Téli EYOF: műkorisunk és alpesi sízőink messze a helyezésektől

Vágólapra másolva!
2013.02.21. 08:34
A brassói, XI. Téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál szerdai versenynapján alpesi sízésben és műkorcsolyában, összesen három leányversenyző révén volt érdekelt a magyar ifjúsági csapat.

Alpesi sízésben a leányok műlesiklóversenyét rendezték, a 77 induló közül az első futamban 17-en, a másodikban 6-an kiestek, továbbá 3-an kaput tévesztettek, ezért célba érkezésük után kizárták őket. A két magyar: Berecz Réka és Döme Dóra mindkét futamot sikerrel teljesítette; Döme 40., Berecz 45. lett.

Műkorcsolyában Friesz Bianka Nikoletta – az Európa-bajnok, többszörös olimpikon Sebestyén Júlia tanítványa – lépett jégre; a 28 fős mezőnyben 25.-ként mutatta be rövid programját, ez végül helyezését is jelentette.

Csütörtökön négy sportágban indulnak fiataljaink: alpesi síben, sífutásban, műkorcsolyában és sílövészetben (biatlon).

Alig kevesebb, mint egy esztendővel a 2014. évi szocsi téli olimpia előtt Szabó Bence, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára, dr. Nagy Zsigmond, a szervezet nemzetközi igazgatójának vezetésével kedd este és az EYOF-on résztvevő sportágak vezetői megbeszélést tartottak, amelynek keretében a jelenlévő sportszakemberek átbeszélték a látottakat; közösen tárgyalták meg a tapasztalatokat, a felvetődő problémákat, illetve a jövőt érintő kérdéseket, tennivalókat.

A megbeszélésen részt vett Gór-Sebestyén Júlia a műkorcsolya, Bereczki Brigitta a sífutás és biatlon, Belovai József a rövid pályás gyorskorcsolya, Kovács Barna az alpesi sí és Bekényi Ádám a hódeszka utánpótlás-vezetője, szövetségi kapitánya; valamint a MOB utánpótlás-programjainak vezetői is, így Tóth József (Héraklész) és Pignitzky Dorottya (Sport XXI.).

A csaknem négyórás egyeztetés áttörés az álláspontok közelítése terén, azonban szükséges a szakmai, illetve sportágspecifikus egyeztetések folytatása. Sürgető a szakember- és létesítményhiány megoldása annak ellenére, hogy szabadidős jelleggel hazánkban számosan művelik kedvtelésből a téli sportágakat. A MOB felhívta a téli sportágak vezetőinek figyelmét a téli sportokat gyakorlók tömegének aktivizálásában, és a szabadidős célzatú támogatói tagságában rejlő társadalmi és pénzügyi erőre, amelyet sem a sí, sem a korcsolya szövetség nem aknáz ki.

 

A gyorskorcsolya és műkorcsolya írásos anyagot ígért, amely elfogadása esetén hathatós segítség várható a MOB részéről. Eddig egyedül a gyorskorcsolyázók indítottak el olyan utánpótlásbázis kiépítését, amelyből lehet sikeres téli olimpiai sportolókat nevelni. A MOB vezetői javasolták, hogy a szövetségek adaptáljanak nemzetközi szövetségek által kidolgozott, és jól alkalmazható utánpótlás-nevelési programokat.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik