Barcelona: Már 2003-ban elindult valami - Mendieta

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.01.06. 15:54
Aktív korában exkluzív interjút nem adott senkinek, most mégis hálás riportalanynak bizonyult Gaizka Mendieta, akivel a Sport Tv riportere, Farkas Norbert beszélgetett. Saját képességei mellett többek között egykori csapata, a Barcelona is szóba került.

Gaizka Mendieta a 90-es évek végén, illetve a 21. század elején az egyik legmagasabban jegyzett klasszisnak számított. 2000-ben, csakúgy, mint egy évvel később, őt választották meg a BL-sorozat legjobb középpályásának (mindkétszer döntőt játszott a Valenciával). 2001 nyarán átszámítva 48 millió euróért igazolt a Lazióhoz, ennél drágábban 2001 szeptemberéig csak Zidane, Figo, Hernán Crespo és Buffon váltott csapatot, és ma is ez minden idők második legnagyobb összege, amit spanyol játékosért fizettek. És hogy miért volt ilyen drága?

„Komplex futballista voltam, bejátszottam az egész pályát. Idővel én is sokat fejlődtem, egyre közelebb kerültem az ellenfél tizenhatosához, gólokat lőttem, gólpasszokat adtam, és ezzel megváltozott a státuszom a csapaton belül – vallja a ma már DJ-ként és szakkommentátorként is dolgozó egykori klasszis. – Ha van egy olyan középpályásod, aki védekezik, támad, és még gólokat is lő, nem is kívánhatsz többet az élettől. Nos, én ilyen voltam, ha edző lennék, nagyon örülnék annak, ha lenne a csapatomban egy Mendieta, de inkább kettő.”

Olaszországban egy év alatt megbukott, így hát visszatért Spanyolországba, és a Barcelonában játszott egy évet kölcsönben. Érezte, hogy elindul valami a klubnál, de ő épp az átmeneti időszakba csöppent, hatodikok lettek. A tehetség már a 2002–2003-as Barcelonában is megvolt, ám az igazi felemelkedés csak ezután kezdődött: tíz év alatt hat bajnoki címet, két kupagyőzelmet és három BL-elsőséget szereztek.

„Ha akkoriban megkérdezed tőlem, nyerhet-e, elérhet-e a Barcelona annyit, amennyit elért később, valószínűleg azt válaszoltam volna, hogy van rá esély, ám hogy mekkora, nem tudtam volna megmondani. Egy biztos, ott volt körülöttem Xavi, Iniesta, Puyol, és benne volt a levegőben, hogy ezek a gyerekek sokra vihetik. Piqué az utánpótlásbázisban nevelkedett, aztán a Manchesterhez távozott. Az igazolások is jól sikerültek, Ronaldinho, Deco vagy Henry korszakalkotó játékosnak bizonyult” – beszélt erről az időszakról a játékos, aki 2003-ban igazolt a Middlesbrough-hoz, ahol végül befejezte pályafutását.

A 40-szeres spanyol válogatott játékos a Valencia, a Barcelona és a Lazio mellett a nemzeti csapatról, az atlétikáról, az edzői papírokról és természetesen a most aktuális DJ-pályafutásáról is beszél a Sport1 Fieszta című műsorában kedd este 19.30-tól.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik