Méltatlan: Leeds United 2-1 Tottenham

2367391 23673912367391 2367391
Vágólapra másolva!
2013.01.28. 19:01
Az első szó ami eszembe jut a tegnapi kupabúcsúnk kapcsán bizony a "méltatlan." Méltatlanok voltunk magához az FA-kupához, a világ legrégebbi...

Az első szó ami eszembe jut a tegnapi kupabúcsúnk kapcsán bizony a "méltatlan." Méltatlanok voltunk magához az FA-kupához, a világ legrégebbi sorozatához, minden nemzeti kupák kupájához. Méltatlanok voltunk a saját történelmünkhöz: a kilencvenes évekig nem egyszerűen a legjobbak közé tartoztunk a kupagyőzelmek számát tekintve, hanem egyenesen mi voltunk a legjobbak. Azóta buktunk már el emelt fővel és szégyellnivaló módon egyaránt - de annyira lelketlen és hebrencs teljesítményt ritkán lehetett látni a Klub játékosaitól mint amit vasárnap kellett végigszenvednünk a tévé előtt. Az utóbbi harminc, alacsonyabb ligás csapat ellen lejátszott FA-kupa párharcunkból ez volt a második amit elvesztettünk. Tehát kivételes volt ez az alkalom még az utóbbi két évtized sikertelenségének figyelembe vételével is. Tovább után némi kesergés és semmi pozitívum.Az első szó ami eszembe jut a tegnapi kupabúcsúnk kapcsán bizony a "méltatlan." Méltatlanok voltunk magához az FA-kupához, a világ legrégebbi sorozatához, minden nemzeti kupák kupájához. Méltatlanok voltunk a saját történelmünkhöz: a kilencvenes évekig nem egyszerűen a legjobbak közé tartoztunk a kupagyőzelmek számát tekintve, hanem egyenesen mi voltunk a legjobbak. Azóta buktunk már el emelt fővel és szégyellnivaló módon egyaránt - de annyira lelketlen és hebrencs teljesítményt ritkán lehetett látni a Klub játékosaitól mint amit vasárnap kellett végigszenvednünk a tévé előtt. Az utóbbi harminc, alacsonyabb ligás csapat ellen lejátszott FA-kupa párharcunkból ez volt a második amit elvesztettünk. Tehát kivételes volt ez az alkalom még az utóbbi két évtized sikertelenségének figyelembe vételével is. Tovább után némi kesergés és semmi pozitívum.

BRÜHÜHÜ

Nem találok pozitívumot, mert a száraz tény, hogy több helyzetünk, több kapura lövésünk, több szögletünk volt mint a hazaiaknak, és hogy magasabb százalékban birtokoltuk a labdát az bőven az elvárható minimum alatt van. Igen, jobb helyzetkihasználással összejöhetett volna az újrajátszás, vagy akár a győzelem - még ezzel a kritikán aluli védekezéssel is. De ezek a megjegyzések nem jelentenek semmi vigaszt, mert leginkább a tartás és akarás hiánya miatt vesztettük el a meccset, és ezzel a kupagyőzelem esélyét. Jelenlegi keretünkből elvétve találunk olyan játékost, aki a Ligakupán kívül egyebet ünnepelhetett volna. Meccs előtt pedig ment a szájtépés mindenki részéről, hogy mennyire komolyan fogjuk venni ezt a meccset, és mennyire meg akarjuk nyerni a sorozatot. Ehhez képest nagyon kevés olyan játékos volt akin a meg nem alkuvó terrier hozzáállását fel lehetett fedezni. Hozzátenném, hogy 11-ből 10 is kevés lenne - de tegnap, max. ketten-hárman küzdöttek úgy, ahogy azt elvárhatjuk.

Pár keresetlen szó per Kopf:

Friedel: róla elöljáróban annyit el kell mondani, hogy négyszer került vele szemben ziccer-helyzetbe Leeds-játékos, és ezek közül kettőt bravúrral hárított. Nodeviszontazért az első gól előtt egy picit előrébb is somfordálhatott volna, és akkor nem ad akkora felületet Varney-nak a célzáshoz. A második gól is védhetőnek tűnt (talán), bár kábé olyan helyről lőhetett tök zavartalanul a srác, mintha tizenegyest végzett volna el. A másik két ziccer sem volt kisebb. Friedel volt az egyik akiben legalább a tüzet láttam - de nála ez alapból jön, hiszen közel 42 évesen olyan sok esélye már nem lesz arra, hogy trófeát emelgessen.

Naughton: talán danesdzsu említette a kommentek között, hogy most megkapták a pofájukba azok akik Kyle-Kyle cserét követeltek a bajnoki meccsekre az utóbbi hetekben-hónapokban. Persze ő elegánsabban fogalmazott, de mindettől függetlenül igazat kell, hogy adjak neki. Walker hibáit Naughtontól is megkaptuk hátul, előre-játékban viszont elmaradt a druszájától. Az első Leeds-gólban közvetlenül hibás volt - rosszul helyezkedett, rosszul reagálta le a helyzetet és esélye sem volt, hogy Varney-t utolérje - legfőképp azért, mert istenigazából meg sem próbálta. A hajrábeli csere alapján AVB is látta mindezt.

Caulker: basszus... hol kezdjem? Mindannyian láttuk mennyire rossz volt még a saját eddigi leggyengébb meccseihez képest is. Mindkét bekapott gólunkban komoly szerepet játszott, bár az elsőnél Naughton, a másodiknál pedig Jan osztozott vele előzékenyen a felelősség oroszlánrészében. Ahogy McCormack etette a második gólnál az különösen fájdalmas volt - a támadó nem az a kifejezett gyorsvonat és Stephen simán lépést tartott vele, de amit akkor csinált amikor megérkeztek a tizenhatoson belülre az valami óvodás hiba volt. Az első dolog amit ilyen szituban minden hátvéd tenne az a csatár oldalra tessékelése - minden hátvéd Caulkeren kívül. Ő inkább tett még három-négy lépést miután McCormack megállt, aztán olyan ívben fordult kanyarodott meg, hogy amellett Huddlestone balerinának tűnne. Majd mint aki jó végezte dolgát beállt Friedel elé vonalba. Lehet, hogy egy-két év múlva jó focista lesz belőle, meg elvileg a Swansea-nál is megállta a helyét tavaly. De amit idén mutat a Spurs-ben az aggodalomra ad okot. Lehet, hogy még túl mély neki a víz?

Vertonghen: neki kellett volna vezetnie a védelmet, de nem bírt rendszert vinni a káoszba. Ez komoly kritika számára. Néhányan elővettétek a kommentek között az első gólnál, személy szerint ott nem tartottam felelősnek, de a második gólnál, ha úgy tépett volna hátra Caulker és McCormack után, ahogy kellene, akkor talán odaérhetett volna, hogy megzavarja a támadót a lövés pillanatában, vagy legalább siettesse egy kicsit. Mindenesetre az, hogy meg sem próbálta nagyon gáz. Remélem, hogy csak el volt fáradva... Ő sem fogja kitenni ezt a meccset az ablakba.

Assou-Ekotto: kicsit rozsdás, de viszonylag rendben volt. Támadásban kissé nudli, és majdnem kaptunk róla egy gólt amikor elcsúszott a félpályán. Friedel megmentette a seggét, viszont azt jó volt látni, hogy lélekszakadva rohant vissza, ezzel is siettetve a támadót a döntéshozásban. Semmi kiemelkedőt nem tett a játékhoz, de nem volt botrányosan rossz.

Parker: egyike volt azon keveseknek, akikben égett a tűz. Ahogy teltek a percek, és ahogy egyre nyilvánvalóbbá vált a többiek egykedvűsége, úgy változott a konduktív tűz idegességgé. Persze ehhez az is hozzájárult, hogy az ex-spurs-ös Michael Brown eléggé faragta egész meccsen, a bírónak meg nem jött be az ötvenes évekbeli frizura. Jól működtek együtt Tommal, a középpályás védekezésünkkel nem volt sok gond, és főleg ez volt a feladata. Az, hogy Clint, Bale, Lennon és Siggy nem tudtak maradandót alkotni elől az egyáltalán nem az ő hibája. Friedellel együtt neki is jóval többet jelentett az ez évi FA-Kupa mint a legtöbb játékosunknak. Neki sem lesz már sok esélye arra, hogy kupagyőzelmet ünnepeljen, pláne nem alapemberként.

Huddlestone: egész jól játszott, volt egy veszélyes lövése is, ami előtt nagyon szép esernyőt tartott a védője feje fölé. Gyakrabban is próbálkozhatott volna, mert a Leeds elég jól tömörült, és az átlövésekben lett volna ráció. A meccs végére lecserélte AVB a gyorsabb, kreatívabb Dembélére, de ezt nem feltétlenül tekinteném jelzés-értékűnek. Szerintem az elvárható minimumot hozta, amit sajnos kevés játékosunkról mondhattuk el.

Lennon: önmagához képest nem tett sokat a siker érdekében, de legalább kétszer ziccerbe hozta Dempsey-t. Viszont sokszor ő is buta döntést hozott, bátrabban vállalkozhatott volna lövésre. Tőle vártam azt, hogy az Elland Road hangulata kihoz majd belőle valamit extrát, de nem így történt. Hosszú percekre el tudott tűnni.

Sigurdsson: egy-két értelmes megmozdulása volt, de ez nagyon kevés hatvan percnyi játék alatt. Többnyire láthatatlan volt, olyannyira, hogy hibás megmozdulást is alig lehet felidézni vele kapcsolatban. Nagyon feldúltan ült le a padra a cseréje után, amit meg is értek, amennyiben önmagára volt dühös. Szerintem ő is jóval többet vár magától. Ja, és volt egy nagyon fura szitu, amikor egy kis protestálás a bírónál jót tett volna: egy védő öt méterről adott haza előle, amit a kapus kézbe fogott. Közvetett szabadrúgással jöhettünk volna az ötös sarkáról, de senki sem méltatlankodott a sporinál. (Update: MkRy1990 sporttárs a kommentek között felvilágosított, hogy combbal, térddel vagy akár sípcsonttal hazatett labdát ugyanúgy megfoghat kézzel a kapus mintha fejelné a csapattárs.)

Bale: rajta volt leginkább felfedezhető a komolytalan, hebrencs hozzáállás. Bemutatott pár szemet gyönyörködtető cselt, amivel a védelem mögé került, de ettől annyira megrészegült, hogy a rákövetkező döntéseket már általában rosszul hozta meg. Az első félidőben volt egy szitu, ahol egy köténnyel két védőt vert át, hogy aztán bevigye a labdát a tizenhatoson belülre, de ahelyett, hogy a középen érkezők közül kiválasztott volna valakit, inkább nullszögből belerúgta a kapusba. Sokkal jobb annál Bale, hogy ilyenkor ne tudja mi lenne a helyes döntés. Arról már nem is beszélve, hogy kétszer is tök feleslegesen fellökte a védőjét, amiért akár sárgát is kaphatott volna.

Dempsey: fejelt egy gólt, oké. Kihagyott két ordító ziccert, nem oké. Egy Clint-mesterhármas simán benne volt a mai meccsben. Lennon két kvázi-gólpasszát egészen sokkoló módon rontotta el. Ezen kívül most a szokásos agresszivitása is hiányzott. Nem az a kifejezett középcsatár, akkor sem, ha AVB szeretné ezt hinni. Inkább nézett ki a formációnk 4-6-0-nak mint bármi másnak.

Dembélé nem tudott időben felpörögni csereként, Obika pedig sajnos nem elég jó - a harmadosztályban sem okozott igazán maradandót, így nem volt meglepő, hogy nem tudott komoly zavart okozni a Leeds védelmében. Bár Assou-Ekotto labdájára legalább jól ráindult. Szomorú, hogy sorsdöntő helyzetben rá kellett hagyatkozunk. Walker próbálkozott a jobbszélen, de csodát nem várhattunk tőle huszonöt perc alatt.

AVB: erős kezdőt küldött pályára, de két helyen is könnyen beleköthetünk az összeállításba. Először is: Dawson nyugodtan kezdhetett volna Caulker helyén (ha másért nem, akkor gesztusként is, hiszen az interjúk alapján nagyon készült a meccsre). A másik Defoe otthon hagyása - de itt nem tudok biztosat mondani, mivel nem tudhatjuk nem sérülés állt-e a mögött, hogy a padra sem ülhetett le.

VISSZA A BAJNOKSÁGBA

A vasárnapi meccs újra bizonyította az evidenciát, miszerint teljes erőbedobás híján nem lehet pozitív eredményt elérni. Szerdán a Norwich-hoz látogatunk, akik még nálunk is nagyobbat égtek, mivel a Carrow Road-on ütötte ki őket az ötödosztályú Luton Town. Tehát a mienk és Hughton fiai is szégyellhetik magukat - elvileg minden adott egy igazán kemény kilencven perchez.

HOLTBY

No, azért valami jó dolog mégis történt velünk az elmúlt két napban: Lewis Holtby-t végülis már most elhoztuk a Schalkéból. Így nem ingyen jött, hiszen 1.5 millió fontot átutaltunk a gelsenkircheniek számlájára, de ettől még jó üzletnek tűnik ez. Sandro kiesésével azonnal számíthat játéklehetőségre - elsősorban az EL-ben. Neki is jól jött volna, ha állva maradunk az FA-kupában... Francba.

Herzlich Wilkommen!

COME ON YOU SPUUUURRRRSSSS!!!!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik