Barcelona: taktikai hadrendet váltana Luis Enrique

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.08.04. 17:28
null
Barcelonai hagyományok: a támadószekció nagyon erős, a védekezés kérdőjeles (Grafika: goal.com)
Nemcsak a játékoskeretben, hanem a taktikai hadrendben is forradalmi változtatásokra készül Luis Enrique. A Barcelona labdarúgócsapatának nyáron kinevezett vezetőedzője kedveli ugyan a négy–három–hármas alapfelállást, de szívesen kipróbálná a három–kettő–három–kettes változatot is, amely csak első ránézésre új, valójában egy régről ismert három–öt–kettes hadrend újratervezése.

 

Pep Guardiola négyéves sikerei alatt a négy–három–hármas felállásra esküdött, de ettől adott esetben eltért. Amennyiben még ennél is nagyobb nyomást akart gyakorolni ellenfelére, akkor vette elő a három–három–négyet.

Kapusposzton a spanyol helyismerettel már rendelkező Claudio Bravóé lehet az edzői bizalom, a szintén nyáron szerződtetett Marc-Andre ter Stegen a jövő embere. A védelemben Gerard Piqué és Jordi Alba mellett Jeremy Mathieu kaphat szerepet, alternatívaként Marc Bartra kerülhet szóba, míg a korábban stabil kezdő Dani Alves pozíciója esetleges távozása miatt válhat kérdőjelessé.

A középpálya kettő plusz három fője védekező és támadó szekcióra osztódhat. Előbbiben Sergio Busquets, Ivan Rakitic és a védelemből végre ismét feljebb lépő Javier Mascherano kerülhet a csapatba. Utóbbi, ha inkább védekezni kell, előbbi, ha kreatívabb játékra van szükség.

A támadások felépítése Xavi Hernándezre (ha csak el nem igazol), még inkább, irányítóként a pálya közepén Andrés Iniestára vár elsősorban. Ha sikerül megszerezni Juan Cuadradót, akkor a világbajnokságon kitűnő teljesítményt nyújtó kolumbiai szerződtetése esetén könnyen kulcsemberré válthat a jobb szélen. Rakitic sokoldalúságát bizonyítandó itt sem okozna csalódást, miként Neymar sem, aki balszélsőként fickándozhat, ha végre kellő területet kap maga elé.

A támadósorban Lionel Messi és Luis Suárez helye atombiztosnak tűnik, már amennyiben az uruguayi fegyelmi ügyének (így vagy úgy) a végére ér. Addig is Neymar léphet egy sorral feljebb, vagy Pedro Rodríguez is lehetőséget kaphat. Utóbbi gyorsasága és cselezőkészsége akkor is jól jönne, ha Cuadradót mégsem sikerülne megszerezni a Fiorentinától.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik