Olimpia: A klímaváltozás riasztó a téli sportok számára – Thomas Bach

Vágólapra másolva!
2022.12.21. 14:28
null
Thomas Bach (Fotó: AFP)
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke szerint a klímaváltozás riasztó a téli sportok számára.

„2050-ben a téli sportolásra (jelenleg) stabilan alkalmas, elegendő hómennyiséggel rendelkező területek ötven-hatvan százaléka már nem fog létezni Európában, így ezeken olimpiát sem lehet majd rendezni” – jelentette ki Thomas Bach.

„Ezek a régiók így nem a téli sportokba fognak befektetni, hanem más bevételi források után néznek, például a túrázást vagy a hegyikerékpárt helyezik majd az előtérbe.”

A német sportdiplomata kiemelte, a klímaváltozás miatt a telek is rövidülnek, ezért felmerül majd a kérdés, hogy mennyi idő áll rendelkezésre a világkupaszezon, a világbajnokság, továbbá a téli olimpia és paralimpia lebonyolítására. Ezek a tényezők azt is eredményezhetik, hogy módosul a téli játékok programja.

A NOB nemrég a jövő évről 2024-re halasztotta a 2030-as téli seregszemle helyszínének kijelölését, s ebben Bach szerint az is közrejátszott, hogy az illetékes bizottság előbb alapos egyeztetést kezdeményez szakértőkkel és az érintett sportági világszövetségekkel a felmelegedés lehetséges hatásairól.

(MTI)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik