Összeharangozó: Tottenham-Everton 2-0, Tottenham-Wolves

2367391 23673912367391 2367391
Vágólapra másolva!
2012.01.14. 12:01
Haladjunk sorjában: végre nem kell a "vesztett pontok tekintetében" kifejezéssel kezdenünk minden olyan mondatot amiben a riválisainkhoz képest...

Haladjunk sorjában: végre nem kell a "vesztett pontok tekintetében" kifejezéssel kezdenünk minden olyan mondatot amiben a riválisainkhoz képest elfoglalt pozíciónkkal foglalkozunk. Behúztuk az augusztusról halasztott meccset, méghozzá igen kényelmesen! Ránézésre kifejezetten támadó felfogásban állította össze a csapatát David Moyes, de a minőségi játékosok hiánya azt jelentette, hogy alig-alig vezettek értelmes támadást a kilencven perc alatt. Persze, mivel az Evertonnal játszottunk így nem volt könnyű begyötörni az első gólt - de amint ez sikerült nem volt kérdéses a győzelmünk, talán csak a Liverpool, az Aston Villa és a Bolton ellen volt ennyire nyugis meccsünk idén. Lőttünk két nagyon szép gólt, bemutattunk egy pár gyönyörű spontán egészcsapatos (azaz: nem-Chelsea) gólörömöt és közben megérkeztünk Fergie nyakára. A Wolverhampton ellen megintcsak potenciálisan izzasztó, de nagyon is nyerhető meccs következik - és nincs lehetőség a lazsálásra, hiszen riválisainknak is hasonlóan verendő elenfeleket sorsoltak a fordulóra.Haladjunk sorjában: végre nem kell a "vesztett pontok tekintetében" kifejezéssel kezdenünk minden olyan mondatot amiben a riválisainkhoz képest elfoglalt pozíciónkkal foglalkozunk. Behúztuk az augusztusról halasztott meccset, méghozzá igen kényelmesen! Ránézésre kifejezetten támadó felfogásban állította össze a csapatát David Moyes, de a minőségi játékosok hiánya azt jelentette, hogy alig-alig vezettek értelmes támadást a kilencven perc alatt. Persze, mivel az Evertonnal játszottunk így nem volt könnyű begyötörni az első gólt - de amint ez sikerült nem volt kérdéses a győzelmünk, talán csak a Liverpool, az Aston Villa és a Bolton ellen volt ennyire nyugis meccsünk idén. Lőttünk két nagyon szép gólt, bemutattunk egy pár gyönyörű spontán egészcsapatos (azaz: nem-Chelsea) gólörömöt és közben megérkeztünk Fergie nyakára. A Wolverhampton ellen megintcsak potenciálisan izzasztó, de nagyon is nyerhető meccs következik - és nincs lehetőség a lazsálásra, hiszen riválisainknak is hasonlóan verendő elenfeleket sorsoltak a fordulóra.

GÓLOK

Még mielőtt továbbmennénk ejtsük pár szót a gólokról - Assou-Ekotto mindkettőben vastagon benne volt. Az első gólnál majdnem hajszálpontos 50 méteres keresztlabdát bombázott Lennon irányába - nagyon jó meglátás volt, de nemcsak a mi balhátvédünk, hanem Leighton Baines is hozzájárult a gólhoz, hiszen illett volna még röptében kib@sznia a lasztit a lelátóra, ám pár centivel elszámolta magát. Lennon pedig kapva kapott az alkalmon (ősöreg alapszabály, hogy az ellenfél hibáira MINDIG számítani kell!), elviharzott a védő mellett és teljesen átverte Howardot azzal, hogy a rövidbe irányította a lövését - igen, kicsit el is törte a labdát, alig vánszorgott el a hálóig, de a szándék világos volt. Lennon negyedik gólja volt már ez idén - gólpasszokkal együtt pedig ha jól számolom tíz körül jár. Reméljük, hogy egészséges marad a szezon végéig, mert jól mutatta a meccs, hogy bármikor képes váratlan, a végeredményt döntően befolyásoló villanásokra - még akkor is, ha önmagához képest nem játszik kiemelkedően jól.

A második gólunk egy Assou-Ekotto klasszik volt. Ugye összvissz a második gólja volt ez karrierje során - legutóbb is egy liverpooli csapat elleni felsősarkos távoli bombával jelentkezett, remélhetőleg hamar elkezdi a manchesteriek felcímkézését is. Kérdezték meccs után, hogy mire is gondolt amikor elvállalta a lövést, és nemcsak azt mondta, hogy "ellőttem oszt jóvan:" kinézett balra, ott nem jött senki, jobbra pedig azért nem tudott passzolni mert tömörültek az evertonosok, így azt tette amit ilyen szituban ésszerű - ha egy védő elveszíti a labdát, akkor minél távolabb veszíti el a saját kapujától annál jobb! Tett pár lépést előre és kapu felé zúdított egy lövést, saját elmondása szerint, ha "beakad jó, de ha kilövök egy Spurs-drukkert az se tragédia."

A meccs embere nálam van der Vaart volt - gyönyörűen mozgatta a csapatot, nem egyszer előfordult, hogy ő indított egy támadást a felező vonaltól, de a befejezésnél már a tizenhatoson belül találtuk. A legtöbb helyzetünkből vastagon kivette a részét (bár az Assou-Ekottónak adott gólpassza azért eléggé vicc-kategória), világklasszis kreatív játékos - és azzal az eleganciával kapkodja ki a levegőből a labdákat amit legutóbb Berbatovtól láthattunk a Lane-en! Öröm nézni a srácot. (Persze a pontrúgásai ezúttal is nagyon kiábrándítóak voltak... ami teljességgel érthetetlen.)

Igazságtalan lenne nem agyondícsérni Assou-Ekottót, Dawsont és Livermore-t. Tulajdonképpen hibátlanul játszották le a meccset - Dawson esetében ez a hosszú kihagyás után különösen figyelemre méltó. Az a fejes blokk Fellaini lövésénél már-már King-i megmozdulás volt - ahogy bátran belenézett a labdába, hogy utána pár másodperccel már újra ő tisztázzon fejjel... bravó, Michael! Jár az ováció Assou-Ekottónak is - ezúttal nem bizonytalankodott hátul sem, elől pedig gól gólpassz: ennél többet nem tehet egy balhátvéd. Jake pedig nagyon szépen ránkcáfolt - azt hiszem mindannyiunk nevében írhatom, hogy kevéssé voltunk lelkesek a nevét a kezdőben látva. De az első negyedóra után tökéletesen felvette a játék ritmusát (addig ugye voltak ütemtelen becsúszások, Anichebe tökei tudának erről mesélni), a második félidőben viszont már egyértelműen a középpálya ura volt. Magabiztos, már-már sandrós szerelések, okos labdatartás, biztos passzok és még Fellaini is úgy pattogott le róla egyszer-kétszer mintha festék lenne egy pesti aluljáró mennyezetén. Szóval, szép volt Jake, és köszönjük!

ANEKDOTÁZÁS

Az operatőröknek nagyon tetszettek Benny különböző színű csukái, erről is kérdezték kameruni divatdiktátorunkat, de meglepően prózai válasz érkezett: Benny-nek nincs sportszergyártó szponzori szerződése, így fogta magát és vett egy-egy pár fehér és kék csukát, ami éppen megtetszett neki. Az egyiknek a talpa pár nap után széthasadt, ő viszont nagyon megszerette, úgyhogy ahelyett, hogy kihajította volna az egyébként vadiúj cipellő megmaradt felét inkább felvette hozzá a másik színű "párját" - és úgy tűnik teljesen jól szuperál együtt a két lábbeli.

Ha már anekdotázunk: a Spurs edzésein bevezették, hogy minden héten megválasztják a legrosszabbul teljesítő játékost, "Plonker of the Week" címmel. Ez nem a befektetett energiát minősíti, hanem azt ha valaki egészen látványos "hibát" vét (például ziccert hibáz, nagyon alázós kötényt szív vagy beszed egy potyát) - és az első héten mindjárt Adebayorhoz került a vándortrófea. A díjjal jár egy 50 fontos jelképes bírság is, amit Manu mind a mai napig nem fizetett be, úgyhogy a héten az egyik játékosunk beszólt neki, hogyaszonygya "Manu, baze, keresel heti 200 ezret és nem vagy képes befizetni 50 rongyos quid-et!" - Mire Ade: "Ne sérts meg, 225 ezret keresek."

(A poénon túl: eszerint Ade nem 180k-t kap a Shitty-nél, hanem 225k-t - szerintem kitölti náluk a szerződését... majd legfeljebb máshová megy kölcsönbe jövőre. Igazán nem tudok haragudni rá, ennyi pénzt soha sehol nem fognak neki ajánlani még egyszer. Megközelítőleg sem.)

Ha már a zsénél tartunk: láttam egy-két Spurs-oldalon egy összehasonlítást a keddi meccs két kezdőjének áráról. Különösen David Moyes önsajnáló kesergése után volt furcsa azt olvasni, hogy bizony az Everton kezdője többe került mint a miénk! A Tottenham-ben 51 millió fontnyi játékos futott ki a pályára, míg Moyes csapata 54 millió fontot kóstált! (A tottenhames tételek: Modric 16.5m, vdV 8m, Bale 7m, Kaboul 6.5m, Walker 4.5m, Dawson 4m, BAE 3.5m, Lennon 1m, Friedel ingyen, Adebayor kölcsön, Livermore saját nevelés. Az evertonos tételek: Fellaini 15m, Biljaletgyinov 9m, Baines 6m, Heitinga 6m, Distin 5m, Saha 5m, Neville 3.5m, Howard 3m, Cahill 1.5m, Donovan kölcsön, Anichebe saját nevelés.)

WOLVES

No, de ma is meccselünk! Elég a közelmúltba révedésből! A Wolverhampton érkezik vendégségbe, és a Sunderland és a West Brom elleni meccsekhez hasonlóan igen makacs ellenállásra számíthatunk tőlük is. Legutóbbi feljutásuk óta különösen meggyűlt velük a bajunk: két győzelem, két vereség és egy döntetlen született az utóbbi három szezon meccsein. Ezek között becsúszott egy hazai vereség is, amire azt megelőzően 39 évvel korában került sor. Mick McCarthy csapata mesterfokon űzi a kétségbeesett védekezést - az Arse otthonában húsz percet húztak ki emberhátrányban, úgy, hogy a labda alig hagyta el a kapujuk előterét. Tehát biztosra vehetjük, hogy minden lövésbe megpróbálnak majd belevetődni és úgy általában a Vörös Hadsereg módjára mennyiséggel próbálják majd kompenzálni a technikai hiányosságokat: 9-10 emberes folyamatos védekezés ami várok. Ennek megfelelően meg lennék lepve, ha most sem kellene lerágnunk a körmünket a meccs során. Sok minden múlik majd azon, hogy meg tudjuk-e korán szerezni a vezetést (bár az Emirates-ben is hátrányba kerültek). Egy korai gól talán meg tudja annyira nyugtatni csapatunkat, hogy engedjék érvényesülni a tudásbéli különbséget.

CSAPATHÍREK

Sandro, Gallas, King és Hudd még sérültek, de Parker játékára van esély. A vendégeknél csak Zubar és Craddock a biztos hiányzó. A cséká, Roger Johnson és a gólfelelős Steven Fletcher kisebb sérülésük ellenére alighanem játékra készek lesznek. Parker felépülésével újra a klasszikus alapfelállásban léphetünk pályára (mínusz Ledley...):

Friedel

Walker - Kaboul - Dawson - Assou-Ekotto

Lennon - Parker - Modric - Bale

van der Vaart

Adebayor

Defoe jövő héten egészen biztosan kezdeni fog majd Manszúr birtokán, úgyhogy most alighanem kényelmesebbnek érzi majd a padot mint általában. Nem hiszem, hogy szükséges lenne bárkit is pihentetni, hiszen legközelebb csak nyolc nap múlva fogunk pályára lépni.

MILESZMA?

Lennon önbizalmának és formájának nagyon jót tehetett a keddi gól, és Bale is sokszor galoppozott előre (bár ezúttal sok pontatlanság csúszott a játékába). Ha ők ketten elkapják a fonalat akkor nagy baj nem lehet. Adebayor és van der Vaart is rég rúgtak már gólt - és bár ez komolytalanul hangzik, de ami késik nem múlik. A magabiztosság és a csapatszellem egészen kiváló szinteken mozog. A Wolves viszont nem szokott ilyenekkel törődni - sosem adják fel, legkevésbé pedig a táblázat elején trónoló csapatokat tisztelik. Szoros meccs lesz, Doyle és Fletcher általában jól játszik ellenünk, most pedig Milijast is extra bizonyítási vágy fogja fűteni a nevetséges piros lapja és még nevetségesebb eltiltása után. A tippem egy 2-1-es izgulós hazai győzelem. Legalább egy Adebayor-góllal.

MÁS

Alan Hansen szerint legitim bajnokesélyesek vagyunk. Sok mindent ez nem jelent, hiszen a szakértő társaival nagy egyetértésben ő sem várta a Tottenham-et az első négybe a szezon előtt. Viszont a BBC-n megjelent cikkében van egy jó kis optás gyűjtés a tavalyi szezonhoz képest bemutatott tételes javulásunkról, amit érdemes nézegetni (baloldalt). Jóval több gólt szerzünk, jobb arányban találjuk el a kaput, nagyobb százalékban lesz a lövéseinkből gól, pontosabban passzolunk az ellenfél térfelén, nagyobb arányban birtokoljuk a labdát, eredményesebbek a becsúszásaink és szereléseink és már most annyi clean sheet-et gereblyéztünk össze mint tavaly egész szezonban. Ez azért nem semmi. Komoly, átfogó, minőségbeli és mennyiségbeli javulás. Juhéj! Persze még csak az idény közepén járunk és még bőven ronthatunk a statisztikáinkon, de ez a csapat nem véletlenül és nem szerencse folytán jutott idáig.

MÁSMÁS

Harry-től hallgathatunk egy érdekes nyilatkozatot, amiben kifejti mennyire büszke arra, hogy a jó teljesítményt és a látványos játékot nem a Shitty és a Chelski módjára értük el (egyik napról a másikra, pénzzel megoldva a problémákat), hanem hosszan tartó fokozatos építkezéssel, befutott ajnározott világsztárok vásárlása nélkül. Így is van. Jár ezért a köszönet Harry-nek, Levy-nek és mindenkinek aki részt vállalt belőle (ide értem Martin Jolt, Arnesent és az ellentmondásos megítélésű Comollit is).

MÁSMÁSMÁS

Akit hozzám hasonlóan idegesít és dühít a White Hart Lane-en használt új, alacsony kameraszög az csatlakozzon ehhez a SkySports-nak címzett petícióhoz, amiben a korábbi magas kameraállás visszaállításáért folyamodhatunk. Nagyot csökkent a mérkőzések megtekintésének élvezeti élménye a változás következtében, sokkal kevésbé látványosak Modric és vdV okos lapos passzai, de a tértölelő 40-50 méteres tűpontos keresztlabdák sem festenek olyan jól mint korábban. Nem véletlen, hogy a legdrágább páholyokból a korábbi kameraálláshoz hasonló szögben lehet nézni a meccseket! Ez adja a legtisztább, legátfogóbb képet arról, hogy mi is történik a pályán. Vissza a magasba!

No, kicsit hosszabbra sikeredett ez az összeharangozó mint terveztem (és mindent amit akartam nem is tudtam belesűríteni), úgyhogy ideje befejezni. Jó stream-kutatást - ahogy eddig is, most is szívesen látjuk a linkeket a kommentek között.

Jó szurkolást és kellemes szombatot!

COME ON YOUUUUUU SPUUUUUUUUUURRRRRRRSSSSS!!!!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik