Van, amiben elsők vagyunk - magyar rekordok a téli olimpiákon

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.02.12. 17:07
null
Miklós Edit hetedik helye eddig a legjobb a magyar sízők között (Fotó: Action Images)
A szerdai női lesiklóverseny több szempontból is átírta a magyar sporttörténelmet. Már eddig is Miklós Edité volt az olimpiákon valaha elért legjobb magyar eredmény, a hétfői szuperkombinációban szerzett 16. pozíciója, ezt javította most a hetedik helyre.

 

A Szocsi előtti rekorder Kozma Péter volt, aki az 1984-es szarajevói olimpián, műlesiklásban volt 18. A nőknél a korábbi legjobb eredményt Kovács Mónika érte el 1998-ban Naganóban, ahol a 21. helyen végzett kombinációban. De nemcsak alpesi síben, hanem az összes síszakágat tekintve ez a hetedik hely a mieink legjobbja. Ezt megelőzően az 1964-es innsbrucki téli olimpián, a női sífutóváltónk által megszerzett nyolcadik helyezés volt ugyanis a legjobb.

Egyéniben ugyancsak 1964-ben született meg a legjobb magyar sífutóhelyezés, amelyet Balázs Éva ért el 10 km-en, 19. lett. Ugyanezen az olimpián Gellér László ugyancsak a 19. helyen végzett a síugrók nagysáncversenyében, míg a sílövőknél az 1984-es szarajevói olimpián a férfiváltó által elért 14. pozíció volt a legelőkelőbb.

Ami a többi téli sportágat illeti, csak a korcsolyázók szerepeltek Miklós Editnél sikeresebben. Műkorcsolyában két ezüst- és négy bronzérem a mieink mérlege: egy második helyet szereztek jégtáncosaink (Regőczy Krisztina és Sallay András 1980-ban), míg a többi érmet műkorcsolyázó párosaink nyerték, közülük is a legfényesebbet, egy ezüstöt 1948-ban Kékessy Andrea és Király Ede.

Érdekesség, hogy a férfi műkorcsolyázók versenyében is Király Ede nevéhez fűződik a legjobb helyezésünk, aki 1948-ban egyéniben ötödik lett, míg a nőknél Almássy Zsuzsanna 1972-es ötödik helyezése a legjobb. A normál pályás gyorskorcsolyázóknál ugyancsak az 1948-as St. Moritz-i olimpia hozta a legnagyobb magyar sikert, amikor Pajor Kornél lett negyedik 10 000 méteren. Ő egy évvel később összetett világbajnok is volt, ám ezt követően – az akkori szóhasználattal élve – disszidált, mint ahogyan Kékessy és Király is.

A rövid pályásoknál Huszár Erika a rekorder, a 2006-ban, Torinóban, 1500 méteren megszerzett negyedik helyével. Ő egyébként abban is csúcstartó, hogy a magyar versenyzők közül egyedül neki van három pontszerző helyezése is: Torino után Vancouverben, ugyancsak 1500 méteren lett hatodik, és tagja volt az ötödik helyen végző váltónak is.

És akkor még néhány hazai rekord a téli olimpiákról: a legfiatalabb magyar résztvevő Czakó Krisztina volt, aki az 1992-es albertville-i játékokon 13 évesen és 64 naposan indult műkorcsolyában, míg a legidősebb a jégkorongozó Ordódy Béla, aki 1928-as St. Moritz-i olimpián 48 évesen és 29 naposan volt tagja a magyar csapatnak. A legtöbb téli olimpián, szám szerint négyen, a gyorskorcsolyázó Egyed Krisztina (1992, 1994, 1998, 2002) és a műkorcsolyázó Sebestyén Júlia (1998, 2002, 2006, 2010) indult, ám míg előbbi első és utolsó indulása között tíz, utóbbinál tizenkét év telt el.

De nemcsak Miklós Edit hetedik helyezése volt számunkra sporttörténelmi jelentőségű a szerdai női lesiklásban, hanem Tina Maze célba érkezése is. Ő lett ugyanis Szlovénia első téli olimpiai bajnoka, s így Magyarország az első helyre lépett azon a listán, amelyen az arany nélküli, érmet szerző nemzeteket tartják számon a téli olimpiákon. Szlovéniának Maze sikeréig két ezüstje és öt bronza volt, míg a mieinknek eggyel kevesebb harmadik helye. Utánunk a már megszűnt Jugoszlávia következik három ezüsttel és egy bronzéremmel.

Tegyük hozzá, korábban hosszú évtizedekig már volt a miénk ez a kétes dicsőségű titulus. 1936-tól egészen 1998-ig mi álltunk ennek a tabellának az élén, ám a naganói olimpia után a kínaiaknak 14 érmük volt arany nélkül (azon az olimpián nyolcat szereztek), négy évvel később azonban már ők is előrébb léptek. Ekkor megint mi álltunk elől, a szlovénok csak négy éve hagytak le minket, de Maze révén már nekik is van aranyérmük. De míg 1936-ban csak tíz olyan ország volt, amely aranyat tudott szerezni a téli olimpiákon, addig Szlovénia már a 35. a sorban.

Az összesített éremtáblázaton a 10. hely volt a legelőkelőbb végső pozíció, ezt két alkalommal, 1932-ben és 1936-ban értük el Rotter Emília, Szollás László páros műkorcsolyában szerzett bronzérmének köszönhetően.

Magyarország egyike annak a 12 országnak, amelyik minden eddigi téli olimpián részt vett. Hazánk mellett Ausztria, Kanada, Finnország, Franciaország, Nagy-Britannia, Olaszország, Norvégia, Lengyelország, Svédország, Svájc és az Egyesült Államok tagja ennek a mezőnynek.

Eddigi magyar érmek a téli olimpiákon:
Ezüst
Kékessy Andrea, Király Ede – páros műkorcsolya, 1948 (St. Moritz)
Regőczy Krisztina, Sallay András – jégtánc, 1980 (Lake Placid)
Bronz
Rotter Emília, Szollás László – páros műkorcsolya, 1932 (Lake Placid)
Rotter Emília, Szollás László – páros műkorcsolya, 1936 (Garmisch-Partenkirchen)
Nagy Marianna, Nagy László – páros műkorcsolya, 1952 (Oslo)
Nagy Marianna, Nagy László – páros műkorcsolya, 1956 (Cortina d’Ampezzo)

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik