FIGYELEM! VIGYÁZAT!

2367391 23673912367391 2367391
Vágólapra másolva!
2013.08.07. 15:08
A szenzációs reveláció, miszerint megváltozott a Spurs twitter-oldalának háttérképe bejárta a világ sportsajtóját, Spanyolországban cikkek...

A szenzációs reveláció, miszerint megváltozott a Spurs twitter-oldalának háttérképe bejárta a világ sportsajtóját, Spanyolországban cikkek garmadáját írták róla, de az NSO is külön írást szentelt neki, amiben Bale távozásának egyik újabb cáfolhatatlan bizonyítékaként tálalják a re-dekorációt. Gondolom rengeteg példa volt már arra, hogy egy klub azzal jelenti be marketing szempontból messze legértékesebb játékosának távozását, hogy idő előtt eltünteti a fényképét egy marketing szempontból értékes felületről. Elvégre Dempsey képét is levették azelőtt, hogy eladtuk volna, ugye? Ja, nem, utána vették le a képet - amin történetesen Bale-lel együtt szerepelt. Nem kell Sherlock Columbóba oltott Hercule Marple-nek lennünk, hogy a rejtély végére járjunk. Mindenesetre a Klub elejét kívánja venni a további hisztériának és egy twitter-update útján felkészítenek mindenkit a következő sokkra:

(Magyarán: Lehet, hogy újra megváltoztatjuk a twitter háttérképünket - reméljük senki sem von le különösebb következtetéseket ebből. VIGYÁZAT: újabb változás jön!)

Nem ez volt egyébként az első reakció a twitterháttérképváltás-gate kirobbanása óta. Tegnap már közzétett a Klub egy kis kedélynyugtató üzenetet, amiben elmagyarázzák a fájóan egyszerű helyzetet:

(Magyarán: Úgy tűnik, hogy a háttérképünk megváltoztatása összezavart pár embert. Clint távozásával szükségessé vált a változtatás.)

(Magyarán: Gareth is szerepelt ezen a háttérképen. Feltűnt valakinek? A közösségi oldalaink háttereit rendszeresen cseréljük és minden játékosunk szerepet kap.)

Ha már marketing és hibás következtetések, akkor ne menjünk el szó nélkül a Times Square-en négy hétig az NBC csatorna PL-közvetítéseit reklámozó Bale-plakát mellett sem. A sportsajtó spekulációkra fogékony része (99%) ebből is le tudta vezetni, hogy wales-i szélsőnk távozása csak órák kérdése. Ami érthető is, hiszen miért is ne egyetlen klub egyetlen játékosával illusztrálnák a reklám-kampány teljes tartama alatt a "Minden meccs. Minden csapat. Minden héten." szlogent? Megint 30 másodperces kutatómunka szükségeltetik ahhoz, hogy végére járjunk a misztériumnak. A poszter eredetileg két hétig lett volna látható (ezt egyébként időközben jócskán meghosszabbították) - mostantól a szezonkezdetig pedig minden héten egy-egy művésztől megrendelt kép fogja népszerűsíteni a PL-t. Ebben aztán tényleg nincs semmi meglepő.

Egyébként a Spurs ezen a nyáron olyan szintű globális reklámot kapott, amire szerintem még sosem volt példa. A madridi szappanopera garantálja, hogy minden nap terítéken legyen a Klub, aztán az NBC amerikai közvetítéseinek reklámkampányában is megkaptuk a központi szerepet. Ezt azért gondoljuk végig, hiszen van pár olyan klub Angliában, amelynek nagyobb a marketing értéke, mint a miénk. Mégis a Times Square-en kívül az Amerikában méltán imádott Jason Sudeikis Ted Lasso-szkeccsét is velünk forgatták, no meg a New York City metróhálózatán folytatott ötletes derby-reklámoknak is mi váltunk az egyik alanyává elválaszthatatlan gúnár mostohatesóinkkal:

Keep calm, and pick a side. Őrizd meg a hidegvéred, és válassz csapatot.

A székekre rányomták a klubok címerét! Kívülről is szépen festenek egyébként a szerelvények, nagyon ötletes és szerintem hatékonynak is fog bizonyulni. A North London Derby-n kívül egyébként a United-City és a Pool-Everton ill. az Abramovics-Hodorkovszkij rivalizáció kapott teret a világ egyik legforgalmasabb metrórendszerében.

Szóval úgy tűnik ezen a nyáron a csapból is a Spurs folyik - és a fenti felsorolásból még ki is maradt az a kétes értékű média-üzenet, amelyben az al-Kaida fenyeget minket erőszakkal a Bale-hez való ragaszkodásunk miatt.

SAJTÓSZEMLE

Két friss érdekességre felhívnám a figyelmeteket - egyik sem kötődik közvetlenül a Spurs-höz, de még akár ránk is hatással lehet. Az egyik arról szól, hogy az Európai Bizottság vizsgálatot indít a spanyol kormány által négy spanyol klub (Real, Barca, Bilbao, Osasuna) irányába tett, uniós versenyjogot erősen sértő kedvezményei ügyében. Történt ugyanis, hogy 1990-ben a spanyol kormány négy klub kivételével minden spanyol focicsapattól megkövetelte, hogy váljanak Kft.-vé az addigi, szurkolói-tulajdont képviselő gyakorlattal szemben. Azóta csak ez a négy csapat van a szurkolók kezében - és csak ez a négy csapat élvezi az ezzel járó masszív adókedvezményeket (társasági adó és vagyonadó). Továbbá ezen klubok számára megadatott a non-profit státusz is, amely további kiváltságokkal jár.

A Realnak ezen felül még egy ügyét vizsgálja az Európai Bizottság: egy 2001-es földterület-ügyleten akadt meg a brüsszeli szervezet Versenyjogi Bizottságának kollektív szeme, amelyben a Madridtól gyaníthatóan magasan áron felül vásárolt meg az állam telkeket, aminek köszönhetően eltűnt a királyi klub masszív adóssága, és lehetővé vált az első Galaktikus csapat összevásárlása. Ha bebizonyosodik az indokoltnál magasabb ár, az tiltott állami támogatásnak minősül, és komoly büntetést von maga után.

A Versenyjogi Bizottságnak egyébként több prominens spanyol tagja is van, akik éveken át sikeresen szabotálták a vizsgálatot (eredetileg 2009 novemberében került a látókörükbe a jogsértés, és elvileg egy éves határidő van az ilyen volumenű ügyekre). Idén úgy tűnik, hogy az Európai Ombudsman többszöri unszolására végre elindulhat az érdemi vizsgálódás. A Versenyjogi Bizottság elnöke egyébként jelenleg is spanyol, méghozzá saját bevallása szerint Bilbao-drukker, tehát elvileg felmerülhet elfogultság. De a részrehajlást nem igazán látom valós kockázatnak egy ennyire szem előtt lévő, nagy volumenű ügyben - csak induljon meg az a vizsgálat. A fenti négy klubon kívül minden egyes spanyol focicsapatnak érdeke, hogy minél hamarabb tisztán lássunk, ill. hogy minél hamarabb egyenlő feltételekkel folyjon a verseny. Remélhetőleg az eddig kivételes helyzetben lévő klubok sem kerülnek lehetetlen helyzetbe a vizsgálat után - ezt senki sem kívánhatja. De jelenleg rengeteg kisebb csapat táncol a megszűnés és/vagy alsóbb osztályba sorolás szakadékának szélén, és ez semmiképpen sem fair.

A másik hír az Anzsi Mahacskaláról szól: a papíron dagesztáni, de a valóságban moszkvai csapat rendkívüli kiadáscsökkentő lépésekre szánta el magát. A klub hivatalos kommünikéje szerint sok "drága" játékos el fogja hagyni a csapatot. Itt nehéz eldönteni, hogy pontosan kikről lehet szó, ill. az sem világos, hogy a drágán vett focistákat hasonlóan inflált árakon hajlandóak-e csupán továbbadni. Mindenesetre Willian visszatérhet a piacra, és ha az oroszok hajlandóak némi veszteséget elviselni, akkor talán emberi áron is hozzájuthatnánk egykori kiszemeltünkhöz.

COME ON YOU SPURS!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik