Elismerés: Orbán Viktor kitüntette az olimpia magyar hőseit

Vágólapra másolva!
2018.03.09. 10:21
Orbán Viktor miniszterelnök kitüntette a pjongcsangi téli olimpián érmet és pontot szerző magyar sportolókat. A kormányfő szerint a rövid pályás gyorskorcsolyázók megmutatták: érdemes nagy terveket kovácsolni.

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön az Országházban Áder János köztársasági elnök és Kövér László, az Országgyűlés elnöke társaságában kitüntetést adott át a pjongcsangi téli olimpián érmet és pontot szerző magyar sportolóknak.

A kormányfő beszédében kiemelte, hogy a férfi rövid pályás gyorskorcsolyázók amellett, hogy eddig példátlan sikert arattak Magyarországnak, hazánk jó hírét is vitték a nagyvilágba.

„Önök mertek nagy tervet kovácsolni, azt álmodni, hogy akár a magyar is lehet korcsolyanemzet, és elérték a kitűzött célt” – mondta beszédében Orbán Viktor, aki megjegyezte: jó döntés volt a kiemelten támogatott sportágak közé sorolni a korcsolyasportot, és a kormányzat szeretné, hogy minden megyei jogú nagyvárosban legyen egy fedett jégpálya, Budapesten pedig egy tucat.

Orbán Viktor kitüntette az olimpia magyar hőseit (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)
Orbán Viktor kitüntette az olimpia magyar hőseit (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A miniszterelnök emlékeztetett, döntés született egy nemzeti korcsolyázó központ megépítéséről, ahol négy jégkorongpálya, gyorskorcsolyapálya, valamint korcsolyaakadémia lesz.

Az ünnepségen a Magyar Ezüst Érdemkereszt (polgári tagozat) kitüntetést vehette át Bácskai Sára Luca, Heidum Bernadett, Jászapáti Petra, Keszler Andrea és Kónya Zsófia negyedik helyet elért rövid pályás gyorskorcsolyázó.

A Magyar Érdemrend tisztikeresztjét (polgári tagozat) kapta meg Bánhidi Ákos válogatott keretedző, csapatmenedzser és Csang Csing, a rövid pályás gyorskorcsolyázók olimpiai keretének vezetőedzője.

Orbán Viktor kitüntette az olimpia magyar hőseit (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)
Orbán Viktor kitüntette az olimpia magyar hőseit (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Ugyancsak Magyar Érdemrend tisztikereszt (polgári tagozat) kitüntetést kapott Burján Csaba, Knoch Viktor, Liu Shaoang, valamint Liu Shaolin Sándor rövid pályás gyorskorcsolyázó a „sporttörténelmi jelentőségű olimpiai bajnoki címe és további kiváló eredményei elismeréseként”.

Kitüntették Oláh Bencét is, az aranyérmes váltó tartalékversenyzője Magyar Bronz Érdemkeresztet (polgári tagozat) vehetett át.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik