Az Egyesült Államok a végére kiütötte Norvégiát

Vágólapra másolva!
2010.02.18. 23:35
null
Csúcsforgalom a norvég kapu előtt: jellemző jelenet… (Fotó: Reuters)
Sima győzelmet aratott az Egyesült Államok férfi jégkorongcsapata az olimpiai torna második fordulójában: 6–1-re megverte az első körben Kanadától kiütéses vereséget szenvedő Norvégiát.

Kanadától egy nyolcast kapott Norvégia a férfi jégkorongtorna első fordulójában, és a második meccsen sem ígért sokkal jobbat az ellenfél kiléte: a vikingek ugyanis az amerikaiakkal találkoztak.

Ehhez képest az első nagyobb védést a Team USA kapusának, Millernek kellett bemutatnia, a másik oldalon a kanadaiak ellen remekelő Pal Grotnes válaszul hármat is fogott. A 3. percben viszont már megadta magát: a középen kilépő Phil Kessel gyönyörű mozdulattal lőtt „csilingelős", a kapuvasról bevágódó gólt (1–0).

A nagy fölényben játszó amerikaiak a 11. percben emberelőnyből kísérelhették meg növelni előnyüket, Parise egy kapuvassal nyitott. A veszélyeztetés amerikai részéről ennyi is volt, Jonas Andersen viszont kis híján kihasználta, hogy elaludtak – a norvég játékos helyzeténél Millernek kellett védenie. Az északiak megbánták, hogy kihagyták a lehetőséget, mert egy középre kipattant korongot Chris Drury bevágott, így már kettővel ment az esélyesebb csapat (2–0).

A norvégok harmadik kapura lövése is ziccerből volt – Ryan Miller egy 2 az 1 ellen vitt helyzetnél védett –, tulajdonképpen a tiszta lehetőségek alapján jobban is állhattak volna… A játék képe alapján viszont teljesen megérdemelt volt a magabiztos amerikai vezetés.

A második harmad elején a norvégok emberelőnyből kaptak lehetőséget a szépítésre, de csak kapuvasig jutottak, az amerikaiak viszont gólig, mert Kane kihasznált egy újabb kipattanónál adódó ziccert (3–0).

A norvég csapat drukkerei aztán Marius Holtet gólja után lengethették vígan a zászlókat: a piros mezesek kilencese emberhátrányból kilépve szépített – ez volt az olimpiai torna első létszámhátrányos találata, egyben az első norvég gólja (3–1). A játékrész további részében folytatódott az, ami az első harmadban elkezdődött: amerikai fölény, veszélyes kontrák, egy kis szájkarate és keménykedés – maradt a kétgólos amerikai vezetés.

A záró harmad norvég emberelőnnyel és egy amerikai helyzettel (Kane hagyta ki) indult, majd a 46. percben nagyon kevés hiányzott a skandinávoknak a második gólhoz, de a kapu előtt pattogó korong elkerülte Miller ketrecét. Mielőtt esetleg izgulni kezdtek volna Langenbrunnerék drukkerei, Ryan Malone egy remek, levegőből „begolfozott" góllal háromra növelte a fórt – ráadásul a kapus Miller is gólpasszt jegyzett (4–1). Három perccel a vége előtt Brian Rafalski bombája landolt a norvég kapuban (Grotnesnek nem volt ideje reagálni), a hátvéd emberelőnyből talált be (5–1).

Nem ez volt a slusszpoén: 36 másodperccel a dudaszó előtt egy megpattanó lövéssel Rafalski megint megzörgette a hálót – a vége nagyon sima amerikai siker (6–1).

VANCOUVER 2010 
FÉRFI JÉGKORONG
A-CSOPORT, 2. FORDULÓ
Egyesült Államok–Norvégia 6–1 (2–0, 1–1, 3–0)
Gólszerző: Kessel (3.), Drury (14.), Kane (26.), Malone (55.), Rafalski (58 – ee., 60.) ill. Holtet (29. - eh.)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik