A Premier League elé III. - Akik odacsaphatnak

Vágólapra másolva!
2015.08.04. 22:08
A Premier League elé c. rövid sorozatban megpróbálom megjósolni a megjósolhatatlant, és leírom szubjektív módon, hogy miként látom az előttünk...

A Premier League elé c. rövid sorozatban megpróbálom megjósolni a megjósolhatatlant, és leírom szubjektív módon, hogy miként látom az előttünk álló angol futballszezont.A Premier League elé c. rövid sorozatban megpróbálom megjósolni a megjósolhatatlant, és leírom szubjektív módon, hogy miként látom az előttünk álló angol futballszezont.

Az első alkalommal a frissen feljutott együttesekkel foglalkoztam, a második etapban pedig megpróbáltam belőni kik végezhetnek a tabella második felében. A harmadik részt azoknak a csapatoknak szentelem, akik szerintem az első tízben végezhetnek, és akár az Európa Ligás helyekért is harcban lehetnek.

SWANSEA CITY FC

A mindössze 36 éves Garry Monk együttese tavaly az utolsó fordulókig harcban volt az ötödik helyért, végül nyolcadikként futottak be a walesiek. A jó tavaszt futó csapat magja megmaradt, és hangzatos erősítéseket is bejelentett a klub. Megszerezték a svéd Nordfeltet, aki minden bizonnyal Fabianski riválisa lesz. A francia Tabanou személyében egy gyors balhátvédet igazoltak. Elöl a ghánai Ayew, és a portugál Éder a két új fiú.

KIKRE KELL FIGYELNI?

A csapat legjobb futballistája minden elfogultság nélkül Gylfi Sigurdsson. Tavalyi statisztikája üti például Coutinho adatait, a szakértők szerint a brazil élete legjobb szezonját futotta...A védelemben Ashley Williams a vezér, a csatársorban Ayew és Éder mellett Gomisra érdemes figyelni, aki tavasszal igen jól pótolta Bonyt.

MIRE SZÁMÍTOK VELÜK KAPCSOLATBAN?

Idén is az első tíz környékére várom a Hattyúkat, úgy gondolom Monk személyében a legmegfelelőbb ember ül a kispadon, az igazolások jónak tűnnek. A nyolcadik helyet szerintem nem tudják megtartani, de így is pozitív szezon elé néznek, főleg ha a belföldi kupákban esetleg tudnak dobbantani.

Sigurdsson tavaly 7 gólig és 10 asszisztig jutott - idén lesz ez jobb is?

CRYSTAL PALACE FC

Tavaly az Evertont megelőzve a 10. helyre futott be Pardew együttese. Egyenlőre nincs komolyabb távozó, ennek mindenképpen örülnek a londoniak, hiszen tavaly igen komoly szezont futott például Bolasie. A legnagyobb dobás Cabaye megszerzése, aki nem tudott ellenállni egykori menedzserehívószavának. Az előző részben még a Sunderland legnagyobb tehetségeként emlegettem Connor Wickamet, az angol a napokban ideigazolt. Még egy utánpótlás válogatott támadó akadt a Palace hálójába - Patrick Bamford kölcsönbe érkezik a Chelsea együttesétől. Tőle joggal várnak nagyon sokat, tavaly a másodosztály legjobbjának választották, 17 gólt vert a Boroban.

KIKRE KELL FIGYELNI?

Igen stabil párost alkothat Jedinak és Cabaye a középpályán. A csapat legveszélyesebb játékosa szerintem a kongói Bolasie, de a két frissen igazolt csatár is sok kellemetlen pillanatot okozhat az ellenfeleknek.Kíváncsivagyok Zaha ki tud-e bontakozni idén, benne még nagyon sok van.

MIRE SZÁMÍTOK VELÜK KAPCSOLATBAN?

Ami miatt szerintem szárnyalják túl a tavalyi helyezést a Selhurst Park büszke fiai, az a védelem. A Dann-Hangeland kettős neméletbiztosítás. Ettől függetlenül a középpályán és a csatársorban olyan nevek vannak, akiktől kitelik egy Európa Liga szereplés kiharcolása is, de itt inkább a belföldi kupákban való vitézkedésre gondolok.

Együtt, egy csapatként - Pardew vezetésével ez jellemezte a tavaszi Palace-t

WEST HAM UNITED

Úgy néz ki igen-igen belenyúlt a jóba a horvát Bilic mester, hiszen a WHU komoly igazolásokat hajtott végre annak érdekében, hogy a csapat az európai porondon és hazai környezetben is megállja a helyét. A Juventustól Ogbonna érkezett a védelem tengelyébe,mígPayet, Obiang, és Lanzini a középpályáterősíthetimajd. A keret nemcsak bő, de igen minőségi véleményem szerint, tavaly is voltak nagyon jó időszakai a nyugat-londoni klubnak. Idén a 12. hellyel nem hiszem, hogy beérnék, feltéve ha nyernek belföldi kupát, vagy neadjisten az Európa Ligát.

FRISSÍTÉS: A West Ham épphogy az augusztust megérte Európában, összesítésben 4-3 arányban búcsúzott a román Astra-val szemben.

KIKRE KELL FIGYELNI?

A spanyol Adrián előtt a Jenkinson-Ogbonna-Reid-Cresswell védelem játszhat. A szenegáli Kouyaté a tavalyi szezon egyik felfedezettje volt, csakúgy mint Diafra Sakho és Enner Valencia. Az előző idényben újra megtalálta a góllövő cipőjét a hórihorgas Andy Carroll. Biztos vagyok benne, hogy a Marseille előző évi kulcsemberétől, Dimitri Payet-tól is nagyon sokat várnak.

MIRE SZÁMÍTOK VELÜK KAPCSOLATBAN?

Nagy kérdés, hogy a kettős terhelés mennyire mutatkozik meg majd a klub bajnoki szereplésében. A tavalyi kerethez minőségi futballisták csatlakoztak, pont otterősített a vezetőség ahol szükség volt rá. Nehéz kivetnivalót találni a névsorban, a védelemtől kezdve a csatársorig olyan nevek vannak, akik képesek lehetnek kiharcolni a következő évi európai kupaszereplést. És nem feltétlen egy Fair-Play tabella második helyével.

Tavaly villámrajtot vett a West Ham, idén ennél többre vágynak

NEWCASTLE UNITED FC

Hiába tartja magát John Carver a világ legjobb edzőjének, idén már Steve McClaren vezetésével kezdi meg a szezont a Castle. A tavalyi rossz sorozat majdnem kieséshez vezetett, ennek ellenére úgy érzem idén az európai kupaszereplésért harcolhatnak majd az északiak. Az Anderlecht fiatal párosát, a belső védő Mbemba-t, és a támadó Mitrovicot sikerült a St James' Parkbacsábítani. Csakúgy, mint a holland Wijnaldumot, aki a PSV legjobbja volt a tavalyi szezonban Depay mellett.

KIKRE KELL FIGYELNI?

Az előbb leírtakramindenképp. Fiatalok, lendületet vihetnek a csapat játékába. Emellett kíváncsi leszek az ifjú angol Lascelles játékára, aki a védelem oszlopává nőheti ki magát ebben a szezonban. A keret legjobb játékosának a francia Sissokot tartom, aki hatalmas futómennyiségre, és igen hasznos játékra képes a középpályán, még akkor is, ha sokszor fegyelmezetlenségévelhívjafel magára a figyelmet. Egy másik gall, Remy Cabella tavaly nagy reményekkel érkezett Angliába, de átlagon felüli képességeiből egyenlőre vajmi keveset mutatott. A támadósorban Mitrovic mellett, Papiss Cissé, és Ayozé Perez okozhat veszélyt az ellenfelek kapujára. Na meg Emmanuel Riviére, feltéve ha a góljainak száma nem áll meg ismét egynél.

MIRE SZÁMÍTOK VELÜK KAPCSOLATBAN?

A tavalyi 15. helynél nem lesz nehéz előrébb lépni, a keretet nézve őket is joggal várhatjuk az első tízbe. Itt is azt tudnám kiemelni mint a WHU esetében - nehéz gyenge pontot találni a csapatban. Kérdés a tavaly igazolt, egyenlőre gyengélkedő futballisták idén ki tudják-e hozni magukból azt ami bennük rejlik. Mert ebben a Newcastle-ben bőven vannak olyan képességű játékosok, akiket nálunk is szívesen látnék.

Ez a kép tökéletesen jellemzi a Castle tavalyi szezonját - viszont minden adott a fejlődéshez


EVERTON FC

Tavaly felemás szezont futottak a liverpooliak. Az Európa Ligában szépen meneteltek, simán továbbjutottak a legnehezebb csoportból, a Premier League-ben azonban csak szenvedtek, és az idény felénél még a kiesés szele is megcsapta Martinez együttesét. Majd a Dinamo Kijev elleni kiesés a legjobb nyolc között megpecsételte a kékek szezonját. Végül a 11. helyre futottak be, ami óriási csalódás volt a szurkolók számára. Az előttünk álló bajnokságban a legkisebb elvárás a TOP10-be kerülés, főleg hogy idén csak belföldön vitézkedik az Everton. Egyenlőre két igazolást jelentettek be, Deulofeu és Cleverley személyében.

KIKRE KELL FIGYELNI?

Ha Lukaku felülemelkedik az Adebayort idéző lustaságán, akkor komoly célokért is küzdhet az Everton. Fontos lenne megtartaniuk John Stonest, hiszen az egyébként is szűkös védelemnek ő alapembere. A középpálya stabilitásáért McCarthy felel, a szélen pedig Kevin Mirallas a legveszélyesebb embere Martineznek.

MIRE SZÁMÍTOK VELÜK KAPCSOLATBAN?

Szerintem előnyére válik az Evertonnak, hogy idén nem kell Európában is küzdenie. Nem elég minőségi, és nem elég bő a keret ahhoz, hogy két fronton is eredményesek legyenek. Mindenképpen előrébb fognak lépni véleményem szerint, sőt megkockáztatom hogy az Európa Liga helyekért is harcban lesznek. Főleg ha még igazolnak egy belső védőt.

Jagielka suta bombája pontot jelentett az Anfielden - legszebb evertonos pillanat tavalyról

SOUTHAMPTON FC

Nem mondok nagy újdonságot, ha tavaly a Soton okozta a legnagyobb meglepetést az angol futballban. Úgy tűnt, hogy akár a Bajnokok Ligája szereplést is kiharcolhatják, a szezon végére azonban elfogyott az erejük, és a hetedik helyre futottak be. A vezetés célja, hogy minimum ezt a helyet megtartsák, vagy akár előrébb is lépjenek. A távozó Clyne helyére a Sporting jobbhátvédje, Cedric Soares érkezett. Kölcsönbe jött az általunk jól ismert Steven Caulker, és a sérült Forster pótlására a rutinos Stekelenburg. A holland foci egyik legnagyobb tehetsége, Jordy Clasie igyekszik majd betölteni a Schneiderlin távozásával keletkezett űrt. A Malaga együttesétől szerződtették a egy csatát, Juanmi személyében.

KIKRE KELL FIGYELNI?

Technikás, jó rúgótechnikával rendelkező játékos a szerb Tadic, aki tavaly jó első szezont produkált. Csakúgy, mint Graziano Pellé, és Sadio Mané. Felépült az egyszeres angol válogatott Jay Rodriguez is, hosszú térdsérülését követően. A védelemben a Cedric-Caulker-Fonte-Bertrand négyessel kezdhetik meg a szezont a Szentek. A Clasie-Wanyama középpálya pedig igen stabilnak tűnik.

MIRE SZÁMÍTOK VELÜK KAPCSOLATBAN?

Egyénileg nagyon jó nevekből áll a Soton, és Koeman képes lehet egy erős brigáddá kovácsolni a futballistákat. Tavaly is sikerült neki, akkor is igen komoly nevek távoztak, de az összes igazolása bevált a holland mesternek. Idén nehéz lesz a hetedik helynél előrébb lépniük, én pontosan ugyanoda várom őket, mint a mögöttünk hagyott idényben. Főleg, hogy helyt kell állniuk az Európa Ligában is.

Koeman nagyon összerakta tavaly a Sotont - idén egész Európának megmutathatják

Két rész maradt hátra a szezonrajt előtt - holnap górcső alá veszem a legjobbakat, majd pénteken kicsit körbeszaglászok kedvenceink háza táján.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik