Edzőadó a Premjer-ligában: Külföldit akartok? 5 millió rubel lesz!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.04.06. 16:09
null
Guus Hiddink egyelőre meggondolja, hogy mit mondjon. Persze, úgysem neki kell fizetnie. (Fotó: Action Images)
Súlyos pénzekkel igyekszik helyet csinálni a hazai edzőknek az orosz futballszövetség. Amelyik csapat külföldi trénert alkalmaz, extra adót kell fizetnie.

 

Az Orosz Labdarúgó-szövetség meglepő döntéssel állt elő a napokban: a következő bajnoki idénytől 5 millió rubelt (kb. 36,4 millió Ft) kell fizetnie annak az élvonalbeli klubnak, amelyik nem átall külföldi vezetőedzőt foglalkoztatni.

A szabály úgy szól, hogy a „nem orosz állampolgárságú" edzők után a Premjer-liga klubjai 5 millió, a második vonal csapatai pedig 2,5 millió rubel egyszeri extra adót kell befizessenek a szövetség számlájára. A szabály a kettős állampolgársággal operáló trénerekre is vonatkozik. A befolyt összeg az orosz utánpótlásképzés javát fogja szolgálni. Nyikolaj Tolsztih, az orosz szövetség elnöke az is elárulta, ki áll a kezdeményezés mögött:

„Az orosz edzők szövetségének vezetője, Mihail Gerskovics ötlete volt. Szerinte muszáj valahogy megvédenünk az orosz edzőket."

Jelen állás szerint a szövetség 45 millió rubellel gazdagodna csak az élvonalbelli klubok jóvoltából, miután összesen 9 csapat foglalkoztat külföldi trénert a legmagasabb osztályban:

Zenit: Luciano Spalletti (olasz)

Anzsi: Guus Hiddink (holland)

Dinamo Moszkva: Dan Petrescu (román)

Kubany Krasznodar: Leonyid Kucsuk (fehérorosz)

FK Krasznodar: Szlvoljub Muszlin (szerb)

Lokomotiv Moszkva: Slaven Bilic (horvát)

Volga Nyizsnyij-Novgorod: Jurij Kalitvincev (ukrán)

FK Rosztov: Miodrag Bozsovics (montenegrói)

Mordovija Szaranszk: Dorinel Munteanu (román)

A dolognak ad egy finom árnyalatot, hogy a szabályt egy olyan ország szövetsége hozta meg, ahol a válogatott kispadján a holland Guus Hiddinket az olasz Fabio Capello váltotta – méghozzá nagyon súlyos euró milliókért.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik