Paralimpia: elhagyták a csernobili áldozatot, ötkarikás bajnok lett

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.03.14. 19:06
null
Oksana Masters nagyot küzdött (Fotó: AFP)
Oksana Masters példája tökéletesen bemutatja, hogy ha valaki kitartóan küzd az álmaiért, akkor jöhet szembe bármi, eléri a célját. Az ukrán származású amerikai sportoló a pjongcsangi paralimpián aranyérmes lett 1.1 km-es sífutásban.

 


Oksana Masters 1989-ben született, három évvel a csernobili atomreaktor katasztrófája után, mintegy kétszáz kilométerre annak helyszínétől. Csúnyán deformálódott végtagokkal jött a világra. Az orvosok amputálták mindkét lábát, a kezeit viszont korrekciós műtétekkel megmentették.

Szülei lemondtak róla, és a kis Oksana hétéves koráig három árvaházban nevelkedett. Ekkor örökbe fogadta egy amerikai család (melynek nevét azóta viseli). Ahogy nőtt, Oksana egyre jobban a sportban találta meg élete értelmét. Belekóstolt az evezésbe, a kerékpározásba, a sílövészetbe és a sífutásba is. Ez utóbbiban szerdán olimpiai bajnok lett az 1.1 kilométeres sprinttávon.

„Most a mennyországban érzem magam. Olyan sokáig üldöztem ezt az aranyat, ez a legcsodálatosabb érmem, amit valaha nyertem” – mondta Masters, aki vallja, nem túl rózsás gyerekkora segítette, hogy bajnokká váljon.

„Nagyon boldog vagyok, hogy a fiatalként átélt negatív dolgokat át tudtam formálni valami pozitívvá.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik