A legszegényebb, legidősebb Levante aranykorát éli

Vágólapra másolva!
2011.10.24. 14:20
null
A Levante a klub sikerkorszakát éli (Fotók: Action Images)
A Levante története legjobb szezonkezdetén van túl, és a csoda a Villarreal elleni 3–0-s siker után is folytatódhat a Primera Divisiónban. A valenciai kiscsapat a spanyol liga legszegényebb és egyben legnagyobb múltú együttese, de mégis szárnyal, és még José Mourinho elismerését is kivívta, pedig a portugál tréner szeptemberben nagyon haragudott a Juan Ignacio Martínez vezette együttesre.

Nyolc forduló alatt hat győzelem, két döntetlen és a tabella első helye a világ egyik legjobb bajnokságában. Ha nem ismernénk az elmúlt hetek futballhíreit, aligha gondolnánk, hogy az említett adatok a Levante mutatói a 2011–2012-es idényben.

JIM SZERINT TOVÁBBRA IS A FÖLDÖN KELL JÁRNI
„Elégedett vagyok, de két lábbal a földön járunk. Nagyszerű érzés ezeket a szép pillanatokat átélni, és boldoggá tenni a szurkolókat, akik megérdemlik ezeket a sikereket. A Levante számára hatalmas szó a tabella élén állni. De ez is csak egy lépés a céljaink elérése felé, tovább kell dolgoznunk a jelenlegi helyzettől függetlenül. Továbbra is hinni fogunk a munkánkban, ez elengedhetetlen ahhoz, hogy magas szinten játszhassunk. Nem hiszem, hogy ennyivel jobbak voltunk a Villarrealnál, az első gólnál szerencsénk volt, utána már könnyebb dolgunk volt. Most élvezhetjük a sikert, de továbbra is a földön kell járnunk” – mondta Juan Ignacio Martínez a Villarreal elleni siker után.

Bár az újonc Real Betis négy forduló után vezette a Primera Divisiónt, a valenciai kiscsapat eddigi szereplése sokkal nagyobb figyelmet érdemel (és kap is). Méltán. A Levante ugyanis a spanyol élvonal legkisebb, évi 20 millió eurós költségvetésből gazdálkodó klubja, és játékosainak átlagéletkora a legmagasabb a liga csapatai között.

Ráadásul a „békák” a klub történetének legjobb eredményeit érik el az utóbbi időben, legalábbis a Levante még sohasem kezdett ennyire jól szezont az élvonalban, valamint a másod-, harmad- és negyedosztályban sem. Pedig az együttes 102 éves múltra tekint vissza.

De ne menjünk vissza ennyire az időben. Ha éles kontrasztot szeretnénk találni, elég a legutóbbi szezon eredményeit nézni. A Levante a 14. helyen végzett a bajnokságban, mindössze két ponttal előzte meg a kieső Deportivót, és összesen kétszer annyi győzelmet könyvelhetett el, mint a jelenlegi szezonban mostanáig.

A csapatot a legutóbbi évadban még Luis García Plaza irányította, aki sikeres időszakot tudhat maga mögött (az élvonalba vezette a „békákat”, és sikerült benn tartania az együttest), de a más kihívásra vágyó szakember még arra is hajlandó volt a nyáron, hogy egymillió eurót fizessen munkaadójának azért, hogy elengedje a Getaféhoz.

Ekkor került a képbe Juan Ignacio Martínez, aki korábban még sohasem vezetett élvonalbeli csapatot (pályafutásáról bővebben keretes írásunkban), de bemutatkozása annyira jól sikerült, hogy 1979 óta ő az első spanyol tréner, aki hat győzelemmel és két döntetlennel kezdte munkáját a Primera Divisiónban.

De vajon mit tud a Spanyolországban csak JIM becenévre hallgató vezetőedző? Egyáltalán neki köszönhető-e a nagyszerű menetelés?

ÉJJELIG VÁRTAK A SZURKOLÓK
A Levante szurkolói hajnalig vártak a csapatra Valenciában a Villarreal elleni győzelem után. Az együttes csak éjjel két órakor érkezett meg a Ciudad de Valencia Stadionhoz, de a rajongók egy csoportja megvárta a játékosokat, akiket nagy éljenzéssel fogadtak.

A kérdésekre talán José Mourinho adta meg a legjobban a választ két nyilatkozatában. Mint ismert, a Levante nagy meglepetésre szeptember közepén 1–0-ra megverte a bajnoki címre pályázó Real Madridot. A portugál szakember – mint sokan mások – utál veszíteni, tajtékzott a kudarc után. Arról beszélt, hogy a valenciai kiscsapat piszkos eszközöket használt az összecsapáson, és szándékosan provokálta játékosait, akik „besétáltak a csapdába”.

Mourinho szájából kissé furcsán hangzottak ezek a szavak, mivel éppen ő az a tréner, aki szinte bármilyen eszközt hajlandó bevetni a győzelem érdekében, legyen szó sajtón keresztüli provokációról vagy éppen ultradefenzív futballról. Talán nem is meglepő, hogy a Special One két héttel később már egészen más szavakkal jellemezte a Levantét: nemhogy nem kritizálta az együttes taktikáját, hanem arról beszélt, hogy „az a klub, amelyik minden figyelmet és dicsőítést megérdemel, a Levante, amely a legkisebb csapat, mégis a tabella élén áll”.

JIM csapatának legnagyobb erőssége a védelme. A Levante eddigi nyolc mérkőzésén mindössze három gólt kapott, és a 33 éves kapus, Gustavo Munúa kapuját 360 perce nem tudták bevenni, az uruguayi játékos pedig három hete az élen álló a leghatékonyabban védő kapusnak járó Zamora-díj táblázatán.

AZ IDÉNY VÉGÉN LEJÁR A SZERZŐDÉSEK ZÖME
Lesz miről tárgyalnia a klubvezetőknek az idény végéig, ha nem akarja, hogy szétessen a a gárda, legalábbis a Levante első csapatának keretében mindössze hét olyan játékos van, akinek nem csak a jelenlegi szezon végéig él a megállapodása.

Persze a Munúa előtt álló védőket is dicséri ez az eredmény, pedig korántsem mondható fiatalnak a hátvédsor. Munúával együtt a Javi Venta, Sergio Ballesteros, Nano és Asier del Horno alkotta hátsó ötös együttesen 165 esztendős (míg ha a hétvégi kezdőt vesszük figyelembe, amikor Juanfran játszott Del Horno helyett, akkor ez a szám 169-re emelkedik). A spanyol lapok szerint Juan Ignacio Martínez legnagyobb tette, hogy el tudta érni, a 30 év fölötti játékosai másodvirágzásukat éljék meg, és ennek köszönhető, hogy a Levante retesze rendkívül jól zár.

A tréner másik nagy erénye, hogy sikerült megfékeznie a hurráhangulatot az öltözőben. JIM persze nagyon elégedett a csapatával, de a Villarreal elleni siker után – amelyet követően a hazai szurkolók is megtapsolták a valenciai együttest az El Madrigalban – visszafogottan leszögezte, továbbra is „a bennmaradásért küzdünk”.

Nyolc fordulót követően az ehhez szükséges pontok mintegy fele már megvan, és ki tudja, meddig tart még a Levante aranykora…

JIM irányításával másodvirágzásukat
élik az idősebb játékosok
JIM irányításával másodvirágzásukat élik az idősebb játékosok

 

A BAJNOKSÁG ÁLLÁSA
1. Levante 8 6 2 14–3 +11 20
2. Real Madrid 8 6 1 1 28–6 +22 19
3. Barcelona 8 5 3 26–4 +22 18
4. Sevilla 8 4 4 8–4 +4 16
5. Valencia 8 4 3 1 11–8 +3 15
6. Málaga 8 4 1 3 10–11 –1 13
7. Betis 8 4 4 10–13 –3 12
8. Espanyol 8 4 4 7–11 –4 12
9. Atlético Madrid 8 2 4 2 9–7 +2 10
10. Osasuna 8 2 4 2 9–15 –6 10
11. Athletic Bilbao 8 2 3 3 11–11 0 9
12. Mallorca 8 2 3 3 7–9 –2 9
13. Rayo Vallecano 8 2 3 3 8–11 –3 9
14. Zaragoza 8 2 3 3 9–16 –7 9
15. Real Sociedad 8 2 2 4 7–10 –3 8
16. Villarreal 8 1 4 3 7–14 –7 7
17. Getafe 8 1 3 4 6–10 –4 6
18. Granada 8 1 2 5 2–10 –8 5
19. Sporting Gijón 8 1 1 6 5–12 –7 4
20. Santander 8 4 4 4–13 –9 4
Az első fordulót a játékosok sztrájkja miatt elhalasztották.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik