Négysáncverseny: Granerud újabb győzelemmel növelte összetett előnyét

ZS. B.ZS. B.
Vágólapra másolva!
2023.01.01. 16:57
null
Granerud nagy siker kapujában (Fotó: Getty Images)
Oberstdorfi remeklése után az új évre is átmentette kirobbantó formáját Halvor Egner Granerud, aki vasárnap Garmisch-Partenkirchenben magabiztos győzelemmel tett fontos lépést az aranysastrófea felé a férfi síugrók legfontosabb versenysorozatában, a Négysáncversenyben.

Ezt hívják tökéletes formaidőzítésnek: Halvor Egner Granerud az aktuális világkupa-széria első nyolc állomásán csupán egy holtversenyes győzelmet tudott felmutatni, aztán a Négysáncverseny első két állomásán már esélyt sem hagyott ellenfeleinek. A norvég klasszis csütörtökön Oberstdorfban valósággal leiskolázta a mezőnyt, majd vasárnap Garmisch-Partenkirchenben is ő volt a legjobb mindkét sorozatban.

A kifejezetten enyhe időjárási körülmények ellenére szinte tökéletes viszonyok között küzdhettek meg az élmenők, így Granerud eredményében a szerencse a legkisebb szerepet sem játszotta. Esetében Fortunát legfeljebb annak kapcsán említhetjük meg, hogy míg közvetlen ellenfelei közül Oberstdorfban Anze Lanisek, Garmischban Piotr Zyla szerepelt várakozáson alul, és egyenletes teljesítményt csak Dawid Kubacki nyújtott, aki viszont ismét csupán harmadik lett.

Ennek következtében az éllovas pontbeli előnye már akkora a többiek előtt, hogy a hátralévő két sáncon akár biztonsági ugrásokkal is elhódíthatja az aranysastrófeát. Formáját tekintve azonban meglepő lenne, ha megelégedne ennyivel, hiszen úgy tűnik, minden adva van ahhoz, hogy százszázalékos győzelmi mérleggel zárja a Négysáncversenyt. Bár a soron következő Innsbruck nem tartozik a kedvenc helyszínei közé, jó esélye van a szerdai diadalra is. Edzői elsősorban az elrugaszkodását emelték ki az ugrásai kapcsán, mert óriási energiát képes előrevinni, így nem veszít sebességet, ami fontos métereket jelent a végeredményben.

Természetesen Granerud is maradéktalanul elégedett a torna eddigi alakulásával: „Lenyűgözően kezdtem az évet, két igazán jó ugrást teljesítettem. Különleges volt látni a családom reakcióját is a kivetítőkön az eredményre várva, azt gondolom, csak a sport képes ilyen felemelő pillanatokat produkálni. Már két éve is jó formában éreztem magam itt, de akkor Dawid sáncrekorddal győzött, reméltem, hogy most én ünnepelhetek.”

A mezőny tagjai most Ausztria felé veszik az irányt, ahol először szerdán Innsbruckban, majd pénteken Bischofshofenben csapnak össze ismét.

NÉGYSÁNCVERSENY, GARMISCH-PARTENKIRCHEN
1. Halvor Egner Granerud (norvég) 303.7 pont (140.0 méter, 142.0), 2. Lanisek (szlovén) 297.3 (140.5, 137.0), 3. Kubacki (lengyel) 294.4 (136.0, 138.5).
A Négysáncverseny állása 2 forduló után: 1. Halvor Egner Granerud 616.1 pont, 2. Kubacki 589.3, 3. Zyla (lengyel) 576.0.
Az összetett világkupa állása 10 forduló után: 1. Dawid Kubacki 770 pont, 2. Lanisek 682, 3. Granerud 616

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik