Kanada élre állt az éremtáblán – napi összefoglaló

MTI/NSO MTI/NSOMTI/NSO MTI/NSO
Vágólapra másolva!
2010.02.27. 07:41
null
Büszkén lengethetik a zászlót a kanadaiak, vezetik az éremtáblát (Fotó: Action images
Heidum Bernadett ugyan kiesett a rövid pályás gyorskorcsolyázók női 1000 méteres számának negyeddöntőjében a vancouveri téli olimpia pénteki versenynapján, de mivel a nem továbbjutók közül ő érte el a legjobb időt, a kilencedik helyen zárt. A nap nyertese Kanada volt, ugyanis a hazaiak rövid pályás gyorskorcsolyában két aranyérmet is nyertek, és ezzel átvették a vezetést az éremtáblázaton.


Heidum Bernadettnek, aki tagja volt a 3000 méteres váltóban ötödik magyar csapatnak, az első két hely valamelyikén kellett volna végeznie a továbbjutáshoz 1000 méteren a négyfős futamában, de végül harmadikként haladt át a célvonalon.

A rövid pályás gyorskorcsolya küzdelmei egyúttal be is fejeződtek pénteken: Charles Hamelin 500 méteren, illetve a hazai váltó 5000 méteren aratott győzelmének örülhettek a kanadai szurkolók, míg a kínai Vang Meng a harmadik aranyérmét nyerte a mostani seregszemlén, amikor a nők 1000 méteres távján is a leggyorsabbnak bizonyult. Ezzel csatlakozott Marit Björgen norvég sífutóhoz, aki azonban egy bronzzal megelőzi őt Vancouverben. A szám torinói ezüstérmese, egyúttal világbajnoki címvédője korábban diadalmaskodott 500-on és a váltóval is, pályafutása során pedig negyedszer lett első ötkarikés játékokon, mivel a legrövidebb távon négy éve is ő volt a legjobb.
    
A sílövők is befejezték a szereplésüket. Az utolsó számban, a férfiak 4x7.5 km-es váltóversenyében a norvég csapat győzött, ezzel a négyes befutóembere, Ole Einar Björndalen pályafutása hatodik aranyérmét gyűjtötte be, s így minden idők második legeredményesebb téli olimpikonja lett. A 14-szeres világbajnok, Vancouverben 20 km-en ezüstérmes Björndalen a sportág történetének legsikeresebb alakjaként hat arany-, négy ezüst- és egy bronzéremmel büszkélkedhet, s csak a szintén norvég sífutó, Björn Dählie előzi meg őt nyolc első és négy második helyével a havas-jeges örökranglistán.
    
Az alpesi sízőknél a német Maria Riesch a szuperkombináció után megnyerte a női műlesiklást is, míg női curlingben Svédország extra endben 7–6-ra felülmúlta az alapszakaszban még élen záró kanadai csapatot, így megvédte a torinói címét. A hódeszkások női párhuzamos óriás-műlesikló számában a holland Nicolien Sauerbreij diadalmaskodott.
    
Jégkorongban kialakult a férfitorna döntőjének párosítása: a nőkhöz hasonlóan Kanada–Egyesült Államok finálét rendeznek, miután a házigazda 3–2-re lebirkózta Szlovákiát, míg az amerikaiak az első harmadban hat gólt ütve a finneket ütöttéki ki 6–1-re.

 

 A NAP ÉRMESEI
  ARANY  EZÜST  BRONZ
Alpesi sí, női műlesiklás  M. Riesch (német)  Ma. Schild (osztrák)  Zahrobská (cseh)
Női curling  Svédország  Kanada  Kína
Rövid pályás gyorskorcsolya, férfi 500 m  C. Hamelin (kanadai)  Szung Szi Bak (dél-koreai)  Tremblay (kanadai)
Rövid pályás gyorskorcsolya, női 1000 m  Vang Meng (kínai)  Reutter (amerika)  Pak Szung Hi (dél-koreai)
Rövid pályás gyorskorcsolya, férfi 5000 m-es váltó Kanada  Dél-Korea 
Egyesült Államok
Hódeszka, párhuzamos óriás-műlesiklás  Sauerbreij (holland)  Iljuhina (orosz)  Kreiner (osztrák)
Sílövészet, férfi 4x7.5 km-es váltó  Norvégia  Ausztria  Oroszország

 

ÉREMTÁBLÁZAT
Kanada 10 7 4
Németország 9 11 7
Egyesült Államok  8 13 13
Norvégia  8 6 6
Dél-Korea  6 6 2
Svájc  6   2
Kína  5 2 4
Svédország  5 2 2
Ausztria  4 5 6
Hollandia  4 1 2
Oroszország  3 5 7
Franciaország  2 3 5
Ausztrália  2 1
Csehország  2   4
Szlovákia  1 1 1
Fehéroroszország  1 1 1
Nagy–Britannia  1  
Lengyelország    3 1
Japán    2 2
Szlovénia    2 1
Lettország    2
Olaszország    1 3
Finnország    1 2
Horvátország    1 1
Észtország    1
Kazahsztán    1
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik