Az egyetlen magyar sakkvilágbajnoki cím

Vágólapra másolva!
2011.02.20. 08:41
Alig totyogott, de már sakkozott. Huszon egynéhány esztendőn át napi sok-sok óra munka, játék, gyötrelem vagy szórakozás – ki honnan nézi. Mindenesetre ennek köszönhette Polgár Zsuzsa, a három nővér közül a (már jó ideje Amerikában élő) legidősebb, hogy 15 éve ilyenkor a kétezer esztendős sportág első – és mindmáig egyetlen – magyar (felnőtt) világbajnoka lett (három évre, amíg mérkőzés nélkül el nem búcsúzott a címtől). Alább a korabeli NS-tudósítás segítségével elevenítjük fel a történelmi győzelmet.

Egy nappal a 13. parti előtt, huszoneggyel az első játszmát követően, s két nappal az előző (a második, egyben utolsó) vesztes játék után Polgár László is megérkezik a női sakkozók vb-döntőjének andalúziai helyszínére. Apa és lánya egymás nyakába borul, Zsuzsa szeme felragyog. „Láttam a szemén – mondja a sarjai sikersorozatát eddig is végigkísérő »főszurkoló«, aki természetesen a küszöbön álló nagy pillanatokat sem hagyná ki. – Láttam a szemén... Holnap világbajnok lesz!"

Polgár  Zsuzsa
Polgár Zsuzsa

A magyar kihívó a megelőző öt évben a női sakk élmezőnyébe tartozók ellen 125 meccset vívott, s ezek közül csupán ötöt vesztett el. Nana Joszelianival szemben két strigula, a szintén grúz Maja Csiburdanidzétől egy, illetve az éppen zajló páros találkozón az említett újabb két vonás került a „rossz" oldalra. Százhuszonötből öt – több mint remek mérleg. Ha a Polgár családban előbb tűzik ki célul a világbajnokságot, akkor talán hamarabb nézhetett volna szembe Hszie Csünnel.

Jaén, 1996. február 20.

15 óra 00 perc: 1. lépés
„A megnyitás Grünfeld" – közli Polgár Judit valamivel később, és nyugodtan veszi tudomásul a húsz perc után kialakult helyzetet. Nem ideges. „Jól állunk" – mondja, aztán rögtön felsorol vagy hatféle lehetséges variációt, a pesszimisták kételkedését szokott mosolyával elsöpri, majd távozik. Közben a papát meg legalább harminc fotós kattintgatja, végül a három kínai tévés közül az egyik (nagydarab, vigyorgó riporter) kapja el, s egyórás interjúra próbálja rávenni.

16 óra 25 perc: 19. lépés
Az állás bonyolult, annyi azonban biztosnak látszik, hogy Hszie Csün keményen tartja magát és nem fogja olcsón adni a bőrét. Egyébként nagyon kedves, aranyos hölgy, van vagy 150 centi magas, szóval bájos is lenne, ha nem „piszkítaná" össze a makulátlannak tűnő képet az a tény, hogy ő győzött az előző meccsen. A spanyol tévé amúgy két kamerával veszi az asztalnál ülőket, a város tele óriásplakátokkal, a hegyen lévő Paradores de Turismo hemzseg az ünnepre érkezettektől.

16 óra 35 perc: 21. lépés
„Mit lép?!! Most mondd meg, mit lép?" – kérdezi Polgár László, és érezhető: a hangulat ugrásszerűen javul. Mármint a magyaroké. A kínaiak az első partinál még tizenöten szorongtak a kis, húszszékes teremben, szurkoltak veszettül, aztán a végső partira maradt belőlük egy szem. Az édesapa nyugtalan, és a többiek sem kevésbé. Valami nagy dolog készülődik, a hangzavar fokozódik, és a magyarok kis csoportja lázasan keresi, ugyan mit is léphetne Hszie Csün. „Ott ette meg a fene, ha a saját gyalogom mögé kell beállnom" – hangzik imígyen az értékelés...

16 óra 50 perc: 24. lépés – és nincs tovább
Hszie Csün világbajnoknő, 1991 óta. Jelenleg sóhajtozik, a vállát vonogatja, majd szétnéz a teremben, végül le az asztalra. Az arcán fintor, és képzeletében máris hozzácsapta 1991-hez a befejezést is: 1996. Vége – és elszabadul a kastély eddig visszafojtott energiája. Rohanó emberek a folyosón, a jövő és a múlt kezet fog s feláll az asztaltól, a család pedig száguld oda Zsuzsához. Az új világbajnoknőhöz.

Polgár Zsuzsa két olimpiai aranyérmet szerzett (1988, 1990), háromszor állt a női világranglista élén, először 1984-ben, 15 évesen. Oscar-díjas (1994), az első hölgy a világon, aki férfi nagymesteri címet (1991) szerzett úgy, hogy a szükséges normákat teljesítette. Rapid-, villám- és immár normál sakkban is világbajnok lett! Ráadásul (1996-tól számítva) 35 esztendeje egyetlen kihívó sem nyert olyan nagy arányban (8.5:4.5) női vb-döntőn, mint ő!

– Tizenhárom meccset vívtak egymással a három hét alatt. Hogyan értékelné a saját teljesítményét?
– Elég jó formában voltam, azt hiszem, nem panaszkodhatok – felelte rögtön a diadal után a győztes.

– Hogyan látta az utolsó partit?
– Meglepett Hszie Csün megnyitása. Nagyon szolid és nem túl veszélyes változat, én biztosan megkíséreltem volna dupla vagy semmi alapon felülkerekedni, felégetni minden hidat és megpróbálkozni a lehetetlennel. Úgy látszik, magában már feladta, ezért választotta ezt a nyitást. Amúgy elég rosszul játszott, látszott, hogy lelkileg feladta.

– Hova helyezi pályafutásában a világbajnoki címet?
– Természetesen az egyik legjobb eredményem. Volt sok más kedves sikerem, mint például a két olimpiai bajnoki cím, nyertem nagymesterversenyt is jó teljesítménnyel, de sportértékét tekintve mindenképpen ez a legjelentősebb és a legkedvesebb.

A trónjától megfosztott Hszie Csün – aki rendkívül szimpatikusan viselkedett végig a páros meccs során – a mérkőzés utáni sajtóértekezletre sem ment el; később valaki azt mondta, nem is hívták meg. Lehet, elvégre nem elsősorban rá voltak kíváncsiak a küzdelemsorozat vége felé. A pekingi lány elbújt, szinte lehetetlenné vált elérni. Végül hol máshol bukkant volna fel, mint a város egyik kínai éttermében. A Dragon Rojo, vagyis a Vörös Sárkány csöndes hely, és Hszie Csün éppen erre vágyott leginkább.

– A kínai delegáció sokat hivatkozott arra, hogy mennyire megzavarta önt a versenyigazgató döntése a pénzdíj csökkentéséről.
– Abszolút igazságtalannak érzem a viadal igazgatójának tettét, ez nagyon károsan befolyásolta a folytatást.

– Emiatt veszített?
– Polgár lelkileg sokkal jobban elviselte a terheket, elsősorban ezért nyert. Ám hozzá kell tennem, az eredmény teljesen igazságos.

Ha ő (is ezt) mondja, higgyük el... És mivel azóta sem volt részünk hasonlóban (noha 2004-ben Lékó Péter a 7:7-es döntetlennel nagyon közel állt a vb-címhez Vlagyimir Kramnyik ellen), örüljünk neki – 15 év távlatából is.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik