Röplabda: Magyarország társházigazdája az U19-es leány-vb-nek!

Vágólapra másolva!
2023.01.24. 13:47
null
Kersch Ferenc, az MRSZ elnöke (Fotó: hunvolley.hu)
Hatalmas sportdiplomáciai sikerről számolt be a hunvolley.hu. Magyarország rendezheti – Horvátországgal közösen – az augusztusi U19-es leány röplabda-világbajnokságot! 

 

Újabb nagy röplabdás sportesemény, az idei U19-es leány-világbajnokság megrendezését érdemelte ki Magyarország. Hazánk a horvátokkal közösen ad otthont a 24 csapatos viadalnak, amelyen mindkét társházigazda korosztályos válogatottja automatikus résztvevő.

A nemzetközi szövetség (FIVB) számára jó ajánlólevél volt, hogy az MRSZ felnőtt- és utánpótlástornákat, illetve egyéb kiemelt eseményeket is magas színvonalon bonyolított le. A rendezés elnyerése sporttörténelmi jelentőséggel bír, ugyanis ez lesz az első magyarországi röplabda-világbajnokság!

Augusztus 1. és 11. között a világ legjobb 2005-ös és 2006-os születésű röplabdázó lányait látja vendégül Magyarország és Horvátország. A magyar korosztályos csapat már többször is bizonyította rátermettségét, hiszen Kőnig Gábor irányításával 2022-ben 9. lett az U17-es, 2021-ben pedig 7. az ugyancsak hazai rendezésű U16-os Európa-bajnokságon. A horvát helyszín Eszék városa lesz, míg hazánkban napokon belül véglegesítik, hogy melyik város adhat otthont a tornának.

Emellett idén nyáron (július 11–22.) még egy világversenyt rendez a Magyar Röplabdaszövetség, mégpedig az U17-es leány Európa-bajnokságot, azt Szerbiával közösen, amelynek Békéscsaba lesz a társházigazdája.

Az MRSZ az elmúlt években számos nemzetközi tornát bonyolított le sikeresen: a már említett 2021-es nyíregyházi U16-os Eb mellett 2019-ben felnőtt női Európa-bajnokságot, 2018-ban női Európa-liga-döntőt (Budapest), 2017-ben fiú U19-es, 2016-ban pedig leány U19-es Európa-bajnokságot (Győr) is rendezett, most viszont először rendezhet FIVB-világversenyt.

Kersch Ferenc, az MRSZ elnöke: „Ez az esemény is illeszkedik a Sportért Felelős Államtitkárság koncepciójába, amely az utánpótlássport fejlesztését hangsúlyozza. A Magyar Röplabdaszövetség 2021-ben elfogadott 12 éves stratégiájának egyik alappillére a nemzetközi mezőnyhöz való felzárkózás és az utánpótlás-válogatottjaink minél magasabb szintű versenyeztetése.”

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik