Visszaszámlálás: egy év a szocsi téli olimpiáig

ACKERMANN SÁNDORACKERMANN SÁNDOR
Vágólapra másolva!
2013.02.07. 13:23
null
A jeles nap alkalmából Vlagyimir Putyin orosz elnök, valamint Dimitrij Kozak miniszterelnök-helyettes is ellátogatott Szocsiba<br />(Fotó: Reuters)
Szocsiban pontosan egy év múlva, 2014. február 7-én kezdődik a téli olimpia megnyitóünnepsége. Az oroszok valamivel több mint öt éve nyerték el a rendezés jogát, s azóta, mondhatni, teljesen felkészültek a sporteseményre: a helyszínek közül szinte mind kész van, néhány hónapon belül pedig a maradék is elkészül. Mindez azt jelenti, hogy Oroszország választ adott a kelet-európai rendezésben kétkedőknek a felkészülést illetően. Körkép Szocsiból, egy évvel a kezdés előtt.

 

2007. július 4-e nagy nap volt az orosz sportpolitika számára: a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) döntése alapján Pjongcsang (Dél-Korea) és Salzburg pályázatát megelőzve nyerték el a 2014-es téli olimpiai játékok rendezési jogát. A sikert egy kisebb és egy nagyobb sportpolitikai győzelem követte: 2008-ban Kazany nyerte el a 2013-as nyári universiade rendezését, majd két évvel később a FIFA a labdarúgó-világbajnokság lebonyolítását is Oroszországnak ítélte, de ha már Szocsi, akkor nem mehetünk el amellett sem, hogy 2014-től a város új helyszínül szolgál majd a Formula–1-ben is.

SZOCSI ÍZEI
Szocsi 2014-ben a 22. téli olimpiának ad otthont, érdekesség, hogy 1980-ban Moszkvában rendezték meg a 22. nyári olimpiát.
A világ egyik „leghosszabb” városa. Szocsi 145 km hosszan fekszik a Fekete-tenger partján, amely egyedülálló jelenség Európában.
A 2011. januári megbeszélésen – melyen az akkor orosz államfő, Dmitrij Medvegyev is részt vett –, négy épület „költöztetéséről” is döntöttek: Vlagyikavkazba, Rosztovba, Asztrahánba, illetve Sztavropolba is kerülhetnek, de a helyszíneket később még megváltoztathatják az igények szerint.
Már a 2007-ben, a rendezést elnyerő sikert követő néhány napban megugrottak az ingatlanárak az amúgy sem olcsó Szocsiban. Egy tengerparti lakás négyzetméter ára jelenleg 15 ezer dollár körül van, szakértők szerint ez csak növekedni fog egészen a nyitóünnepségig.

Nem kétséges, hogy az orosz kormány hatalmas energiát – és természetesen pénzt – invesztál a sportba, s ez, úgy tűnik, most meghozta a gyümölcsét. Az 1980-as – nyugati bojkott által emlékezetessé vált – moszkvai olimpia óta ezek az első nagy sportpolitikai sikerek az országban, ugyanakkor nem mindenki látja ilyen fényesen a helyzetet: sokak szerint az orosz belpolitikai rendszerre jellemző megvesztegetés a sportra is kiterjedt, ennek köszönhetően a sikerek – Szocsi megfelelő felkészüléssel és kiváló rendezéssel hallgattatná el a kétkedőket. Egy évvel a téli Olimpia kezdete előtt megnéztük, hogy állnak az előkészületek a Fekete-tenger partján fekvő Szocsiban.

A helyszín…

Az orosz–grúz határtól nem messze található Szocsi sokak szerint minden idők „legmelegebb” helyszíne lesz a téli olimpiák eddigi történetének. Tulajdonképpen az ország alsó csücskében lévő, kb. 340 000 lakosú város az ország majdhogynem legdélebbi pontján fekszik. Éghajlatára jellemző az enyhe, csapadékos tél, 8–9 Celsius fokos átlaghőmérséklettel, amely valóban szokatlanul magasnak mondható a téli olimpiák helyszíneinek átlagához képest. A város sportélete néhány éve azonban alaposan felpezsdült: az olimpiára való készülés szinte már a pályázat elnyerésének napján elkezdődött, miközben nemsokára F1-es futamokat is rendez majd a város, valamint a 2018-as labdarúgó-világbajnokság egyik helyszíne is Szocsi lesz.

Moszkvában elindult a visszaszámláló óra
Moszkvában elindult a visszaszámláló óra

 

Az Olimpiai Stadion látványterve
Az Olimpiai Stadion látványterve

… és a helyszínek

Az olimpiának tizenegy helyszíne lesz, amelyeken összesen tizenöt sportág rendezvényeit bonyolítják majd le.

A helyszínek teljesen újak, ugyanakkor az orosz építkezések sohasem látott gyorsaságban folynak: 2013 februárjára, egy évvel a nyitány előtt az Olimpiai Stadion (Fist) és egy biatlonpálya kivételével gyakorlatilag minden helyszínt átadtak, a legtöbb esetben pedig már tavaly decemberben elkezdődtek a hazai, illetve nemzetközi versenyek.

 

A fő létesítményt júniusban adják át
A fő létesítményt júniusban adják át

Fist Olimpiai Stadion

A Kaukázus nyugati hegyvidékén található Fist csúcsról (2867 m) elnevezett stadion lesz a helyszíne többek között a nyitó- és a záróceremóniának is. A tojás formára emlékeztető komplexum – amellyel a Fabergé-művészetnek állítanak emléket a tervezők – 40 000 néző befogadására lesz képes, az olimpia után a 2018-as labdarúgó-világbajnokság egyik helyszíne is lesz.

Az építkezések befejezését 2013 júniusára tervezik, a költségek várhatóan 600 millió dollárnál is többet tesznek majd ki.


A jégtánc helyszínéül szolgáló Iceberg Palota l
A jégtánc helyszínéül szolgáló Iceberg Palota l

Nagy Jégpalota

A jégkorongmeccsek egyik helyszínéül szolgáló Nagy (Bolsoj) Jégpalota 12 000 néző befogadására alkalmas, az olimpia után különböző sportesemények, koncertek lebonyolítására használnák. A 300 millió dollárba kerülő aréna 2012-en elkészült, az idei U18-as jégkorong-világbajnokságot már itt rendezik áprilisban.

Sajba Jégaréna

A hokimeccsek második számú helyszíne a Sajba Jégaréna lesz, a 7000 férőhelyes létesítményt 2013-ban tervezik átadni a szervezők. A csarnoknak meglepő sorsot szánnának az oroszok: több dél-oroszországi város is jelezte igényét az objektumra, miután 2011 elején az olimpiai sportlétesítmények jövőjéről tartott tárgyaláson megegyeztek: akár négy helyszínt is lebonthatnak, majd Oroszország másik részébe költöztethetnek a játékok után.

Minden idők legmelegebb téli olimpiája lehet
Minden idők legmelegebb téli olimpiája lehet

Iceberg Palota

A jégtánc helyszínéül szolgáló Iceberg Palota lesz az olimpia harmadik legnagyobb létesítménye, amely 12 000 néző befogadására lesz alkalmas. A 2012 nyarán átadott helyszínt három év alatt a semmiből építették fel, decemberben már a jégtánc orosz bajnoki döntőit rendezték meg itt.

A téli olimpia legtöbb helyszíne szabadtéri, így ott kevésbé van szükség az évekkel korábbi tervezések elkezdéséhez, illetve megvalósításához. Az oroszoknál fő számnak tartott jégkorong mellett a curling, gyorskorcsolya, jégtánc helyszínei is elkészültek, így a szervezők figyelmét most leginkább az infrastruktúra javítása köti le.

Ha nyár elejére az Olimpiai Stadion is elkészül, az orosz előkészületek nagy része lezárul. Az orosz turisták által amúgy is gyakran látogatott város a vendégekre is felkészült, de a meglévő szállodák mellett újabb és újabb turisztikai beruházásokat indítottak el a városban az utóbbi években. A felújított helyi repülőtér pedig minden bizonnyal megbirkózik majd a beérkező szurkolók ezreivel.

A helyszínek a tradíciót követve egy ún. Olimpiai Parkban, gyakorlatilag egy helyen összpontosulnak majd
A helyszínek a tradíciót követve egy ún. Olimpiai Parkban, gyakorlatilag egy helyen összpontosulnak majd

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik