Hitler a Schalke főszurkolója lett volna?

Vágólapra másolva!
2014.02.28. 14:58
null
1939-ben ez volt a módi. A Schalke bajnokcsapata köszönti a közönséget (forrás: derbund.ch)
Nem is olyan régen Angliában újra elővették azt a régi sztorit, hogy Hitler állítólag a Schalke 04 szurkolója lett volna. Ezt aztán meg is írta a Times egy cikkben még novemberben. Szalai Ádám német klubjánál nem sértődtek meg a felvetésen, inkább kutattak a témában, majd megírták szellemes válaszukat. Íme.

Tisztelt Szerkesztő!

Nagy érdeklődéssel olvastam november 26-i cikkét az „50 legrosszabb futballszurkoló” címmel. Egészen addig fogalmam sem volt arról, hogy Adolf Hitlert érdekelte a Schalke 04, sőt klubunk szurkolója volt.

Rendkívül kíváncsiak vagyunk, hogy a méltán tisztelt Times hol talált rá erre a tényre. Ezért aztán átnyálaztuk egyszer, majd kétszer, hogy a klub vezetőségét 1933 és 1945 között nem hívták-e mondjuk „Vezérkar”-nak, aztán megnéztük a népszerű Halló, halló! című sorozat minden részét, de nem találtunk semmit. Semmit.

Arra a következtetésre jutottunk, hogy Hitler fotelszurkoló lehetett, hiszen sohasem vette a fáradságot, hogy kilátogasson valamelyik meccsünkre, még akkor sem, amikor a lakásától nem messze, a berlini Olimpiai Stadionban játszottuk a bajnoki döntőt. Bizonyára túlságosan elfoglalta népirtó politikája, vagy… lehetséges, hogy nem is volt futballszurkoló.

2004-ben a klub megrendelt egy tudományos tanulmányt, amely azt vizsgálta, hogy milyen kapcsolat van aközött, hogy a Schalke a kérdéses időszakban hatszor nyerte meg a bajnokságot és hogy a nácik vezették az országot. Az eredmény teljesen nyilvánvaló volt: az egész elmélet egy méretes ökörség. Mindössze arról volt szó, hogy a nácik megpróbálták kihasználni a csapat 1927 óta élvezett népszerűségét.

Hitler azonban nem osztozott ebben, mégpedig két okból sem. Egyrészt a futballisták testfelépítése görbe lábukkal és szétrúgott térdükkel egyáltalán nem illett bele a felsőbbrendű germán fajról alkotott képbe. Másodszor ő csupán egyetlen meccsre látogatott ki az 1936-os berlini olimpián, akkor viszont Németország 2–0-ra kikapott Norvégiától.

Azt állítani, hogy Hitler a Schalke 04 szurkolója lett volna csak azért, mert a csapat a legtöbb bajnoki címét az ő uralma alatt szerezte, olyan, mintha azt állítanánk, hogy Margaret Thatcher Liverpool-szurkoló lett volna.

Üdvözlettel

Gerd Voss
a Schalke 04 média- és PR-vezetője

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik