Kungfukirály, pólópápa vagy egy irigy francia: ki legyen Sir Alex utóda?

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.05.08. 14:39
null
Tessék, csak tessék: szabad a vásár, de veszélyes meló! (Fotók: Action Images)
Szerda délelőtt tíz óra óta a világ futballszerető népessége egy valamit akar tudni: ki ül bele a Sir Alex Ferguson által búcsúzóul az Old Trafford hazai kispadjára ragasztott rágógumiba? Kevéssé költőien: ki veszi át az életében legendává váló skót menedzsertől a sztárcsapat irányítását. A Sportszelep számba vette a szóba jöhető jelölteket: magyarok és külföldiek, idős és tejfelesszájú, nagy dumás és egy meccses – lehet, hogy köztük van az utód?

Eric Cantona (francia)

Pro: A francia jól ismeri Sir Alex filozófiáját, hiszen 1992 és 1997 között a Manchester United játékosa volt. Végre megtanítaná harcolni a fiúkat – legalábbis a szó távol-keleti értelmében.

Kontra: A francia strandfoci-válogatott egykori szövetségi kapitányaként szerzett szakmai rutin édes kevésnek tűnik az Old Trafford kispadjára.


Paulo Sousa (portugál)

Pro: Kemény feladatra kemény ember kell. Márpedig a hírhedten keményfejű és makacs portugál trénernél keresve sem találni alkalmasabbat. Végre valaki szót értene a csapat braziljaival is.

Kontra: Az izgága Sousa aligha bírna ki, nemhogy 27 évet, de 27 hónapot sem egy klubnál. Félő, hogy mindenkibe belekötne, majd a Ferdinand–Vidics párosnál véget érne a karrierje.

Kemény Dénes

Pro: Sir Alex Ferguson nagy tisztelője a magyar pólósokkal három olimpiai bajnoki címet nyerő mesteredzőnek – márpedig ezt csak nagyon kevesen mondhatják el magukról. Taktikai vonalon bárkivel felveszi a versenyt, és a Premier League legjobban úszó csapata lehetne a United

Kontra: Nehezen tudná megszokni a 120x60-as medencét... mármint pályát, és állandóan megpróbálná elárasztani a játékteret. Ráadásul az elmúlt másfél évtizedben focit csak akkor látott, amikor Kásásék edzés előtt bemelegítettek.

Bozsik Péter

Pro: Ki lehetne méltóbb utód az Old Trafford kispadjára, mint az a tréner, aki az ismeretlenségből előlépve egy Bajnokok Ligája-selejtezőn legyőzte Sir Alexet és a csapatát. A motiváció mestere, ha az esélytelenek nyugalmával kell pályára lépni.

Kontra: A Manchester United edzője számára azonban nem értelmezhető az „esélytelenség nyugalma” kifejezés, Bozsik mester pedig közel sem akkora taktikai géniusz, mint amekkora motivátor. És még Koplárovics Bélát sem biztos, hogy magával vihetné...

Ryan Giggs (walesi)

Pro: Legendát kövessen legenda – tartja az ősi futballbölcsesség. Ha az angol bajnokságban ilyen sikereket ért el egy skót, akkor miért is ne sikerülne ugyanez egy walesinek, akinek még az is ki tudja mondani a nevét, aki nem tud walesiül. Giggsy 1990 óta a klub játékosa, egymás gondolatait is ismerik SAF-fal, egyértelmű, kinek kell átvenni a skót rágógumikészletét.

Kontra: A jó Ryan minden, csak nem vezérbika (illetve vannak erre utaló jelek, csak nem a pályán). Nem véletlen, hogy még a szertáros is előbb kapja meg a kapitányi karszalagot, mint Giggs. Ő azt szereti, ha reggel nyolctól este nyolcig edzésen lehet, a fennmaradó időben pedig jógával tarthatja magát fitten.

Horváth Ferenc

Pro: A Kecskemét sikeredzője tavasszal nemcsak nagyszerű eredményeivel, pedagógiai érzékével és szenvedélyességével hívhatta fel magára a Glazer-família figyelmét, de mérkőzések előtt és után adott, élményszámba menő nyilatkozatai alapján az angol sportsajtó is kétséget kizáróan a tenyerén hordozná. A PL-hétvégék előtt elengedhetetlen nyilatkozatháborúkban méltó ellenfele lehetne az szigetországba nagy valószínűséggel visszatérő José Mourinhónak és az üldözési mániás Arsene Wengernek is.

Kontra: Kérdéses, hogy a Ryan Giggsnél fél évvel fiatalabb Horváth Ferenc képes-e kezelni egy sztárokkal teli öltözőt, illetve a csekély nemzetközi tapasztalat sem kinevezése mellett szól.

Arsene Wenger (francia)

Pro: Nála csak Sir Alex ismeri jobban a jelenlegi angol klubfutballt, így logikus döntés lenne a leszerződtetése. Idősebb kora ellenére még hosszútávra lehetne tervezni a franciával, ráadásul ismét egykori kedvencét, Robin van Persie-t edzhetné, akit fel lehetne használni a csábítási hadműveletekhez is. Hogy miért mondana igent? Kilenc ínséges szezon után ismét angol bajnok lehetne.

Kontra: 2014-ig szerződés köti az ágyúsokhoz, a Wenger által preferált gyerekek helyett pedig olyan őszes-borostás felnőtteket kéne edzenie, mint például Ryan Giggs.

Paul Gascoigne (angol)

Pro: Egy szó szerint vörös ördög, aki Fergie alkoholfogyasztási hagyományait méltóképpen folytathatná a kispadon, bár az utóbbi időben az ősz lovag állítólag már áttért az édességekre.

Kontra: Egyáltalán nem rendelkezik edzői tapasztalattal, agysejtjeinek nagy százalékát pedig elitta.

Jupp Heynckes (német)

Pro: A statisztikák szerint jövőre ismét angol csapat nyeri a BL-t, amire a Bayern Münchent totális európai egyeduralomra vezető Jupp Heynckesszel a Man. Unitednek minden esélye meglenne. Ráadásul, ha Jupp májusban a csúcsra ér, Mourinho pedig megy a Chelsea-hez, óriási párbajt vívhatnának az első három különböző csapattal BL-t nyerő edző címéért. Emellett azt se felejtsük, hogy a mazochista hajlamokat mutató Jupp harmadszor hagyhatna ott egy sztárklubot, miután BL-győzelemig vezette, mert jönne a helyére a bajorok triplázása után bukásra ítélt Pep Guardiola.

Kontra: Nincs tapasztalata az angol labdarúgásban, kérdéses, hogy készen áll-e még egy ekkora kihívásra, a Hawaii partjainál felszolgált koktélok jól megérdemelt szürcsölgetése helyett.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik