Az olimpiai láng meggyújtója banánnal kínálta Obamát

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.02.08. 14:05
Irina Rodnyina nem azért nyújtotta a déligyümölcsöt az amerikai elnöknek, mert annyira szereti őt. Inkább némi rasszizmus látszik megbújni a háttérben. Vagy csak az oroszországi hagyományok követése.

A világháló egyik legjobb rossz tulajdonsága, hogy ami egyszer felkerült oda (kép, szöveg, videó), az jó eséllyel örökre ott is marad. Ennek issza most a levét a szocsi téli olimpia egyik lánggyújtója, Irina Rodnyina. A háromszoros olimpiai bajnok műkorcsolyázónő még 2013 szeptemberében tett ki a Twitter-oldalára egy fotót, amelyen Barack Obama amerikai elnök látható, amint éppen majszol valamit – ezt a képet egészítette ki Rodnyina egy banánt nyújtó fehér kézzel. Márpedig ebbe nem nehéz belelátni a hétköznapi rasszizmus egyik jól ismert megjelenési formáját. Oroszországban pedig nagy hagyománya van a „banánozásnak” – például Roberto Carlos is tudna erről mesélni.Roberto Carlos is tudna erről mesélni.

Egy kis harapnivalót, elnök úr? (Forrás: deadspin.com)
Egy kis harapnivalót, elnök úr? (Forrás: deadspin.com)

Lett is az akcióból némi felháborodás, pláne, hogy Rodnyina nem egy hétköznapi magánszemély: amellett, hogy az egyik legnépszerűbb orosz exsportoló, még hazája törvényhozásának is tagja, azaz képviselőként is kellett (volna) számolnia a történtekkel.

A brit Guardiannek nyilatkozva azonban nemigen mutatta a megbánás jeleit: „Amerikában élő barátaimtól kaptam a képet, amit posztoltam. Egyébként pedig a szólásszabadság az szólásszabadság, nem kell senkinek sem elszámolnom a gondolataimmal” – üzente a szólásszabadságra valóban kényesen ügyelő Oroszországból, egy szóval sem említve, hogy sajnálná a történteket.

A képet persze a gyorsan dagadó botrány hatására levette a Twitterről, de nem mulasztotta el megjegyezni: jól tudja, hogy az őt besározni igyekvő akció mögött az amerikai liberális sajtó munkatársai és az ő szekerüket toló orosz kollégák ármánykodása rejlik.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik