Nemzetisport.hu online 2005.09.19 00:00 Frissítve: 2011.09.08 00:03

Luxemburgo nem idegeskedik

Vanderlei Luxemburgo, a spanyol labdarúgó-bajnokságban szereplő Real Madrid edzője nem aggódik csapata gyenge szereplése miatt, pedig volna miért. A spanyol sajtóban itt-ott már a fejét követelik és értelemszerűen a szurkolók sincsenek elragadtatva a madridiak produktumától.

Luxemburgo nem sokáig őrizheti nyugalmát és állását, ha nem javul fel a csapata
Luxemburgo nem sokáig őrizheti nyugalmát és állását, ha nem javul fel a csapata

Mindezen persze nincs is mit csodálkozni: egy hét alatt három meglepő vereséget szedett össze a királyi gárda. A spanyol első osztályban előbb a Cádiz 3-2-re nyert a Bernabeuban, vasárnap pedig az Espanyol győzött 1-0-ra a Real ellen. A két kudarc ráadásul a 3-0-ás idegenbeli, Lyon elleni, eléggé szégyenteljes Bajnokok Ligája-zakót fogta közre, ennyi minden együtt pedig már a türelmükről amúgy sem híres spanyoloknak is sok.

Szerencsére Vanderlei Luxemburgo annak ellenére őrzi hidegvérét, hogy csapata csak a 15. helyet foglalja el a bajnokságban. "Voltam már ennél nehezebb helyzetben is, és mindig kilábaltam belőle" - jelentette ki a vasárnapi vereség után. "Persze el kell fogadnunk a kritikát, és nem kifogásokat kell keresnünk, hanem nyugodtan folytatni a kemény munkát, mert egy-egy ilyen eredmény bizony benne van a futballban."

De La Pena (csíkosban) adott egy gólpasszt és kikövetelt egy gólt - legalábbis a madridiak szerint
De La Pena (csíkosban) adott egy gólpasszt és kikövetelt egy gólt - legalábbis a madridiak szerint
A madridiak brazil mesterét elsősorban taktikája miatt támadják: a nyáron 110 millió dollárért megerősített csapatában nem tudnak kibontakozni a sztárok, mivel arra kényszeríti őket, hogy hogy a pálya közepén brusztoljanak. A spanyol szaksajtó véleménye szerint ehelyett inkább a szélsőjátékra kellene némi hangsúlyt fektetnie, ez jelenleg ugyanis szinte teljesen hiányzik a Real eszköztárából.

Luxemburgo azonban máshol látja a problémát. "Megvoltak a helyzeteink, de az Espanyol kapusa nagyon nagyokat védett. Szomorú, hogy megint egy rögzített játékhelyzetből kaptuk a gólt, de valami furcsa történt előtte. A játékosaim azt hitték, a bíró már lefújta az akciót Jarque találata előtt."

"Mindenki látta, hogy a bíró már büntetőt ítélt a fejes előtt, így a gól után az Espanyol focistái is azt kérdezték, mi tötént egyáltalán? Ha a bíró letagadja, hogy fújt, akkor hazudik" - háborgott Michel Salgado is. "A bíró még azelőtt sípolt, hogy bement volna a labda, ám De La Pena addig reklamált, míg mégis meg nem adták a találatot" - tette hozzá Sergio Ramos. A 27 millió euróért vett Real-védőt egyébként kiállították tegnap, ahogyan csapattársát, Julio Baptistát is.

Szavazás

Melyik csapat nyeri a spanyol bajnokságot?

Írja be az itt látható számot!
Ami Luxemburgo jövőjét illeti, az 53 esztendős szakember kevés biztató jelnek örülhet. Tavaly Juan Antonio Camacho hasonlóan gyenge kezdés után maga mondott le, de a galaktikusok vezetőedzői posztja amúgy sem nyugdíjas állás. Ha kiteszik ugyanis a szűrét, Vanderlei Luxemburgo az ötödik kipenderített vagy leköszönt Real-edző lehet 2003 júliusa óta.

Szombaton a királyi gárda elöljárói még azt közölték, nem gondolkoznak az edzőváltáson, de egyrészt egy ilyen nyilatkozat könnyedén jelentheti az ellenkezőjét is, másrészt akkor még az Espanyol elleni zakón "innen" volt a Real. Az angol újságok pedig máris kinevezték Luxemburgo lehetséges utódjának Sven-Göran Erikssont, az angol labdarúgó-válogatott szintén ingatag székű svéd kapitányát.
2022.11.10 18:06:18

Spanyol labdarúgás nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Az öltözőben Piqué volt az egyik első számú tréfamester, aki gyakran gyermeteg poénokkal szórakoztatta vagy bosszantotta a többieket. Ám aki ezek alapján infantilis, nagyra nőtt gyermeknek gondolja, az hatalmasat téved. Az IQ-ja a hírek szerint 140 feletti, a pályán is elsősorban a játékintelligenciájával tűnt ki.

2022.11.10 03:40:58

Spanyol labdarúgás nemzetisport.hu

A „királyi gárda” legyőzte a Cádizt a világbajnokság előtti utolsó mérkőzésén.

2022.11.08 21:16:35

Spanyol labdarúgás nemzetisport.hu

Lewandowskit az első félidőben kiállították, de fordított az Osasuna ellen a szünet utánra feljavuló Barca.

2022.11.07 20:48:14

Spanyol labdarúgás nemzetisport.hu

Kikapott a La Liga fásultan futballozó címvédője a kis csapat otthonában, maradt a tabella élén a Barcelona.

2022.11.05 20:46:39

Spanyol labdarúgás nemzetisport.hu

Befejezte a karrierjét a katalánok legendás védője, győzelemmel köszönt el a Camp Noutól.