Jég alatti szabadtüdős merülés rekordot döntenének

Vágólapra másolva!
2011.02.04. 21:59
null
Sahika Ercümen több mint 100 méterrel menne a jég alá (Fotó: yalovahaber.net)
Címkék
A jég alatti szabadtüdős merülés eddigi világrekordjait készül megdönteni az osztrák búvár, Christian Redl török kolléganőjével, Sahika Ercümennel közösen.


Az extrém sportolók február 11-én és 12-én tesznek kísérletet az új rekord felállítására. Ercümen egyetlen levegővétellel vezetőkötél segítségével több mint száz métert akar merülni a Weissensee (Fehér-tó) vastag jege alatt. Redl az eddigi legmélyebb, 56 méteres merülést szeretné kötél nélkül négy méterrel felülmúlni.

A 25 éves Ercümen 13 éve merül, török rekorder. Négy sportágban – víz alatti hoki, víz alatti rögbi, tájékozódási búvárkodás és szabadmerülés – a török nemzeti válogatott tagja, már több mint 150 érmet nyert. Február 11-én saját, 2010-ben felállított százméteres rekordját szeretné megdönteni.

Christian Redl – becenevén Iceman (Jégember) – eddig hét rekordot állított fel szabadmerülésben, a legtöbbet jég alatt. Február 12-én a horvát Domagoj Jakovac rekordját szeretné túlszárnyalni a hatvan méteres mélység elérésével.
 
A sportolók hétfőn fognak hozzá az edzésekhez Techendorfban.

A rekordkísérletek során különösen nagy kihívást jelent a csupán két Celsius-fokos víz és a mínuszokban mérhető külső hőmérséklet. A test extrém megterhelésnek van kitéve, a szabadtüdős merülés úgynevezett apnea ágában (egyetlen lélegzetvétellel, minél mélyebbre történő merülés) nincs lehetőség a merülés idő előtti megszakítására.

Mindkét napon egy orvos és biztonsági merülők állnak majd rendelkezésre, ha netán valami baj történne.

Forrás: MTI

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik