Rp. gyorskorcsolya: Gyógyír a vegyes váltó kvótaszerzése – Jászapáti Petra

Vágólapra másolva!
2022.01.29. 12:02
null
Jászapáti Petra négy számban érdekelt az olimpián (Fotó: Árvai Károly)
Második olimpiája lesz a pekingi, ám akárcsak Pjongcsang előtt, jóslatokba ezúttal sem bocsátkozik – Jászapáti Petra a lehető legjobban akar teljesíteni Kínában.

 

Nemcsak az elmúlt négy évbe, hanem az egész pályafutásába beletett munkáját ki akarja adni magából Pekingben Jászapáti Petra (SZKE). A magyar rövid pályás gyorskorcsolyázás első női világkupagyőztese mind a három egyéni távon, vagyis 500, 1000 és 1500 méteren is jégre lép az olimpián, emellett érdekelt a vegyes váltóban is.

„Igazából ugyanazt tudom mondani, mint amit négy évvel ezelőtt. A célom az, hogy mindenben a lehető legjobbat hozzam ki magamból. Nem szeretném azt éreztetni, hogy bármelyik távra is külön rákészülnék és azon szeretnék nagyot menni, hiszen például Pjongcsangban is némi meglepetésre az ezerötszáz méter sikerült a legjobban, és a női váltó – mondta el a második olimpiájára készülő Jászapáti, s itt, ezen a ponton természetesen kitért arra is, hogyan élte meg, hogy a női csapat ezúttal nem szerzett kvótát: – Nem volt más választás, mint minél hamarabb feldolgozni, mert egyszerűen nem volt idő agyalni vagy fennakadni rajta. Örömteli, és némi gyógyírt jelentett, hogy a vegyes váltó viszont kijutott, arra kell koncentrálnia mindenkinek – az egyéni számok mellett.”

A vegyes váltó küzdelmeire rögtön a megnyitót követő napon kerül sor, ráadásul Pekingben nagyon rövid időn belül rendezik meg a szám negyeddöntőit és elődöntőit, majd a finálét, gyakorlatilag másfél óra alatt kell helytállniuk a versenyzőknek. A mieink helyzetét nehezíti, hogy a női vonalon csak két versenyzőnk van, így itt nem lesz lehetősége cserélniük az edzőknek. De készültek erre is a mieink, Jászapáti el is árulta, hogyan: „Ezt a fajta rapid sorozatterhelést igyekeztük imitálni a felkészülés alatt is, hogy minél jobban hozzászokjon a testünk.”

A lebonyolítási rend változott a négy évvel ezelőttihez képest, hiszen Pekingben kétnaponta lépnek jégre a short trackesek – Pjongcsangban hosszabb idő telt el a versenyszámok között.

Egy sikeres nyitánnyal minden bizonnyal könnyebben vennék a további akadályokat a mieink, ez igaz Jászapáti mellett másik női versenyzőnkre, Kónya Zsófiára (SZKE) is, aki szintén mind a három egyéni távon indul, és természetesen ott lesz a vegyes váltóban is.

„Az a fajta sportoló vagyok, aki egyáltalán nem szeret esélyt latolgatni. Van nálunk ez az elcsépelt mondás, hogy a jég csúszik és bármi megtörténhet. Bármennyire is közhely, tényleg igaz – magyarázta Jászapáti Petra. – Ezért az esélylatolgatásokat meghagynám másoknak, én jobban szeretek a saját dolgommal törődni a jégen és a mentális felkészülés terén egyaránt, aztán pedig odatenni magam és a lehető legjobban teljesíteni!”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik