La Liga-konferencia: egyirányú érvek a szuperliga ellen

M. D.M. D.
Vágólapra másolva!
2023.01.16. 11:26
null
A brüsszeli konferencián egyetlen résztvevő sem érvelt amellett, hogy a jelenlegi kuparendszert felváltsa a Szuperliga (Fotó: Nemzeti Sport)
Brüsszelben tartott kerekasztal-beszélgetéseket a La Liga az európai futball tradícióinak megőrzéséről: a két és fél órás program során a jelenlegi rendszer fenntartása mellett és a szuperligához hasonló kezdeményezések ellen hangoztak el az érvek.

Illegális, rettenetes, versenyellenes – ilyen és ehhez hasonló szavakkal illették az európai futball ökoszisztémájának és tradíciójának megvédéséről szóló brüsszeli futballkonferencián az európai szuperliga ötletét. A műsor két kerekasztal-beszélgetésből, valamint Javier Tebas, a La Liga elnökének záró monológjából állt, majd a sportvezető a konferenciát online közvetítésben követő újságírók kérdéseire felelt.

A vitát Tomasz Frankowski európai parlamenti képviselő kezdte, mégpedig erős felütéssel:  „A futball most van a legnagyobb veszélyben. A szuperliga közvetlen fenyegetése az európai rendszernek, amely ezáltal profitvezéreltté válik. A szolidaritáson, a nyílt versenyen és a teljesítményen kell maradnia a hangsúlynak, az Európai Parlament elutasítja minden kiszakadó sportszervezet létrejöttét. Minden galádságot megfékezünk!”

A vehemens véleményhez kell némi magyarázat: 2021 áprilisában tizenkét európai topklub bejelentette, létrehozza az európai szuperligát, amely az évek során egyre több csapattal egészült volna ki. Az óriási felháborodás miatt néhány nap alatt háromra fogyatkozott a létszám, úgyhogy manapság csak a Juventus, a Barcelona, valamint a Real Madrid vívja a sorozattal kapcsolatos harcát és viseli a jogi hercehurcák terheit.

A belgiumi vitát az Eleven Sports közvetítési jogokkal is foglalkozó sportmédia-vállalat újságírója vezényelte, szakértőtársai Jean-Francois Brocard és Tsjalle van der Burg közgazdászok, illetve a cég vezérigazgatója, Marc Watson voltak. Jean-Francois Brocard legfőbb érve a szuperliga ellen az, hogy nem veszi figyelembe az európai sportmodell alapértékeit, amelyek többek között a szolidaritás, az integritás és az újraelosztás. Emellett más sportágak kiszakadó szervezetei sem tudnak elég pénzt termelni az önfenntartásukhoz. Tsjalle van der Burg pedig kiemelte, hogy a kiszakadni vágyó szervezet tevékenységét illegálissá kell nyilvánítani, hiszen versenyellenes.

Ez a fajta vehemencia végigkísérte a beszélgetést, Marc Watson szerint a jelenlegi rendszeren kell javítani, mégpedig annak apropóján, hogy a közönség harminc-negyven százaléka illegális oldalakon keresztül követi a mérkőzéseket, amellyel óriási nyereségtől fosztja meg a gazdasági szereplőket, egyben bűnszervezeteket finanszíroznak. Az sem mindegy, hogy miközben egy kávézó, bár vagy étterem száz embert képes befogadni és egyetlen televízión mutatni mérkőzéseket, mindössze annyit fizet a szórakoztatásért, mint egyetlen ember, aki a saját, otthoni tévéjén követi a meccsek alakulását.

Ugyanakkor a vendéglátóhely a mérkőzést néző vendégek fogyasztása miatt nagyobb nyereséget realizálhat, amivel megkárosítja a műsorszolgáltatót. Érdekesen érvelt Jean-Francois Brocard, amikor azt fejtegette, hogy a szuperligát létrehozó szereplők nem hallgatnak meg más véleményeket, azért hiszik, hogy igazuk van. (Tegyük hozzá, hogy ehhez képest a mostani vitafórumra a La Liga sem hívott olyan vendégeket, akik a liga mellett állnak ki…)

A második vitaetap részvevője a 2018 óta meredeken felfelé ívelő belga Union Saint-Gilloise elnöke, Alex Muzio, a cseh FK Jablonec alelnöke, Jaroslav Dolezal, valamint Stuart Dykes, a futballszurkolók európai ügyeinek igazgatója és Tomas Van Den Spiegel, az európai kosárlabdaligák szövetségének (ULEB) elnöke volt. A belga klub vezetője a saját csapatán keresztül mutatta be, miért jó az európai futball jelenlegi piramisrendszere, amelyben a jó teljesítmény alapján néhány év alatt a belga másodosztály kiesőzónájából az Európa-liga legjobb tizenhat csapata közé jutottak. A csehek képviselője szerint nagyon fontos, hogy az európai kiscsapatok néha találkozzanak az óriásklubokkal, mert ez előmozdítja a fejlődést az egész kontinensen.

Javier Tebas záró beszédében azt ismételgette, hogy a nemzeti bajnokságok kieséses, feljutásos rendszere az alapja az európai sorozatoknak is. A jó játék a piramis tetejére, a rossz gazdálkodás és játék az aljára, alsóbb osztályokba juttatja a klubokat. Ez az európai szuperligára nem vonatkozna, ezért teljesen idegen test lenne az európai sorozatok között.

Érdekes a párhuzam, hogy miközben a La Liga, tehát a spanyol labdarúgó-bajnokság szervezésében zajlik a beszélgetés a futball tradícióinak megőrzéséről – Javier Tebas vitának nevezte, de az újságírók nem hallhattak véleményt a másik oldalról… –, a spanyol Szuperkupa döntőjét Szaúd-Arábiában rendezték, úgyhogy lapunk arra lett volna kíváncsi, hogy ez a lebonyolítás mennyiben szolgálja a szurkolókat és a hagyományokat.

A moderátor nem olvasta be a kérdést, sőt azt állította, egyáltalán nem is érkezett senkitől, ugyanakkor a személyes visszajelzésben már az állt, hogy lapunk kérdése nem kapcsolódott a témához.

A Real Madrid–Liverpool BL-döntőn Karim Benzema lesgólja jelentette a plusz „izgalmat” (Fotó: AFP)
A Real Madrid–Liverpool BL-döntőn Karim Benzema lesgólja jelentette a plusz „izgalmat” (Fotó: AFP)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik