Strandröplabda: tíz magyar páros a siófoki World Tour-versenyen

Vágólapra másolva!
2018.08.22. 15:38
Másfél héttel ezelőtt fejeződött be a nagy sikerű MKB-Pannónia Strandröplabda Magyar Bajnokság, rendhagyó módon azonban ezzel még nem zárult le a honi strandröplabdaidény. Sőt, a java ezúttal a végére maradt, hiszen csütörtöktől vasárnapig rendezik meg Siófokon a 10 000 euró összdíjazású nemzetközi World Tour-tornát, amelyen 23 ország párosai mérik össze erejüket, köztük tíz magyar kettős. Ezzel kapcsolatban tartott sajtótájékoztatót a Magyar Röplabdaszövetség a verseny helyszínén.

Siófokon második alkalommal rendeznek ilyen nagyszabású, világranglistapontszerző-viadalt, a tavalyihoz képest azonban annyi változás történt, hogy míg akkor a CEV (Európai Röplabda-konföderáció) égisze alatt egy szatellitversenynek volt házigazdája a Balaton-parti város, azóta ezek a tornák becsatlakoztak az FIVB (Nemzetközi Röplabdaszövetség) World Tour-sorozatába, azaz nemcsak európai, hanem más kontinensbéli országok versenyzői is indulhatnak, így például Dél-Afrikából, Japánból, Kanadából és Új-Zélandról is érkeztek strandröplabdázók az idei megméretésre.

„A tavalyi versenyünk rendezésének színvonala kiérdemelte a CEV különdíját, és most sem szeretnénk ennél alább adni – mondta el a sajtótájékoztatón Dr. Bánki Ágnes, az MRSZ strand- és szabadidős röplabdabizottságának elnöke. – Azóta ráadásul dinamikus fejlődésnek indult a szakág idehaza, a férfiak és nők egyaránt értek el szép eredményeket az elmúlt évben, elég csak a Hajós Artúr, Stréli Bence páros ifjúsági olimpiai kvótájára és korosztályos világbajnoki 9. helyére, vagy a Lutter Eszter, Szombathelyi Szandra kettős ötödik helyére gondolni egy törökországi, hasonló besorolású viadalon, míg a múlt héten Háfra Dominika és Szabó Dorottya lett ugyancsak ötödik egy szlovéniai MEVZA-tornán. Bízunk benne, hogy versenyzőink most is jól teljesítenek majd és sikerül meccseket nyerniük hazai pályán is.”

Az elnök asszony azt is elmondta, hogy mindig szívesen jönnek a siófoki helyszínre, hiszen a közvetlenül a Balaton partján fekvő MLSZ Beach Aréna egy exkluzív helyszín. Emellett köszönetet mondott a támogatóknak, az Emberi Erőforrások Minisztériumának, amely 12, míg a siófoki önkormányzat 5 millió forinttal támogatta a rendezvényt. A Plázs amellett, hogy rendelkezésre bocsátotta a sajtótájékoztató helyszínét, további ezer ingyenjegyet is biztosított a rendezők számára.

A verseny nemzetközi ellenőre, a török Oguz Degirmenci nagyon elégedett az előkészületekkel, s bár a torna besorolása egycsillagos, véleménye szerint simán megfelelne akár egy több csillagos (öt a maximum) verseny feltételeinek is. A lebonyolításról annyit mondott, hogy összesen 56 páros méri össze az erejét, csütörtökön a selejtezők zajlanak, péntektől kezdődnek a 16-os főtábla mérkőzései, míg vasárnap az elődöntőkre és a helyosztókra kerül majd sor.

A magyarok közül a férfiaknál négy, a hölgyeknél hat duó képviseli színeinket. A felnőtt magyar bajnok Hajós Artúr és Stréli Bence mellett a bajnoki bronzérmes Benkő Balázs és Oláh Botond, illetve a dunaújvárosi ob-fordulót megnyerő Bán Viktor és Rozgonyi Bálint a jövőt képviseli, hiszen ők az idén még a korosztályos Eb-ken indultak. Mellettük az ob-ezüstérmes Takács Gergely képviseli a rutint, aki ezúttal a tavalyi bronzérmes Jánossy Bálinttal áll a homokra.

A hölgyeknél az ob-döntő mindkét párosa, Lutter Eszter és Szombathelyi Szandra, valamint Háfra Dominika és Szabó Dorottya is ott lesz az indulók között, valamint az ob-n negyedik Dénesi Brigitta és Győri Panna, illetve szabadkártyával Papp Lujza és Tátrai Nikolett vesz még részt a főtábla küzdelmeiben. A selejtezőben azonban további két párosért szurkolhatunk: Czene Adrienn és Harmat Borbála, valamint egy másik Lutter, Szombathelyi kettős, a bajnoknők testvérei, Liza és Kitti is a mezőny tagjai lesznek.

Szalay Balázs, a rendezvényt szervező cég képviseletében már egy kicsit a jövőről is beszélt, s elmondta, hogy a 2019-es ob-sorozatnak a szokásosnál is nagyobb a tétje, hiszen a győztesek a Magyar Olimpiai Bizottság segítségének köszönhetően indulhatnak majd az októberi strandsport világjátékokon, az amerikai San Diegóban, ahol tíz strandsportág legjobbjai mérik össze az erejüket.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik