Röplabda: nyolc év után bukott meg doppinggal két orosz játékos

Vágólapra másolva!
2022.09.20. 15:07
null
Alekszandr Butyko 2014-es mintája alapján korábban doppingolt (Fotó: AFP)
A Nemzetközi Röplabda Szövetség (FIVB) mielőbbi fegyelmi döntését várja az orosz sportági szövetség (VFV) két korábbi válogatott férfijátékosának doppingügyében – számolt be róla az MTI.

Alekszandr Jaremenkónak, a VFV főtitkárának elmondása szerint fél éve tudnak a két esetről, de hivatalos értesítést most kaptak a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökségtől (WADA) arról, hogy Alekszandr Butyko és Pavel Moroz nyolc évvel ezelőtt pozitív mintát szolgáltatott. Mindkettőjüket még a 2014-es orosz bajnokság döntőjében tesztelték, de csak azután buktak meg, hogy a moszkvai doppinglaboratórium adatbázisa – több évi huzavona után – átkerült a WADA birtokába, amely az utólagos elemzések nyomán már a sokadik orosz sportoló doppingolását leplezi le.

A 36 éves, jelenleg klub nélküli Butyko 2012-ben olimpiát nyert az orosz válogatottal, de tagja volt a 2011-ben világkupa- és világliga-győztes, 2017-ben Európa-bajnok nemzeti együttesnek is.

A 35 esztendős, ukrán születésű, volt orosz válogatott Moroznak, aki 2014-ben a Lokomotiv Novoszibirszk csapatában együtt játszott Butykóval, akadt már doppingesete: 2018 októberében 18 hónapra eltiltották, miután doppingmintájában kokainnyomokat találtak.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik