Nemzetisport.hu nyomtatott 2006.02.25 23:47 Frissítve: 2011.01.23 00:03

Csehországé lett a bronzérem

Csehország szerezte meg a harmadik helyet a torinói téli olimpia jégkorongtornáján, miután 3-0 arányban legyőzte Oroszország együttesét. A csehek az elődöntőben Svédországtól kaptak ki 7-3 arányban, míg az oroszokat Finnország verte 4-0-ra – egyik gárda sem nyújtott éppen lehengerlő teljesítményt tehát, és gyenge formájukat átmentették a mai napra is.

Jaromir Jagr (középen) nem szárnyalt az olimpián, de éremmel térhet haza
Jaromir Jagr (középen) nem szárnyalt az olimpián, de éremmel térhet haza
Az első helyzeteket az oroszok alakították ki, mégis Csehország szerezte meg a vezetést az ötödik percben a Nashville Predatorsban játszó Martin Erat lövésével. Ezt követően is a szbornaja rohamozott, de nyoma sem volt a csapat svédek vagy Kanada ellen megcsodált tempós, ötletes jégkorongjuknak: lassan, körülményesen szövögették támadásaikat, de még így is veszélyesebb akciókat vezettek, mint a csehek.

A második harmad egy csúnya ütközéssel kezdődött: Ilja Kovalcsuk nekifutásból, hátulról állon könyökölte Pavel Kubinát, aki vérző arccal vonult le az öltözőbe, és már nem is tudott visszajönni. Az Atlanta Thrashers 22 éves menője kapott is egy jól megérdemelt nagybüntetést meg húsz perc fegyelmit. A csehek előnyben előbb körülményeskedtek egy sort, majd három perc elteltével csak kihasználták a lehetőséget: a Nashville hokisa, Marek Zidlicky a kék vonalról bombázott az összességében 14 lövésből 12-t hárító Jevgenyij Nabokov hálójába.

Nem sokkal később Jaromir Jagr is megsérült, és bár a harmadik játékrészre visszaült a kispadra, a jégre már nem is tért vissza.

Az utolsó harmadra kissé összekapta magát Oroszország együttese, de a 12-2-es lövésarány ellenére jó darabig nem sikerült szépíteniük.

Öt perccel a vége előtt aztán Pavel Dacjuk remek baseballos mozdulattal továbbította a kapuba a vállmagasságban felé repülő pakkot, de a játékvezető némi videózás után inkább nem adta meg a találatot, mondván, az orosz hokis vállmagasság fölé emelte botját. Dacjuk cserébe félig véletlenül lefejelte a bíró könyökét, amiért tíz perc fegyelmi lett a jutalma.

Az utolsó percre még lehozták Nabokovot az oroszok, Erat és Martin Straka pedig végigvitt a pályán egy megszerzett korongot, kisakkozták az akciót, és végül a New York Rangers csatára fél méterről a kapuba is pöccintett. Csehország ezzel megszerezte ötödik bronzérmét az olimpiai játékokon, míg az oroszok hiába tesztelték 28-szor az ezúttal – nem úgy, mint a kanadaiak ellen - remekül védő, szintén Nashville-i Tomas Vokount, egy kapuvasnál tovább nem jutottak.

Jégkorong, férfiak, a 3. helyért:
Csehország-Oroszország 3-0 (1-0, 1-0, 1-0)
Gólszerző:
Erat (5.), Zidlicky (27.), Straka (60.)
2014.03.27 18:06:37

Archív téli olimpia nemzetisport.hu

A 30 évvel ezelőtti téli olimpia helyszínei siralmas látványt nyújtanak.

2014.03.16 16:16:54

Archív téli olimpia nemzetisport.hu

A sílövő Martin Fourcade három versennyel a vége előtt megnyerte az összetett világkupát.

2014.03.12 12:49:01

Archív téli olimpia nemzetisport.hu

Svindal és Höfl-Riesch lett az évad a legjobb lesiklója. A német bukott, kérdéses a folytatás.

2014.03.02 17:35:58

Archív téli olimpia nemzetisport.hu

A síző szerint sportszakmailag az olimpiaihoz hasonló eredmény a Crans Montanában elért 5. hely.

2014.02.24 11:35:20

Archív téli olimpia KARÁDI ZOLTÁN

Björndalen két arannyal zárt a téli olimpián, a női curlingdöntő hat játékosa elmúlt már 37 éves.