Röplabda: Lépésről lépésre haladok – Mikuláss Koch Marcell

SNEFF SZILÁRDSNEFF SZILÁRD
Vágólapra másolva!
2022.10.29. 09:41
null
Mikuláss Koch Marcellnek az olasz élvonal az álma
Múlt vasárnap ünnepelte huszadik születésnapját Mikuláss Koch Marcell, aki nagyon jól érzi magát új német csapatában, de bízik benne, hogy majd egyszer az olasz első osztályban is pályára léphet.

 

Nemrég láttam egy fotót, amelyen apukája, Koch Róbert éppen Németországba utazott. Gondolom az ön egyik bajnoki mérkőzésére.
– Igen, többször kiutaztak a szüleim a meccseimre, igazából ahogy idejük engedi, meglátogatnak – mesélte lapunknak Mikuláss Koch Marcell, aki az idényt a német élvonalban szereplő TSV Unterhaching München együttesénél kezdte.

Mikuláss Koch Marcell
Született: 2002. október 23., Budapest
Sportágai: röplabda, strandröplabda
Magassága/testsúlya: 189 cm/78 kg
Klubjai: UVC Holding Graz (2019–2022), TSV Unterhaching München (2022–)
Legjobb eredményei. Röplabda: osztrák bajnok (2021), osztrák kupagyőztes (2020)

Korábban három évadot játszott Ausztriában, érez még honvágyat?
– Kicsit még igen, mert amikor az UVC Holding Graznál játszottam, akkor a szüleimmel laktam együtt. Most már csak a távolból tudnak támogatni, ami az elején kicsit furcsa volt, pláne amikor láttam, hogy itt jóval komolyabb a közeg, de már kezdem megszokni.

A Graznál töltött évei alatt apukája volt a vezetőedző. Furcsa volt?
– Néha igen, de megbeszéltük, hogy edzésen ő az edzőm, hazafelé viszont már „újra” az apukám. Soha nem volt ebből probléma. Természetesen mindig magasan volt a léc, de ennek köszönhetem a fejlődésemet. Már az akadémiai éveim alatt is ő volt a feladóedzőm, öt évet dolgoztunk együtt.

Viszont a Münchent az a Bogdan Tanase irányítja, aki korábban a magyar férfiválogatott szövetségi kapitánya volt. Őt ismerte már korábbról?
– Igen, de nem a nemzeti csapatból, hanem Ausztriából. Az előző idény végén azSK Zadruga Aich/Dob együttesél dolgozott, látta, hogyan játszom, ezért igazolt le csapatához, ahol a második évadot kezdte meg.

Milyen a hangulat a csapaton belül?
– Nagyon jó, imádom a csapattársaimat, és szerintem ők is engem. (nevet) Együtt néztük a röplabda világbajnokságot és sokszor elmegyünk együtt ebédelni, összetartó fiatal a csapat. Terveztük, hogy az Oktoberfestre is elmegyünk, de a sok edzőmeccs miatt ez végül kimaradt. Három légiós erősíti a csapatot rajtam kívül, a finn és a svájci válogatott két nyitásfogadó játékosa, valamint tunéziai liberó, aki a második idényét tölti a csapatnál.

Miért Németország?
– Három fő célom volt. Erősebb bajnokságban játszani, jó edzőm legyen, aki ért a feladókhoz, és hogy kezdő játékos legyek. Még ha nem is fogok minden mérkőzésen játszani, de megtanuljam, amit kell, és szokjam a terhelést. Rengeteg topjátékos érkezett idén Németországba, a bajnokság erős, gyors, tökéletes hely a fejlődéshez. Bogdan is, ahogy apukám, a legjobb feladóedzőtől Stelian Moculescutól tanult, nekem ez óriási előny, hogy ők tanítanak.

Ha már szóba került a válogatott, meglepődve tapasztaltuk, hogy mindössze háromszor viselte a címeres mezt.
– Én már annak is nagyon örülök, hogy ennyiszer pályára léphettem a nemzeti együttesben. Még elég fiatal vagyok, ráadásul Magyar Bálint és Keen Cameron személyében nálam sokkal tapasztaltabbak játszanak a posztomon, de remélem, hogy az idényben sokat játszom majd a csapatomban, és akkor a jövőben segíthetem a válogatottat.

Nagyon fiatalon igazolt az erős német élvonalba. Melyik bajnokság az álma?
– Mint minden röplabdázónak, nekem is az olasz első osztály az álmom, de apukám azt tanította, hogy lépésről lépésre haladjak és járjam végig a ranglétrát. Pár éven belül jó lenne eljutni a török vagy a francia bajnokságba, de sokat lehet fejlődni az olasz másodosztályban is. Csak ezután jöhet az A1!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik