Már ebben is legenda - Messi megnyerte a Müller elleni csatát

Vágólapra másolva!
2012.12.10. 10:59
null
Messi és Müller gólpárbaja a sport.es grafikáján
A futballszurkolókat, illetve a sportág statisztikusait hetek, még inkább napok óta lázban tartotta a Messi–Müller virtuális gólpárbaj végkifejlete. Nos, vasárnap ki lehetett tenni ennek a versenyfutásnak a végére a pontot. Az argentin eggyel megdöntötte a német 1972 óta fennálló rekordját – ami a naptári évben szerzett gólok számát illeti –, és mostantól már csak önmagával versenyez. Még három találkozó áll a rendelkezésre, hogy növelje góljainak a számát, ami már most sem kevés, szám szerint 86. Jöhet a gólok felidézése, és a két elképesztő egyéni teljesítmény párhuzamba állítása. Merüljünk el benne picit magunk is.

Messi 66 tétmérkőzésen szerezte a 86 gólt, Müller 60 tétmeccsen a 85-öt, ami 1.30-as, illetve 1.41-es meccsenkénti gólátlagot jelent. Ebből az argentin 12-t szerzett a válogatottban, a fennmaradó 74-et pedig a klubjában. A németnél ez 13, illetve 72. Ha Messi gólt szerzett, a Barca a mérkőzéseinek 92 százalékát nyerte meg, míg csapata góltermésének az 52 százalékát vállalta magára. Müller góljaiból is sokat profitált a Bayern, meccseinek 82 százalékát megnyerte, viszont az össztermésből mások jelentősebben kivették a részüket, hiszen a müncheni góloknak „csak" a 45 százaléka volt a Nemzet bombázójáé. Klubjában bajnokin Messi 54-szer, Müller 42-szer volt eredményes.

Will Smith után szabadon egy Twitter-kép az argentinról
Will Smith után szabadon egy Twitter-kép az argentinról

Messi az idén 15 mérkőzésen volt egyszer eredményes, 20-szor duplázott, hatszor triplázott, két alkalommal szerzett négy gólt, egyszer pedig ötig jutott. Müller szintén 15 összecsapáson talált be egyszer az ellenfél kapujába, tizenkét duplája mellett nyolcszor ért el mesterhármast. Három meccsen köszönt be négyszer, ő viszont kétszer jutott el ötig.

A hónaponkénti lebontásban Messi a legkevesebb gólt januárban szerezte – egyet –, a legtöbbet pedig – tizenhármat – szeptemberben. Müller négynél alább nem adta – júniusban és decemberben is ennyiszer volt eredményes –, a csúcs nála is tizenhárom, amit márciusban ért el. A júliusi pihenő során aligha meglepően egyikük sem talált az ellenfelek kapujába: micsoda pazarlás az egy teljes hónapos kihagyás...

„Szép dolog megdönteni ezt a rekordot, de a győzelem fontosabb volt ennél, mert így meg tudtuk őrizni az előnyünket a riválisokkal szemben – mondta diplomatikusan és sportszerűen Messi a Betis 2–1-es idegenbeli legyőzését követően. – A célom az, hogy a folytatásban is ezen a szinten tudjunk teljesíteni a bajnokságban, a kupában és a BL-ben. Ez a vágyam."

A közelgő FIFA-Aranylabda választás kapcsán – amelyben már csak hárman maradtak versenyben, Messi mellett Andrés Iniesta, valamint a Real Madrid gólzsákja, Cristiano Ronaldo – az argentin támadó a spanyol csapattárs esélyeiről beszélt.

„Ha Andrés kapja meg a díjat, méltán végez ő az élen, hiszen páratlan képességekkel bír, és azt minden mérkőzésen képes kihozni magából. Ha ő nyer, az szintén jó lesz."

Az argentin nem kerülhette meg a Radamel Falcaóra utaló kérdést sem: az Atlético Madrid kolumbiai támadója öt góllal vette ki részét csapata 6–0-s sikeréből a Depor ellen.

Messi megjegyezte, hogy Falcao gólerős játékos, és különben meg a spanyol bajnokságban nem könnyű dolog egyetlen bajnokin öt gólt szerezni. És valóban: rekordok ide vagy oda, ez még neki sem sikerült, eddig. Csak a Bajnokok Ligájában... Ennyiszer volt eredményes a tavasszal a német Leverkusen ellen 7–1-re megnyert nyolcaddöntő-visszavágón.

A Barcelonára még két bajnoki vár 2012-ben: előbb az Atlético Madridot fogadja, majd a Valladolidhoz látogat, illetve a héten Córdobában lesz jelenése, ahol a spanyol Király-kupa nyolcaddöntőjének első felvonásán lép pályára.

MESSI 86 GÓLJA 2012-BEN
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik