Reading, Coventry és igazolások

2367391 23673912367391 2367391
Vágólapra másolva!
2013.01.04. 19:01
Ömlesztett poszt következik. Lesz benne szó a keddi meccsünkről, illetve a holnapi nosztalgiában tobzódó kupacsatáról, és emellett szót ejtünk...

Ömlesztett poszt következik. Lesz benne szó a keddi meccsünkről, illetve a holnapi nosztalgiában tobzódó kupacsatáról, és emellett szót ejtünk két újdonsült Spurs-igazolásról is. Haladjunk visszafelé az időben és kezdjük a Coventry holnapi látogatásával. Minden újságíró örülhetett, amikor Ledley King összesorsolt bennünket az Égszínkékekkel - hiszen kevesebbet kell gondolkodni egy FA-kupa meccs felvezetőjének megírásakor, ha éppen egy korábbi döntő újrajátszására kerül sor. A Coventry City 1987-ben jutott el először és mindeddig utoljára a legrangosabb nemzeti kupasorozat döntőjébe, ahol a mi fiaink vártak rájuk. Hét FA-kupa döntővel a hátunk mögött, amelyek mindegyikét meg is nyertük. Mi voltunk a legeredményesebb angol csapat a sorozat addigi történetében. A bajnokságban a harmadik helyen végeztünk, és bár a Coventry is az igencsak megsüvegelendő tizedik pozíciót szerezte meg, azért mindenképpen toronymagas favoritnak számítottunk.Ömlesztett poszt következik. Lesz benne szó a keddi meccsünkről, illetve a holnapi nosztalgiában tobzódó kupacsatáról, és emellett szót ejtünk két újdonsült Spurs-igazolásról is. Haladjunk visszafelé az időben és kezdjük a Coventry holnapi látogatásával. Minden újságíró örülhetett, amikor Ledley King összesorsolt bennünket az Égszínkékekkel - hiszen kevesebbet kell gondolkodni egy FA-kupa meccs felvezetőjének megírásakor, ha éppen egy korábbi döntő újrajátszására kerül sor. A Coventry City 1987-ben jutott el először és mindeddig utoljára a legrangosabb nemzeti kupasorozat döntőjébe, ahol a mi fiaink vártak rájuk. Hét FA-kupa döntővel a hátunk mögött, amelyek mindegyikét meg is nyertük. Mi voltunk a legeredményesebb angol csapat a sorozat addigi történetében. A bajnokságban a harmadik helyen végeztünk, és bár a Coventry is az igencsak megsüvegelendő tizedik pozíciót szerezte meg, azért mindenképpen toronymagas favoritnak számítottunk.

1987

A meccs aztán kiegyelített és színvonalas csatát hozott. Mindkét csapat pozitív és technikás focit játszott és a legrutinosabb angol kommentátorok szerint a legélvezetesebb kupadöntők egyike volt az utóbbi évtizedekben. Annak ellenére volt látványos és már-már sokkolóan sportszerű a meccs (egyetlen lapot sem kellett kiosztani a 120 perc alatt), hogy Ardiles volt az egyetlen nem-brit játékos a két csapat kezdőjében. Clive Allen már a második percben megszerezte a vezetést (szezonbeli 49., azaz negyvenkilencedik góljával!), amire gyorsan válaszolt a Coventry. Aztán Mabuttról (vagy egy védőről) csorgott be egy csúnyácska, mákos gól amivel még szünet előtt újra előnybe kerültünk - ezt egy nagyon szép fejessel egyenlítették ki. Aztán a hosszabbításban szegény Mabutton nagyon gyorsan behajtotta Fortuna az egy órával korábbi szívességet, és a térdéről Clemence fölött bepattant a hálónkba a Coventry győzelmét jelentő öngól. Az Égszínkékek egyik szurkolói magazinja fel is vette a "Gary Mabutt Térde" nevet. A Coventry-nek ez volt az első, mindeddig egyetlen rangos kupája.

COVENTRY

A Coventry nagyon szimpatikus csapat - elég ránézni a címerükre, és máris a szívébe zárja őket az ember: egy vöröskeresztes elefánt van a középpontban!!! Ha minden igaz akkor az ormányos jószág sárkányölő St. George-nak, Coventry egyik leghíresebb szülöttének a segítője lenne. Egy másik magyarázat szerint egyszerűen az Erő jele - valamint a vallásos megváltás egyik szimbóluma a helyi keresztény hagyományban. De van még itt főnix és egy fasza sasmadár is - Leofric-nak, a csodálatos Lady Godiva férjének madara. (Lady Godiva egy egészen kivételes, egyedülálló történelmi figura - olvasson utána mindenki aki nem ismeri a történetét!)

Szóval én elsősorban Godiva asszony és az elefántok csapataként gondolok a Coventry-re - de nem tudom elítélni azokat sem, akik csak az 1987-es legyőzőnket látják bennük. Most amúgy is félre kell tenni minden szimpátiát (bár a játékosainkban eleve kétlem, hogy ez túlzottan jelen lenne), ill. el kell felejteni azt is, hogy az Égszínkékek idén csak a harmadosztályban küzdenek. Az sem releváns, hogy szezon elején kaptak egy hatost a szomszédban egy Ligapuka-meccsen. Komolyan kell vennünk őket, mintha 1987-et írnánk - remélhetőleg, most mi jövünk majd ki jobban a a randevúból. Jelenleg főleg angolokra támaszkodik a középföldei klub, pár kelta és gall harcossal kiegészítve. Keményen fognak küzdeni, az edző könnyen fel tudja majd őket tüzelni meccs előtt, és mivel nekik abszolút semmi veszíteni valójuk nincs, még igazi izgalmas kupacsata is válhat ebből. De azért továbbjutást várok, méghozzá magabiztos stílusban.

CSAPATHÍREK

AVB biztos, hogy eléggé erős kezdőt jelöl majd. Assou-Ekotto játékra kész, Kaboul viszont még egy hónapot rá kell, hogy tegyen a rehabjára - február közepe-vége lehet a visszatérése reális időpontja. Parker is kezdhet, ahogy Dempsey és Siggy is. Lennon helyén Townsend kaphat lehetőséget, hogy Azza pihenhessen egy csöppet, míg a balszélen Bale minden további nélkül pályára léphet, hiszen a Reading ellen pihent. A kapuba Friedelt várom.

READING

No, essen pár szó a keddi győzelemről is. Egyetlen ötperces periódus akadt, amikor nyugtalanok lehettünk. Dempsey gólja előtt három óriási egyenlítési lehetősége volt a Readingnek, de sorozatban Lloris, Walker és Dawson mindig épp időben odaért, hogy megőrizze a csapat számára az előnyt. Amennyire körömrágósra sikerült ez a rövid periódus, annyira idegen volt a meccs másik 85 percétől. Ha Defoe kicsit szerencsésebb és összeszedettebb, akkor már jóval korábban eldönthettük volna a három pont sorsát. Nem érdemes túlanalizálni ezt a meccset: sokkal jobbak vagyunk a Readingnél, és ez ki is jött a kilencven perc alatt. Ugyanakkor azt is jól példázta a találkozó, hogy a legegyértelműbb bajnokikon is el lehet csúszni egy banánhéjon. Nagy balszerencsével pontokat veszthettünk volna, de tényleg nagy pech kellett volna hozzá. Esélyt adtunk a Readingnek azzal, hogy rengeteg ziccert hibáztunk, de a harminc helyzet és a húsz kaput eltaláló lövés okán butaság lenne túlzottan kritikus szemmel vizsgálnunk a meccset.

Sigurdsson szerintem jól mozgott kezdőként, Dempsey megint nagyon élénken csatlakozott a hajrára (előbb-utóbb összejön neki egy "tiszta" gól is), Adebayor végre gólt szerzett, méghozzá nagyon fontos és bravúros gólt, Lennon továbbra is nagyszerű formában, Parker újra bizonyította, hogy bármikor be tud ugrani, ha kell, Walker bravúros mentést mutatott be hátul, Sandro és Dembélé pedig még mindig a liga legkeményebb párosát alkotja.

IGAZOLÁSOK

Bár a hivatalos oldalon még nem jelentették be, de úgy tűnik megérkezett Ezekiel "Zeki" Fryers - igazság szerint már a nyáron is jött volna. De akkor a United által megszabott magas ár megakadályozta az üzletet. Ekkor a belga kapcsolatainkat kihasználva összehoztuk, hogy az eredeti ár feléért csatlakozhasson hozzánk a fiatal balbekk - a Liége-en keresztül 3 millió fontért került hozzánk. (Nekik kétmilláért eladta a United, mivel külföldre minden PL-csapat könnyebb szívvel engedi el a játékosait. Így a belgák is nyertek egy millát az üzleten.) Fryers Benny-nek jelenthet majd konkurenciát, egyúttal Vertonghen és Naughton válláról is leveszi a terhet, hogy pozíción kívül kelljen kisegíteniük a csapatot. Hosszabb távon legalábbis. Hiszen aligha dobjuk egyből a mély vízbe a fiút. Danny Rose számára nem jelent sok jót ez az igazolás. De neki legrosszabb esetben is bérelt helye lesz a Fekete Macskáknál.

Júliusban érkezik majd Lewis Holtby is, aki Freund első német igazolása lesz. Kiderül, hogy Steffen barátunk háttere a német utánpótlás-nevelésben mennyire hajthat hasznot a Klub számára. A srác az Aachenben tűnt fel, majd a Schalkéhoz került, ahol alapemberré vált, és bemutatkozott már a válogatottban is. Nem igazán ismerem a játékát, kicsit a szegény ember Götzéjének tűnik. Mindenesetre ingyen érkezik, tehát olyan nagyot nem bukhatunk rajta... Támadó középpályásról van szó, tehát tovább csökkent Sneijder és Willian leigazolásának amúgy sem jelentős esélye. Még mindig sok játékoson kell egyértelműen túladnunk a középpályánkról (Jenas, Bentley, Livermore, Falqué?), és olyanok is akadnak akiket nagyon szeretném, ha megtartanánk, de elképzelhető, hogy AVB nelkülük képzeli el fényes jövőnket (Huddlestone, Parker - vérezni fog értük a szívem, ha eladjuk őket...).

Livermore-t egyre inkább emlegetik a QPR-ral kapcsolatban. Annyi biztos, hogy kinyitottuk a kölcsönjáték felé vezető kiskaput, és az is jól dokumentált, hogy 'arry kedveli és sokra tartja a srácot. Match made in Heaven. Jól jöhet Jake fejlődése szempontjából a váltás, és Redknapp-nek is segíthet a menekülésben.

VAN DER VAART EGY SEGGFEJ

Van der Vaart egy seggfej. De legalább ő is belátja.

COME ON YOU SPUUUURRRRRSSSSSSS!!!!!!!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik