Műkorcsolya: hazai versenyen tér vissza a jégre doppingbotránya után Valijeva

MTI/B. D. K.MTI/B. D. K.
Vágólapra másolva!
2022.03.23. 11:15
null
<strong>Kamila Valijevát</strong> hamarosan ismét láthatjuk a jégen (Fotó: Árvai Károly)
A hétvégén Szaranszkban sorra kerülő hazai versenyen tér vissza a jégre a műkorcsolyázó Kamila Valijeva, aki doppingbotrányának kirobbanása után negyedik lett a februári pekingi téli olimpián.

A 15 éves, Európa-bajnok sportoló a kínai fővárosban aranyérmet nyert az orosz csapattal, majd egyéniben a rövid program után az élen állt, de a kűrben nem bírta el a rá nehezedő nyomást, s még a dobogóról is lecsúszott. Kamila Valijevának egy tavaly decemberi mintájában találtak tiltott szert – ez a csapatverseny után derült ki az olimpián –, a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) azonban ennek ellenére engedélyezte számára a pekingi versenyzést.

A műkorcsolyázó ügye még nem ért véget, az Orosz Doppingellenes Ügynökségnek a vétség megállapításának dátumától számítva hat hónap áll rendelkezésére, hogy döntsön az esetleges szankcióról.

A héten Montpellier-ben rendezendő műkorcsolya-világbajnokságon az ukrajnai háború miatt nem indulhatnak orosz versenyzők.

ELŐZMÉNYEK

A 15 éves Kamila Valijeva doppingbotrányba keveredett, de végül a csapatverseny után egyéniben is elindulhatott a pekingi téli olimpián. Eteri Tutberidze tanítványáról kiderült, hogy egy december végén adott doppingmintájának vizsgálata pozitív eredménnyel zárult. Ezért a pekingi csapatverseny érmeit nem adták át – az oroszok megnyerték a viadalt –, s sokáig kérdéses volt, hogy folytathatja-e szereplését a játékokon. Az Orosz Olimpiai Bizottság az ilyenkor automatikus előzetes eltiltást felfüggesztette, ám döntését a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB), a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) és a Nemzetközi Korcsolyázószövetség (ISU) is megtámadta a nemzetközi Sportdöntőbíróságnál (CAS), mely ugyanakkor helybenhagyta a határozatot.

A Nemzetközi Tesztelő Ügynökség (ITA) bejelentette be, hogy Valijeva mintájában a doppingszerek közé tartozó trimetazidinre bukkantak. Ezt a szert a szívizom kezelésére szokták alkalmazni, egészséges ember szervezetében pedig javítja a vér oxigénellátását – ennek elsősorban a felkészülési időszakban van jelentősége.

A lausanne-i székhelyű CAS jelezte azt is, hogy döntésében kivételes körülmények játszottak szerepet, ezek egyike, hogy a WADA szabályai szerint Valijeva védett személynek számít. A CAS azt is kiemelte, hogy a doppingvizsgálat eredményét szerencsétlen időpontban jelentették be. A bíróság ugyanakkor magát a doppingesetet nem vizsgálta.

A NOB később azt közölte, hogy azokban a számokban, amelyekben Valijeva szerepel, az ügyének teljes lezárása után lesz majd éremosztás. Az ötkarikás testület „helytelennek” ítélte a pekingi olimpia alatt megtartani ezeket az éremátadó ceremóniákat.

VALIJEVA SZABAD PROGRAMJA

Valijeva a kűrt az élről várhatta, de a nyomás még nagyobb volt rajta, mint a rövid program előtt. Ez meg is mutatkozott a korcsolyázásán, többször is hibázott, utána pedig előtörtek belőle az érzelmek. Miután meglátta, hogy a dobogóról is lecsúszott, még inkább…

VALIJEVÁT HŐSKÉNT FOGADTÁK OROSZORSZÁGBAN AZ OLIMPIA UTÁN

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik