Az első csatát megnyertük: Tottenham Hotspur 2-1 Olympique Lyonnais

2367391 23673912367391 2367391
Vágólapra másolva!
2013.02.15. 18:02
Jó kis meccs kerekedett ebből az eleve is egyenlő erők küzdelmét ígérő párharcból. Eddig is sejthettük, hogy a Lyon nagyon erős csapat, most...

Jó kis meccs kerekedett ebből az eleve is egyenlő erők küzdelmét ígérő párharcból. Eddig is sejthettük, hogy a Lyon nagyon erős csapat, most meg is tapasztalhattuk. A középpályájukon volt pár ember, akikkel nálunk csak Sandro (és egyéb szempontok szerint Huddlestone) lehetett volna egy súlycsoportban. Keményen meg kellett küzdeni minden labdáért a térfelükön, sőt annak előterében is. A 2-1 mindkét csapat számára biztató a továbbjutást tekintve - nekünk jó bármilyen iksz, nekik jó az 1-0 is. (Ha pesszimista hangulat vesz úrrá rajtunk, akkor gondoljunk bele, hogy egy 0-0 viszonylag elfogadható eredménynek számít hazai pályán az egyenes kieséses szakaszban - a 2-1 meg jobb mint a 0-0.) Három elképesztő gólt is láthattunk, amelyek közül szerintem annak ellenére is Umtitié volt a legcsodálatosabb, hogy Bale uszkve 35-40 méterről varrta be az első szabadrúgását. Alább GIF-áradat csodagólokról, miegymásról.Jó kis meccs kerekedett ebből az eleve is egyenlő erők küzdelmét ígérő párharcból. Eddig is sejthettük, hogy a Lyon nagyon erős csapat, most meg is tapasztalhattuk. A középpályájukon volt pár ember, akikkel nálunk csak Sandro (és egyéb szempontok szerint Huddlestone) lehetett volna egy súlycsoportban. Keményen meg kellett küzdeni minden labdáért a térfelükön, sőt annak előterében is. A 2-1 mindkét csapat számára biztató a továbbjutást tekintve - nekünk jó bármilyen iksz, nekik jó az 1-0 is. (Ha pesszimista hangulat vesz úrrá rajtunk, akkor gondoljunk bele, hogy egy 0-0 viszonylag elfogadható eredménynek számít hazai pályán az egyenes kieséses szakaszban - a 2-1 meg jobb mint a 0-0.) Három elképesztő gólt is láthattunk, amelyek közül szerintem annak ellenére is Umtitié volt a legcsodálatosabb, hogy Bale uszkve 35-40 méterről varrta be az első szabadrúgását. Alább GIF-áradat csodagólokról, miegymásról.

BALE

Gareth teljesítményéről fölösleges sokat mondani: olyan pozíciókból lőtt két szabigólt, amelyeket alig(ha) lehetett gólhelyzetnek nevezni. A rúgótechnikáján ebben a műfajban már nem lehet mit csiszolni (a szögletein és a beívelt szabijain még van mit gyakorolni). Céronyától nemcsak a teátrális készülődést tanulta el, hanem a legfontosabbat is: órákig gyakorolni a szabadrúgásokat az edzés vége után. Lám-lám még az ekkora tehetségeknél is aranyszabály, hogy az ismétlés és a tudás egyenes ági rokonságban állnak egymással. A góljai mellett kihagyott két komoly helyzetet - egyszer Walker hozta 100%-os ziccerbe (azóta sem értem, hogy maradhatott ki, de valszeg a visszafutó védő zavarhatta meg Bale-t), aztán már a második félidőben volt egy elé pattanó labda a tizenhatoson belül amit nagy hirtelenjében csak elég gyengén és helyezetlenül tudott megrúgni. Jó meccse volt megint, gyakran került helyzetbe, és egyszer-kétszer ő is szépen szolgálta ki a társakat, de a védekezésbe is besegített. Becsúszott persze egy-két körülményes forgolódás, de annyi baj legyen.

Titeket is meglep, hogy épp Benny érkezett volna az esetleges kipattanóra?

GALLAS

Nem tudok nem megemlékezni Billy kiváló játékáról. A sors fura fintora, hogy megint ő adta a gólpasszt az ellenfél aktuális bombagóljához. Most azonban a Cahill-féle assziszttal ellentétben nem lehet hibáztatni a franciát, hiszen az élesen belőtt beadást muszáj volt kifejelni, és most viszonylag jó helyre is került a labda. Onnan senkinek sincs joga ekkora bődületes csodagólt bikkantani a hosszú felsőbe. Szar ügy lesz, ha emiatt esünk majd ki, de ettől még a Puskás-díj egyik fő esélyese ez a kapáslövés. (A kameruni születésű Umtiti mindössze 19 éves és ez volt a második gólja a Lyonban. Sok bombagólt kívánok még neki, csak az ellenfeleket válogassa meg egy kicsit jobban...)

Mi kaptuk, de ne győzöm újranézni... csodagól!

FRIEDEL

Brad-et személy szerint nem hibáztatnám ezért a gólért. Nem gondolom, hogy ki kellett volna jönnie az eredeti beadásra - nagyon közelről jött és élesen volt belőve (Gallas meg eléggé hamar kifejelte). De ettől még az biztos, hogy Lloris-val összehasonlítva nagyon vonakodva hagyja el a gólvonalát. Lacazette eszméletlen szólója végén mondjuk hatalmasat védett - oké, hogy a srác a szeme közé lőtte a labdát, de olyan erővel eresztette meg, hogy kellettek reflexek a hárításhoz. Gallas-szal előadtak egy Lloris-Caulker féle produkciót is, amikor Billy látszólag feleslegesen ollózott ki egy labdát a tizenhatosunkon belülről, holott hagyhatta volna Friedelnek is. Nem tudom, hogy mi volt a kommunikációs probléma hátterében, de Billy legalább relatíve messzire tudta kerítenie a labdát a kapunktól.

Bisevac súgott valamit a kapusnak, utólag úgy tűnik talán azt, hogy a baljára várja a labdát.

TÖBBIEK

Parker még mindig nem üti meg a saját által szabott mércét - az akarással, az energiával most sincs semmi gond, de sem a labdaszerzés, sem a passzolás nem megy neki úgy mint ahogy tavaly megszokhattuk tőle. Dembélé is játszott már jobban Spurs-mezben, de miatta nem aggódom különösebben. Holtby csuklóból hozza a van der Vaart távozása óta hiányzó, vérben forgó szemekkel, leszegett fejjel való rohangálást. Volt egy pár ügyes indítása, és még több ötlet szinten jó megoldása, amelyek megvalósítása nem ment mindig terv szerint. Örülök, hogy nálunk játszik, szimpatikus srác, akiben megvan a kellő technika és lelkesedés is. Lennon nem volt kifejezetten jó, a gólnál pedig kivételesen nem kísérte a támadó full-back-et (ahogy azt már többen ecseteltétek a beharangozó poszt kommentjei között is). Dempsey nemigazán tett semmi látványosat hozzá a játékunkhoz (ettől még lehet, hogy hasznosan focizott, csak én lemaradtam róla, javítsatok ki a kommentek között, ha másképp gondoljátok). Adebayor megint inkább a védők figyelmét osztotta meg, mintsem, hogy konkrétan segítse a támadásépítésünket - bár meg kell hagyni, hogy a Dembélé álompassza utáni lefordulás-lövés kombó nagyon szép volt, és centiken múlt, hogy nem lett belőle gól. A védelmünk ellenben szerintem nagyjában-egészében kitett magáért.

Ja, és egyébként majd elszállt az agyam, amikor megláttam, hogy a 92. percben Parker-Livermore cserét húz meg ifjú mestertanoncunk. De még össze sem szedtem a padlóról a méltatlankodó csodálkozástól leesett államat, hogy elkezdjem szórni a szidalmakat AVB irányába, amikor Jake passza után szabálytalanul állították meg Bale-t, és ezzel kaptunk egy utolsó esélyt a győztes gól megszerzésére. Akármi is volt AVB célja a cserével, sanszos, hogy Livermore nélkül más lett volna a labda útja, így ez az első (és második) ránézésre enigmatikus húzás vezetett közvetett módon Bale második rakétájához. AVB útjai kifürkészhetetlenek.

Mintha magamat látnám... (mínusz dús hajtincsek és elegancia).

LYON

Nagyon jó csapat ez a Lyon. Nekem nagyon szimpatikusak mióta a Bale-nél is nagyobb szabadrúgás-májer Juninho Pernambucanónak hála felkerültek a személyes radaromra. Az pedig, ahogy a Real Madridot terrorizálták éveken át a BL kieséses szakaszában inspirációt kell, hogy adjon nekünk is a jövőre nézve. További csodálatra méltó jellemzője a csapatnak, hogy hagyományosan rengeteg szupertehetséges fiatal kerül ki az akadémiájukról, akiknek rendre esélyt is adnak, hogy megmutassák magukat a nagyon között (jelenlegi példák: Gonalons, Umtiti, Lacazette).

Amivel kicsit a bögyömbe kerültek az a fetrengés volt - pl. a srác akinek Walker kétségkívül alátámasztott, úgy próbálta eljátszani a hátsérülést, hogy emberi stopperóra módjára a saját tengelye körül forgott a földön fekve. A legtöbb ember ilyet alapjáraton nem tud produkálni, nemhogy sajgó háttal. De Gomis is akkorát ordított, és olyan lelkesen omlott össze a színlelt tökönrúgásánál, hogy még én is hittem neki. Aztán a sípszó után három másodperccel már kocogott a tizenhatosunk felé. Ha valakit ágyékon rúgnak az beszélni sem tud három másodpercen belül, nemhogy kocogni.

De ez mind csak zárójeles megjegyzés, ettől még nagyon pofás és szerethető csapat ez a Lyon. Az ikszért jöttek a Lane-re, de mégis csináltak gyönyörű dolgokat. Ráadásul Gomis-nak adhattak volna éppen egy tizenegyest is Vertonghen elkésett belépőjénél. (Ennél az esetnél egy kis fáziskéséssel esett el, ez lehetett a bírói döntés oka.)

VISSZAVÁGÓ

A hétvégén pihenhetünk, a Lyon ellenben vasárnap Bordeaux-ba látogat. Elvileg ez előnyt jelenthet a számunkra (bár ugye szívtunk már mi is pihenten és nyertünk hótfáradtan rangadókat, szóval semmi sem garantált). A 2-1-es eredmény nagyon jó meccset sejtet. A Lyonnak mindenképpen gólt kell lőni, nekünk meg eleve fekszik a kontrajáték. Kétlem, hogy bármelyik csapat gól nélkül maradna, izgalmas visszavágó lesz - a továbbjutó pedig minden bizonnyal a Kolozsvár ellen Milánóban 2-0-ás előnyt szerző Inter lesz, tehát a nyolcaddöntő is BL-es beütésű lesz.

COME ON YOU SPUUUURRRRRRSSSSSSS!!!!!!!!!

(PS: Egy átkot azért még szórjunk közösen azok irányába akik eldöntötték, hogy a meccset megint botrányosan alacsony szögből közvetítik... alig lehetett ellátni a hosszú oldali szögletzászlókig.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik