Tőzsér Dániel a Galatasaray üdvöskéje lett

B. G.B. G.
Vágólapra másolva!
2012.01.14. 10:24
null
Tőzsér Dániel hosszú utat tett meg, de Belgiumban utolérték a látványos sikerek is (Fotó: Action Images)
Tőzsér Dániel öt és fél éve külföldön játszik, s bár 2007-ben, Várhidi Péter kapitánysága alatt stabil tagja volt a válogatottnak (mindössze nyolc hónap leforgása alatt 11 meccsen szerepelt!), utána évente legfeljebb két mérkőzés jutott neki, 2010 májusa után pedig másfél esztendeig egy sem. Belgiumból azonban jó hírek érkeztek róla, ezért sokan követelték Egervári Sándor csapatába (végül sikerrel) a még mindig csupán a 26. születésnapján túllévő középpályást, akinek itthoni múltjáról leginkább az maradt meg a szurkolókban, hogy a Ferencváros ifjú tehetségeként lett belőle légiós. Ez igaz is – de a nemzetközi elithez már korábban egészen közel, mondhatni, karnyújtásnyira került...

Még néhány éve is hányszor hoztunk fel példaként korábban lejátszott barátságos válogatott mérkőzéseket, amikor 1982-ben Győrött Magyarország 5–0-ra, két évvel később Isztambulban 6–0-ra győzte le Törökországot. És bár 1988-ban csak 1–0 sikerült Budapesten, újabb két esztendővel rá ugyanott ismét parádéztunk: 4–1 ide.

Amikor azonban komolyabbra fordult a dolog, a kilencvenes évek közepén a Népstadionban 2–2-re végeztünk, az Eb-selejtező kinti visszavágóján pedig a félholdasok már könnyedén kerekedtek felül 2–0-ra.

Ebben az évtizedben óriásit fejlődött a török labdarúgás, legjobbjaik megjárták az 1996-os kontinensviadalt is, majd a 2002-es világbajnokságon bronzérmesek lettek, miközben egyik neves klubcsapatuk európai kupát nyert! Ezek az eredmények bizonyították: remekül felfuttatták a nem is olyan sokkal korábban még lesajnált futballjukat.

Magyar tehetség a Galatában
Magyar tehetség a Galatában

Aztán 2003 augusztusának közepén azt írta az érintett gárda internetes oldala: „Daniel Tozser Galatasaray'da". Nem kellett hozzá nagy nyelvérzék, hogy a lényeget kivegyük a cikkből: a 2001-ben UEFA-kupa-győztes, ezúttal pedig épp a BL-be tartó együttes leigazolta a magyar fiút, aki három plusz két éves szerződést írt alá.

Bár a török bajnokságban már azelőtt is megfordultak magyar légiósok, ilyen szinten addig sosem (Balassa Béla és Nemes I Sándor akkor öregbítette a hírnevünket a sárga-pirosaknál, amikor még mi tanítottuk őket focizni...). Külön magyarázatra nem szorult, mekkora esélyt kapott a 18 esztendős középpályás, főleg, ha tudjuk, hogy az első kerettel edzhetett!

A csapatot egyébként Fatih Terim irányította (ahogy egyébként tavaly májustól újra) – az a tréner, akivel az 1954-es vb után először jutott ki világversenyre az ország válogatottja, míg a Galatasaray sok egyéb hazai cím mellett a földrész második számú kieséses sorozatát is megnyerte, mire a mester „jutalmul" átülhetett a Fiorentina, majd a Milan kispadjára.

Honfitársunk pedig olyan labdarúgókkal készülhetett együtt, mint a posztján szereplő Hasan Sas, minden idők egyik legjobb török csatára, a „Boszporusz bikájaként" is emlegetett Hakan Sükür, vagy éppen a holland Frank de Boer. Veretes névsor...

Nézzük, honnan került e sztárok közé az U19-es válogatottban épp az átigazolás előtti napokban csapatkapitánynak megválasztott Tőzsér Dániel, aki azokban a boldog napokban nyilatkozott a Nemzeti Sportnak.

„Szarvason nőttem fel, tizenkét éves koromban kerültem Debrecenbe, ahol a sportiskolában és az Olasz Focisuliban is játszottam, mielőtt a DVSC-hez igazoltam" – szolgált gyors önéletrajzzal a 2001-ben évfolyamában legjobbnak megszavazott tehetség.

„Kétezer-kettő nyarán kerültem a Loki felnőttkeretéhez, s egy alkalommal bajnoki mérkőzésen is játszottam (augusztus 18-án az Újpest ellen – a szerk.), csakhogy a vezetők hosszú távú profiszerződést szerettek volna aláíratni velem, ám mert ez, kis túlzással, amatőrfeltételeket biztosított, nem fogadtam el, ezért visszaküldtek az ifik közé.

Ennek ellenére mind a Lokira, mind a városra jó érzésekkel gondolok vissza, és most már nem bánom mindezt, hiszen jól alakul a sorsom, de nem tagadom, nehéz kilenc hónap van mögöttem. Szükség volt édesapám buzdítására, aki gyermekkorom óta minden edzésemre és minden meccsemre elkísért vagy eljött. Most megszakad a sorozat, mivel Isztambulba egyedül utaztam..."

Pontosabban nem teljesen: Tőzsérrel tartott Vladan Filipovics FIFA-licences menedzser is, aki összehozta a két felet. Az azóta már igen kiterjedt ügyfélkörű játékosügynöknél álljunk meg egy pillanatra: nagy bravúr, hogy sikerült a ballábas reménységet eladnia a Galatasaraynak, mivel úgy hírlett, arrafelé korábban megharagudtak a magyarokra.

Mint azt akkoriban az NS is megírta, alig fél évvel korábban Gera Zoltánt és Dragóner Attilát várták az együtteshez, ám a két válogatott akkor nem érkezett meg. Mesélték, a Gera és Dragóner feliratú, számozott mez már a saját kezükben volt, ám az előbbi visszakozott, mire a Boszporusz partján kijelentették: elég a magyarokból. Szerencsére meggondolták magukat... A kérdés csupán az volt: megragadja-e az esélyt a Galatasaray ifjú szerzeménye?

„Korábban kéthetes próbajátékon tesztelt a klub, igaz, akkor a juniorokkal készültem. Jól ment a játék, egy alkalommal a felnőttek között is pályára léptemmondta Tőzsér Dániel. – Most, hogy szerződtettek, a rövid és hosszú távú tervem ugyanaz: legfeljebb másfél éven belül szeretnék játéklehetőséget kapni új csapatomban. Mindig nagy terveim voltak, de csak így tudom elérni a célomat."

Törökországból mostanában nem jött haza elégedetten magyar futballista: volt, hogy a meleg víz hiányzott, ám a legtöbben a fizetésüket nem kapták meg – vetette közbe a lap munkatársa.

„Itt nincs gond a körülményekkel. Egyelőre az edzőközpont négycsillagos szállodájában lakom, amely az ideiglenes lakhelyem lesz, így nem kell sokat sétálni, hogy leérjek a tréningre. Megjegyzem: négy füves és két műfüves pályán zajlanak a gyakorlások, így figyelnem kell, hogy el ne tévedjek..."

Azért a megelőző hónapokban már hozzászokhatott a remek körülményekhez, hiszen a belga Anderlecht és a francia Marseille is tesztelte. Ô azonban a – BL-selejtezőben a CSZKA Szófia ellen éppen 3–0-ra diadalmaskodó – törököket választotta.

„Elsősorban azért, mert tudom, Fatih Terim szereti a fiatalokat, s az én igazolásomhoz is ő ragaszkodott. Megtisztelő, hogy a kérésére egyedüli tizenkilenc év alatti játékosként a felnőttekkel edzhetek, így még az sem zavar, hogy az első időszakban a nagyoknál várhatóan kevés lehetőséget kapok majd, inkább csak a tartalékcsapatban – a többi viszont egyedül rajtam múlik.

Máris találkoztam egyébként a vezetőedzővel, aki a BL-siker után feltűnően jókedvű volt, és megjegyezte, rajtam tartja a szemét. Persze nem csak ő figyel rám: két újságban is megjelent a képem, s egy butikban már fel is ismertek...

De a legnagyobb élmény az volt, ahogy a játékostársak fogadtak: Frank de Boer, Hasan Sas és Hakan Sükür is külön gratulált, sőt az utóbbi jó tanáccsal is szolgált. Annyit jegyzett meg, hogy mindig maradjak a közelében, s akkor nem lesz semmi gondom. Kezdetnek jó ajánlólevél..."

EGY GYÖNYÖRŰ GÓL A VÁLOGATOTTBAN

Eltelt aztán fél év, és a fiatal játékostól 2004. január 14-én a Nemzeti Sport megtudhatta, hogy az Antalyában két nappal korábban megrendezett Galatasaray–Kaiserslautern felkészülési mérkőzésen a „94. percben Tőzsér az alapvonal közeléből, a bal oldalról ívelt középre szabadrúgásból, a labda egy német védőről Ilker elé került, aki átvette azt, majd négy méterről, jobbal a léc alá lőtt. 2–0."

– Fatih Terim mindig azt mondja, használjam ki, hogy nagyon jó bal lábam van – mondta az isztambuliak első csapatában ezúttal 25 percet kapó, s e meccsen értékes assziszttal bizonyító Tőzsér Dániel. – Biztat, hogy a szabadrúgásokhoz álljak oda, valamint adjak hosszú labdákat és mozgassam a csapatot. Már amikor játszom, persze.

– Most lehetősége adódott erre, és tette is a dolgát. Volt-e valami, ami miatt a trénere elégedetlenkedett?
– Csak ami ebben a korban megszokott: állítja, és osztom a véleményét, hogy jobban fel kell pörögnöm a meccsekre és gyorsabb fordulatszámon kell játszanom. Azt mondja, nem lesz ezzel gond, és én hiszek benne – meg magamban is.

– Ha jól tudom, az elmúlt fél évben a juniorok között szerepelt.
– Így van, de végig az első, azaz a profikerettel edzettem, és a kisebb együttesek elleni felkészülési mérkőzéseken már pályára léphettem. A juniorok között tizenöt találkozón három gólt lőttem – ez nem valami sok –, és adtam rengeteg gólpasszt. Talán ennek köszönhetem, hogy a tartalékok közül a mostani alapozásra egyedül engem vitt el Terim.

– Kis lépés a válogatottságig, de nagy lépés a Galatasaray első csapatához...
– Ha azt vesszük, hogy a három kapuson kívül húsz mezőnyjátékos utazott Antalyába, valóban boldog lehetek. A télen sok minden eldől, hiszen a mostani az első alapozásom, az első igazi bizonyítási lehetőségem. Ráadásul ha jól sejtem, a vezetőség fiatalítani szeretne, vagyis hamarosan eljöhet az én időm.

– Azért a Galatasaraynál még mindig nagy sztárok futballoznak...
– ...vagy futballoztak. Csak hogy egy példát mondjak: a csapatkapitány Bülent Korkmaz, valamint Arif Erdem, Hakan Ünsal, a bosnyák Elvir Balic, valamint Frank de Boer nem is jöhetett a táborba, mondván, ők már öregek, így rájuk a jövőben nem feltétlenül számítanak.

– A szurkolók hogyan fogadták a döntést? Elvégre ők a klasszisok meg a győzelmek miatt mennek ki a meccsre.
– A sikerek elmaradoztak, hiszen csak az ötödik helyen állunk, tizennégy ponttal lemaradva a Besiktas mögött. Mindenki tisztában van azzal, hogy idén már nem lehetünk bajnokok – talán ezért is kezdődik most a fiatalítás. Ami pedig a drukkereket illeti: ők a klubjuk miatt járnak a stadionba. Egy-egy szimpla bajnokin is negyvenezren vannak, míg a rangadókra ez a szám megduplázódik.

– Gondolom, a junioregyüttes összecsapásain azért nincsenek ennyien.
– Való igaz, a tartalékbajnokság hasonló a magyarhoz, és persze nagy a játéktudásbeli különbség is az első csapathoz képest. Viszont Fatih Terim sok hazai meccsünket élőben látta, ha pedig nem volt kint a találkozón, telefonon érdeklődött az eredmény iránt. A meghívásom azt bizonyítja, rám is külön odafigyelt...

– A vezetőedzőn kívül mások is megkülönböztetetten figyelnek önre? A csapattársakkal például milyen a viszonya?
– Nyugodt szívvel mondhatom, hogy remek. A beilleszkedés tökéletesen sikerült, mindenkivel nagyon jóban vagyok, és az edzések után is összejárunk.

– A törökök fanatikus focimániások. Rajongói vannak már?
– Most kezdenek megismerni, de egyre többen állítanak meg az utcán. Így még élvezem is a népszerűséget, az itteni fanatizmust viszont megismertem, amikor Antalyában leszálltunk a repülőgépről. Mozdulni nem tudtunk a fotósoktól és a drukkerektől, utóbbiaknak mindegy volt, kitől és mit, csak ereklyét akartak szerezni. Sokunknak a zakóját és az ingjét tépkedték, én megúsztam annyival, hogy a nyakkendőm tűnt el... Nem sajnáltam.

Újabb fél esztendővel később viszont már nem csupán egy ruhadarabjától kellett megválnia, hanem a remek fizetésén kívül Isztambul egyik elitnegyedében lévő lakásától és a használatra kapott gépkocsitól, amelyek azért jelezték, hogy a török élcsapatnál tényleg komolyan vették.

Csakhogy a felnőttcsapatban tétmérkőzésen nem lépett pályára, ami nem jelentett ugyan csalódást, de a további fejlődési lehetőségtől elvágta, hogy a szerény szereplés (a 6. helyen végeztek, miközben előtte 1996 óta mindig, és úgy általában is biztos dobogósnak számítottak, a BL-ből pedig visszacsúsztak az UEFA-kupába, ahonnan a Villarreal egyből kiütötte őket...) következtében „patrónusának", Fatih Terimnek mennie kellett.

– Az elmúlt évben rengeteget fejlődtem, megszoktam az új környezetet, beilleszkedtem, és valóban jól éreztem magam – mondta erről 2004 júliusának végén a 19 éves középpályás. – Arra nem volt esélyem, hogy a Galatasaray kitűnő játékosai mellett helyet szorítsak magamnak az első csapatban, ám emiatt egyáltalán nem voltam elkeseredve, tudván, hogy eljön majd az én időm is.

– Miért is tért most haza?
– Az új edző, Gheorghe Hagi közölte, az eredménykényszer miatt az idén sem kaphatok komoly lehetőséget. A másik indok, hogy a klub sem fizetett rendesen, ezért felbontottuk a szerződést. Voltak ajánlataim külföldről, ám azok végül nem realizálódtak, itthonról pedig csak a Fradi keresett, így végül kettő plusz egy évre a zöld-fehérekhez szerződöm.

– A törököknél csak a tartalékok között szerepelt, ám rendszeresen együtt edzett a profikeret tagjaival. Nem érzi úgy, hogy meghátrált, és visszalépés az, hogy hazaigazolt?
– Azért a magyar élvonal erősebb a török tartalékbajnokságnál, ezért ha itthon lehetőséghez jutok, csak jobban járhatok, ráadásul a nemzetközi kupában is bizonyíthatok. Természetesen ha jól játszom, akkor a későbbiekben szívesen futballoznék újra külföldön.

– Debrecenben többen is Sándor Tamás utódjának kiáltották ki, a Ferencvárosnál pedig Gera Zoltán távozása után, sokak szerint, önre vár az ügyeletes sztár szerepe. Mekkora terhet jelent önnek, hogy ekkora várakozásnak kell megfelelnie?
– Nem teher... Jólesik, hogy ilyen kiváló játékosokhoz hasonlítanak, de még sokat kell fejlődnöm, hogy elérjem az ő szintjüket. Az elvárások pedig egyáltalán nem nyomasztanak...

Az FTC-nek azonban nem sikerült megvédenie az NB I-es trónját, ugyanúgy ezüstérmes lett címvédőként, mint a kupában (itt a Debrecen, ott a Sopron előzte meg), majd legközelebb már a 6. helyre csúszott vissza – továbbá kizárták az élvonalból. A másodosztály azonban végképp nem Tőzsér Dániel szintje volt, így megint délnek vette az útját, és a jó nevű AEK-hez szerződött, amellyel két év alatt kétszer is csak egyetlen riválist „engedtek" maguk elé a görög bajnokságban.

Ám ő tett arról, hogy ne nyomasszák végleg a második helyek – 2008-ban jelenlegi klubjához, a Racing Genkhez szerződött, amellyel előbb Belga Kupát, majd tavaly bajnokságot is nyert, a helyi Szuperkupáról nem is beszélve. És ahogy azelőtt az athéniakkal, úgy a flamand klubbal is megkóstolta a BL-t, ahol nemegyszer igencsak kitett magáért, és még a Chelsea edzője is felettébb méltatta. Sokkal többre talán a Galatánál sem jutott volna...

TŐZSÉR DÁNIEL KITELJESEDETT A GENKBEN
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik