A Jég veled! inspirálta! Illegálisan volt Hollandiában, most ghánai olimpikon

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.02.15. 16:52
null
Akwasi Frimpong és jellegzetes sisakja (Fotó: AFP)
Akwasi Frimpong éveken át illegális bevándorlóként élt Hollandiában, futóként, majd bobosként próbált kijutni az olimpiára, végül ez szkeletonosként sikerült neki – első ghánaiként.

 

 

Akwasi Frimpong a nagymamájával, a fiútestvérével és nyolc másik gyerekkel élt egy 4 négyzetméteres, egyszobás lakásban Kumasiban, Ghána második legnagyobb városában. Édesanyja eközben Hollandiában próbálta megteremteni fiai számára a jobb élet alapjait.

A kis Akwasi nyolcévesen gondolt egyet, és édesanyja után ment. Könyvtárból kölcsönzött könyvből próbált hollandul tanulni, de közben titkolnia kellett, hogy ő és családja illegálisan tartózkodik az országban.

Sportkarrierje a középiskolában kezdődött, ahol atletizálni kezdett, az edzője Sammy Monsels, korábbi suriname-i olimpikon volt. A BBC cikke szerint Frimpong két hónap múlva már a holland fedett pályás ifjúsági bajnokságon vett részt, és csak egy századmásodperccel maradt le a 60 méteres síkfutás döntőjéről, ahogy később a 100 méter döntőjéről is.

„Megkérdeztem az edzőmet, hogy mit kell tennem az aranyéremért. Az önfegyelemről beszélt, akkor kezdődött számomra minden” – emlékezett vissza Frimpong.

HA FRIMPONG NEM MEGY CRUYFFHOZ, CRUYFF MEGY FRIMPONGHOZ

Tizenhét évesen, 2003-ban már országos ifjúsági bajnok volt 200 méteren.

„Másfél év alatt nemcsak a város legjobbja voltam, hanem az egész országé, megnyertem az első aranyérmemet. Onnantól tudom, hogy semmi sem lehetetlen, ha nagyon akarod és bízol magadban.”

Illegális lakosként azonban külföldi versenyeken nem vehetett részt, azt mondta az edzőinek, hogy elvesztette az útlevelét, és visszautasította a holland válogatott hívását.

Miután az edzőit a bizalmába fogadta, 2004-ben felvételt nyert az amszterdami Johan Cruyff Főiskolára. Társadalomismeretet, marketinget és kommunikációt tanult, és elnyerte az Év nemzetközi diákja címet. Illegális státusza miatt nem utazhatott Barcelonába, ezért Cruyff repült el hozzá Amszterdamba, hogy átadja neki a díjat.

Egészen 2008-ig kellett arra várnia, hogy megkapja a hivatalos hollandiai tartózkodási engedélyt. Ettől kezdve már csak az edzésekre kellett koncentrálnia, elhárult minden akadály az elől, hogy megvalósítsa gyerekkori álmát, azaz részt vehessen az olimpián. A 2012-es londoni játékokra jó esélye volt kijutni, de egy Achilles-ín-szakadás keresztülhúzta a számításait.

HA A JAMAICAIAKNAK SIKERÜLT...

Hat hónappal később már jégen próbálkozott, a holland bobcsapat tagjaként megcélozta a 2014-es szocsi téli olimpiát.

„Miután lemaradtam a londoni olimpiáról, Nicola Minichiello, a holland bobcsapat edzője megkeresett, hogy csatlakozzak hozzájuk. Voltak kétségeim, de eszembe jutott a Jég veled! című film, és azt mondtam magamnak: »Ha a jamaicaiak meg tudták csinálni, akkor nekem is sikerülnie kell!«” – mondta erről Frimpong.

Minden igyekezete ellenére ismét lemaradt az olimpiáról, ezért úgy döntött, hogy eladja az autóját, és pórszívóügynöknek áll Utah államban, ahol edzett.

A FELESÉGÉNEK KELLETT RÁSZÓLNIA

Bobos edzője tanácsolta neki, hogy próbáljon ki egy másik jeges sportágat, a szkeletont.

„Nem voltam benne biztos, hogy ezt akarom csinálni. Kipróbálni egy harmadik sportágat is…, féltem az újabb csalódástól. A feleségem azonban azt mondta: »Hé, nem akarom, hogy kilencvenkilenc évesen is az olimpiai álmaid miatt siránkozz, szóval gyerünk, csináld!”

Hősünk így kipróbálta Utahban a szkeletont, és egyből megszerette. Általánosságban elmondható, hogy legalább négy-hat év gyakorlással lehet profi szintre eljutni ebben a sportágban, de Frimpongnak két év sem kellett ehhez. A 2016-os év végén már a 95. helyen jegyezték a világranglistán. Az olimpiai kvótához a legjobb hatvanba kellett bekerülnie, ezért három helyszínen öt versenyen vett részt, és ezúttal célt ért, 2018. január 15-én kvalifikálta magát a pjongcsangi játékokra – két évvel az első versenye után.

Sok sorstársához hasonlóan Akwasi Frimpong is lecsúszott, de ő máshogy (Fotó: AFP)
Sok sorstársához hasonlóan Akwasi Frimpong is lecsúszott, de ő máshogy (Fotó: AFP)


MOST MÁR IGAZI NYÚL

A szkeletonos mezőny nagyobb hányada különleges mintázatú sisakban versenyez Pjongcsangban, a 32 éves Frimpong sem lóg ki közülük. A fejfedőjén egy nyúl látható, amint egy oroszlán szája elől menekül. A „nyúlteória” arról szól, hogy van egy ketrecbe zárt nyúl, a ketrec körül pedig oroszlánok. A rácsok felemelése után a nyúlnak gyorsan kell futnia, különben az oroszlánok felfalják.

„Az edzőm az oroszlánokat a negatív személyekkel, a rossz emberekkel azonosította, a hollandiai bevándorlással; minden rosszal, ami az életem része volt. Ezeket jelképezték az oroszlánok, akik elől nem tudtam elmenekülni. Az viszont, hogy tizenöt év kemény munka után itt lehetek Pjongcsangban, azt jelenti, hogy olyan nyúllá változtam, amilyennek az edzőm látni akart. Ezért van a sisakomon az oroszlán szája elől menekülő nyúl.”

A tündérmese Frimpong parádés pjongcsangi szereplésével folytatódhatna, ha… Ha nem a 30., azaz utolsó helyen végzett volna az első és a második futamban is. A harmadikban talán megelőzi a jamaicai Anthony Watsont.

Nem volt nagy vita, hogy ki vigye a ghánai zászlót (Fotó: AFP)
Nem volt nagy vita, hogy ki vigye a ghánai zászlót (Fotó: AFP)

Forrás: BBC

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik