Dühből futballozott az ETO sztárjátékosa

Vágólapra másolva!
2011.11.01. 10:31
null
Miriuta Vasile sok nagy csatát vívott győri színekben (Fotó: Németh Ferenc)
A Győri ETO a pécsi vereségével épp sorozatban három kétgólos idegenbeli fiaskón van túl az élvonalban, de imponáló hazai hibátlanságának köszönhetően mégis sokkal jobban áll, mint nyolc évvel ezelőtt ilyen tájban, amikor egyhuzamban három bajnoki meccsén maradt alul, és ez határozott lépésre ösztönözte a klubtulajdonost. Rövidtávon látványos volt az eredmény – amely aztán, mintegy dominóelvszerűen, részben hasonló kiadáscsökkentésre késztette a legyőzött Haladást is.

 

Győrött regionális rangadót játszottak 2003. november 1-jén, ezért mondta a Varga Zoltán szakvezetői feladatát még az ötödik forduló után átvevő Kiprich József, hogy „fontos mérkőzés előtt állunk, a sorrendben elszenvedett három egy nullás vereségünk után számunkra most valóban csak a győzelem elfogadható, még úgy is, hogy eltiltások miatt több meghatározó játékosunkat kell nélkülözni".

Ami hasonlóság volt a hazaiak és a Haladás között: mindkét gárda 11 ponttal állt az alsóházban (de még nem a 12 csapatos mezőny közvetlen kiesőzónájában), s itt is, ott is sor került edzőváltásra idény közben. A gólképtelenségről már nem is beszélve: az ETO 270 perce, a Lombard 475 perce nem talált a hálóba.

„A Pécs elleni találkozón sokkal többet kaptam a csapattól, mint azt kétheti munka után reméltem – vallott addigi szombathelyi ténykedéséről a Détári Lajos kispadját kilenc kört követően megöröklő Bozsik Péter szakmai igazgató, aki azonban három fontos támadójára sem számíthatott. – Az FTC ellen a védőmunkával elégedett lehettem, de a támadójátékunkkal nem. E téren kell javulni, hogy eredményesen tudjunk szerepelni."

Márpedig a következő erőpróba jelentőségét növelte, hogy a Győr és a Szombathely mérkőzése hosszú évtizedek óta jelentős tömegeket megmozgató, kiemelkedő esemény a Nyugat-Dunántúlon. Pontosabban fogalmazva: volt azelőtt.

Ezen a napon ugyanis soha nem tapasztalt érdektelenség kísérte a kisalföldi és a vasi megyeszékhely zöld-fehér alakulatainak összecsapását: amikor harminc perccel a kezdés előtt a főszereplők, a két csapat játékosai kivonultak melegíteni, mindössze három(!) néző előtt kezdték meg ráhangolásukat a találkozóra. Aztán Kassai Viktor jelt adott a kezdőrúgás elvégzésére, de még mindig csak ezerkétszáz drukker szemlélte a „nagy" eseményt.

Ám azok jártak rosszabbul, akik otthon maradtak, hiszen elmulasztották Miriuta Vasile parádéját: a 35 éves középpályás már a negyedik percben bombagólt rúgott (jobbal, 25 méterről vágta a labdát a jobb felső sarokba). Tán minden dühét beleadta a lövésbe, s bizony érthető volt az indulata, mivel a megelőző héten felsőbb rendelkezésre komoly érvágás érte a keresetét, arra való hivatkozással, hogy nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

Kétségtelenül igaz, az ETO-nak nem ment úgy a játék, ahogyan azt a szurkolók és vezetők elképzelték, azonban kár lett volna egyedüli bűnbaknak kikiáltani a román származású játékost, aki négy fordulóval korábban, a Zalaegerszeg elleni mérkőzés után az NS értékelése szerint még a játéknap egyik legjobbja volt, és a legutóbbi alkalommal, Debrecenben is átlagon felüli teljesítményt nyújtott. „Persze a bérezés nagyságrendjének eldöntése, tény és való, a tulajdonos ügye..." – tette hozzá a Nemzeti Sport.

A németországi légióskodását követően Magyarországra visszatérő nyolcszoros válogatott Miriuta ezúttal remekül mozgatta a csapatot, az első félidőben szerzett mind a négy gólban döntő szerepet vállalt. Szünet után már csak „szórakozott" az ETO. Tehette, ugyanis alighogy kijöttek a felek az öltözőből, Alekszandar Bajevszki is betalált a vendégek kapujába. E győri focisuliban a Haladás csak erőlködött, önbizalom nélkül, hitehagyottan játszott.

Kiprich József pedig a második játékrészben újra pályára küldte azt a Darko Pericet is, akiről korábban kitalálták, hogy iszik, nőzik, hogy kövér és nincs ereje... A hatodikat azonban nem ő, hanem egy másik horvát, az egyedüliként duplázó Marko Kartelo rúgta a 90. percben. A győri közönség így végre ünnepelhetett, hiszen régen nem láttak egy meccsen ennyi gólt az ETO (régi) stadionjában, és régen nem látták együttesüket ilyen önfeledten futballozni.

Miriuta: A futballista is ember
Miriuta: A futballista is ember

Miközben a végtelenül szomorú szombathelyi játékosok már zuhanyoztak a 6–0-ra végződő összecsapás után, a győztes hazai labdarúgók még mindig rótták a tiszteletköröket, fogadva a megcsappant, de nagyon lelkes, boldog szurkolóik szűnni nem akaró ünneplését. A vastaps Miriuta Vasilének szólt, aki ezen az estén csúcsformát mutatott.

– Egy ilyen gólzáporos találkozó után hogyan értékeli a játékát? Annyit segítünk: a lapunktól nyolcas osztályzatot kapott...
– Az osztályzatot köszönettel elfogadom – mondta mosolyogva a középpályás. – Azóta, amióta visszatértem Győrbe, most sikerült igazán jó teljesítményt nyújtanom. Az egész csapat nagyszerűen játszott, egyetlen gyenge pontja sem akadt, egységesek voltunk, megértettük egymást, és ez az akarat eredményezte a gólzáporos sikert.

– Dacból játszott? Azért kérdem, mert a Bodajk elleni kupakiesés miatt büntetést kaptak, majd – úgy hírlik – csökkentették a járandóságát, az egymillió forintos keresetét felezte meg a tulajdonos, mondván, nem nyújtotta eddig azt, amit elvártak a szerződtetésekor. Hogyhogy ön ilyen helyzetben küzd, ahelyett, hogy sértetten elfocizgatna?
– Nézze, ezek a történések hozzájárultak ahhoz, hogy a megelőző három mérkőzést elvesztettük, mert a gondok miatt nem voltunk kellőképpen összeszedettek. A futballista is ember, családja van, a szeretteit szeretné eltartani, és bár a pénz a labdarúgás esetében mindig slágertéma, csak azt mondhatom, két emberre tartozik minden: arra, aki a szerződést kínálja, és arra, aki azt elfogadja. Én profi sportolónak tartom magam, van önbecsülésem, és amikor a pályán vagyok, kizárólag a játékra összpontosítok. Ez most sikerült, a hat gól, a jobb produkció háttérbe szorította a személyes problémákat, és elhiheti, ez a szép múlttal büszkélkedő Győr esetében roppant fontos.

Közben a nagy riválistól katasztrofális vereséget szenvedő szombathelyi gárda vezetősége nem ment el szó nélkül a kudarc mellett. A Lombard FC Haladás többségi tulajdonosa ezért kemény büntetést szabott ki a játékosokra.

„Ez a büntetés nem csak a Győrött mutatott játék és a hat nullás vereség következménye – mondta Bíró Péter. – Ez egy sajnálatosan hosszúra nyúlt folyamat lezárása. Az utóbbi időben nem voltam elégedett a labdarúgók teljesítményével. Úgy határoztam, hogy a hazai meccsekre nem szedünk belépőt, tehát ingyen nézhetik meg a szurkolók a bajnokikat, egyúttal a futballisták nevében meghívom az összes szombathelyi drukkert, hogy továbbra is lelkesedésükkel buzdítsák az együttest. Az elmaradt bevétel összegét a játékosoknak kell majd befizetniük a klub pénztárába, illetve a fizetésükből vonjuk le. Ez az állapot addig tart, amíg nem a tudásuknak megfelelően szerepelnek. Három hazai mérkőzésünk van még hátra, így az már most biztos, hogy komoly összegtől válnak majd meg..."

Az említett találkozókon a szombathelyiek két pontot gyűjtöttek össze a lehetséges kilencből, de nagyobb bajt jelentett, hogy a szezon, vagyis az alsóházi rájátszás végén – márciustól Bozsik Péter helyett Tóth Bálint vezetésével – sereghajtóként zártak.

Igaz, hogy a létszámbővítés miatt így is osztályozót vívhattak a Nyíregyházával, és azon felülkerekedtek, ám a tulajdonos Pápára költöztette a futballcéget, s az élvonalbeli tagság joga is odakerült a másodosztályba „lombardtalanított" Haladástól.

Ugyanakkor az ETO sem kezdett féktelen szárnyalásba, és – az új esztendőben már Reszeli Soós Istvánnal – a 10. helyen végzett, eggyel megelőzve az osztályozós pozíciókat. Miriuta azonban ezt már „nem érte meg" egykori első hazánkbeli egyesületénél: az őszt követően elváltak útjai a győriektől (s az elkeserítő játékot hozó novemberi, Észtország elleni találkozó után a válogatottól is). Mint kiderült, profiként ezek voltak az utolsó fellépései: tavasszal a Honvédnál már nem szerepelt bajnokin, s utána vissza is vonult.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik