Dopping: eltiltották az egyik legjobb orosz sílövőt (is)…

Vágólapra másolva!
2017.12.01. 13:48
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) az országot érintő doppingbotrányban ezúttal két orosz sífutót és egy sílövőt fosztott meg szocsi eredményeitől és tiltott el a további olimpiáktól.

A szervezet pénteki bejelentése szerint a sífutó Anasztaszija Docenko és Julija Csekaleva mellett az oroszok egyik legjobb sílövője, Olga Zajceva az érintett.

Utóbbi a 2014-es szocsi téli olimpián ezüstérmet nyert a biatlonváltó tagjaként, de ettől az éremtől társa, Olga Viljuhina doppingesete miatt már megfosztották az oroszokat. A sportolónőnek a korábbi ötkarikás játékokon elért eredményeit (2 arany, 1 ezüst Torinóból és Vancouverből) nem törölték.

A NOB novemberben összesen 22 orosz versenyzőt (bobost, szkeletonost, sífutót, gyorskorcsolyázót és sílövőt) tiltott már el, és semmisítette meg szocsi eredményeiket doppingvétség miatt. Szocsiban az oroszok 33 érmet szereztek, de 11-től már megfosztották őket doppingvétség miatt.

Az ügy hátterében a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) által megbízott kanadai jogászprofesszor, Richard McLaren vezette független vizsgálóbizottság jelentése áll, mely az oroszok államilag támogatott, rendszerszintű doppingolását tárta fel.

A jelentés szerint az orosz doppingellenőrző szervek 2011 és 2015 között harminc sportágban mintegy ezer sportoló vizsgálati mintáját manipulálták, illetve pozitív teszteredményeket titkoltak el. Jelenleg sorra tiltják el az orosz sportolókat a szocsi téli olimpián vett mintájuk újraelemzése alapján, az oroszok pjongcsangi részvételéről pedig kedden dönt a Nemzetközi Olimpiai bizottság.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik