Röplabda: kikapott izraeli ellenfelétől a Kazincbarcika

Vágólapra másolva!
2022.11.16. 20:27
null
Kikapott izraeli ellenfelétől a Kazincbarcika (Fotó: vrck.hu)
A Kazincbarcika hazai pályán 3–1-re kikapott az izraeli Maccabi Tel-Aviv csapatától a férfi röplabda Challenge-kupa első fordulójában, a nyolcaddöntőbe jutásért zajló párharc első mérkőzésén.


A Vegyész gyenge formában, öt egymás utáni bajnoki vereséggel a háta mögött várta a nemzetközi bemutatkozást. Toronyai Miklós vezetőedző a mérkőzés előtt arról beszélt, nem ők a párharc esélyesei, így nincs rajtuk nyomás: szerette volna, ha tanítványai élvezik a játékot és felszabadultan röplabdáznak.
Az izraeli bajnokcsapat a selejtezőben a koszovói Ferizajon „lépett át” nagyon simán, keretében puerto rico-i, orosz, amerikai, német és Fülöp-szigeteki légiós is szerepelt.


Toronyai a kezdőcsapat kijelölésével meglepte az ellenfelet, ugyanis az eredendően feladóátló, tehát nyitást nem fogadó Szabó Dávidot szélső ütőként játszatta, míg az ő posztján Csoma Krisztián szerepelt. Az izraeli együttes kereste is Szabót a nyitásokkal, aki azonban remekül megoldotta a feladatát, ráadásul támadásban is igen hatékony volt. Ez, valamint a vendégek hibái elégnek bizonyultak ahhoz, hogy a borsodiak – némi meglepetésre – előnybe kerüljenek.


A második szettre rendezte sorait a Maccabi, amely 9–3-nál tetemesnek tűnő előnyben volt. A Vegyész azonban nem adta fel, folyamatosan csökkentette hátrányát – 19–20-ig visszazárkózott –, de a hajrá a korábban évekig a hazája bajnoksága élcsapatának számító Belgorodban szereplő, orosz Alekszandr Szafjonov vezette izraelieké lett.


A harmadik etapot villámgyorsan eldöntötte a vendég együttes, amely állva hagyta a Toronyai tanítványokat és 6–0-ra, majd 9–1-re is vezetett. Szafjonovnak ezúttal több „játszótársa” is akadt, a gyengén fogadó és támadó VRCK erejéből csak a különbség tartására futotta.


A negyedik szettben 6–6-ig tudta magát tartani az egyre inkább fáradó Kazincbarcika, a folytatásban a pontosabban fogadó és támadásban szinte minden labdát eredményesen befejező vendégek végig növelték az előnyüket, és végül 115 perc alatt győztek. A mérkőzés legjobbja a 22 pontos Szafjonov volt.


RÖPLABDA
FÉRFI CHALLENGE-KUPA
1. forduló (a 16 közé jutásért), 1. mérkőzés
GreenPlan-VRCK–Maccabi Jeadim Tel-Aviv (izraeli) 1:3
(22, –21, –16, –16)
Don Bosco Sportközpont, Kazincbarcika, 200 néző. V: Niklova (szlovák), Cvetkovic (szerb).
VRCK:Moraes 6, Paez 3, Blázsovics 13, Juhász 7, Csoma 11, Szabó 9.Csere:Kiss M. (liberó), Warzywoda, Péter M. 1, Péter B.Vezetőedző:Toronyai Miklós
MAKKABI:Foyer 13, Batchkala 10, Safonov 22, Grasso 13, Sokolov 9, Iglesias Pastrana 4.Csere:Ayzenberg, Caringal (liberók), Burgi.Vezetőedző:Gal Galili
MESTERMÉRLEG
Toronyai Miklós: – Gratulálok a Maccabinak, valamint az én játékosaimnak. Egy ilyen vereségből is lehet táplálkozni. Aki jártas a röplabdában, láthatta, hogy a játék minden elemében nagyon kompakt ellenféllel játszottunk, végig koncentráltak, és minden pontért mentek előre. Az, hogy szettet sikerült nyernünk, mindenképpen pozitív, ebből építkeznünk kell.
Gal Galili: – Ellentétben a hazaiakkal, mi nem kezdtük jól a mérkőzést. Ők agresszívan nyitottak, jól mezőnyöztek. A második szettben, lassan, de kezdtük üzemi hőfokba kerülni, a szerváink feljavultak. Már nem engedhettünk ki, ez a Kazincbarcika komoly veszélyt jelentett volna ránk. Holnap is komolyan kell vennünk a meccset, annak ellenére, hogy nyertük az első összecsapást.
A visszavágót csütörtökön ugyancsak Kazincbarcikán rendezik.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik