A bitcoin berobbant az NBA-be, itt az első klub, ahol fizethet vele

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.01.24. 19:44
null
Sacramentóban nem állják útját a virtuális fizetőeszköz terjedésének (Fotó: Action Images)
Az észak-amerikai profi kosárlabdaligában (NBA) szereplő Sacramento Kings a világ professzionális sportegyesületei közül elsőként jelentette be, hogy elfogadja fizetőeszközként a bitcoint. A csütörtöki bejelentés értelmében a szurkolók márciustól a meccsjegyekért, mezekért és különböző ajándéktárgyakért is fizethetnek a virtuális fizetőeszközzel.

 

 

„Azt szeretnénk, ha a klub a jövőben is az NBA tagja lenne, ezen a törekvéséhez pedig elengedhetetlenek a technikai fejlesztések. A bitcoin erre egy kiváló példa” – nyilatkozta Vivek Ranadive a Kings többségi tulajdonosa az espn.com-nak.

Ranadive azt is elmondta, hogy a bitcoin bevezetése egy lépéssel közelebb hozhatja a szurkolókat ahhoz, hogy a meccsek idejére otthon hagyják a pénztárcájukat, így az aréna teljesen pénzmentes övezetté válhat.

Az én gyermekeim szintén járnak meccsekre, ők kérdezték meg tőlem először: „Apa, miért nem vezetjük be a bitcoint?”

MI AZ A BITCOIN?

„A Bitcoin egy digitális fizetőeszközt, a bitcoinokat (BTC) kezelő rendszer. A bitcoinok csak az elektronika és az internet világában léteznek, fizikai valójuk alapállásban nincs, bár egyesek már ezzel is kísérleteznek. Használatuk egy igen egyszerű, nyílt forráskódú, ingyenesen letölthető kliensprogram segítségével lehetséges. Bitcoinhoz jutni vásárlással, azok termék vagy szolgáltatás ellenében való elfogadásával vagy bányászattal lehet.” (forrás: bitcoin.hu).

 

Az ötéves múltra visszatekint bitcoin mára 11 milliárd dolláros piaci értékkel rendelkezik, de a hétköznapi kereskedelemben használata még gyereknél is fiatalabb cipőben jár. Szintén januárban az overstock.com volt az első olyan jelentősebb kiskereskedés, amely úgy döntött, elfogadja a virtuális pénzt vásárlóitól.

A bitcoin használói megvásárolt bitcoinjaikat egy virtuális széfben (pénztárcafájlban) tartják. Miközben őket fenyegeti virtuális pénztárcájuknak feltörése, a Kings esetében ez nem jöhet szóba. A fizetés a Bitpay rendszeren keresztül működik. A rendszer elfogadja a virtuális pénzt, de a klub számláján már dollárban írja jóvá azt. További előny, hogy a tranzakció az eladó oldaláról jóval kisebb költséget emészt fel.

Szintén egy eddig nem elterjedt technikai fejlesztés lehet a Kings háza táján a Google Glass szemüvegek használatának bevezetése. Randadive szerint a szurkolók, de akár az edzők is hasznos információkat, új tapasztalatokat és élményeket szerezhetnek a szemüvegre szerelt parányi számítógép segítségével. A törekvések sikeressége persze egyelőre kérdéses.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik