Női röpi Európa-liga: kibrusztolt magyar győzelem a nyitányon

MTI/ CS. M.MTI/ CS. M.
Vágólapra másolva!
2021.05.28. 20:25
null
Sikerrel kezdett a válogatott (Fotó: Magyar Röplabda Szövetség/Facebook)
A magyar női röplabda-válogatott óriási csatában, 3:2-re legyőzte a horvát csapatot az Európa-liga arany divíziójának pénteki első fordulójában, Prágában.

A megfiatalított magyar válogatott – melyből a kulcsemberek közül Szakmáry Gréta, Király-Tálas Zsuzsanna és Pallag Ágnes is hiányzott – azzal a tudattal léphetett pályára, hogy jövő péntekig hat mérkőzés vár rá Prágában. Az együttes jó hangulatban készült és a játékosok fogadkoztak, hogy minél jobban megpróbálják megnehezíteni a teljes csapattal szereplő horvát válogatott dolgát a nyitómeccsen.

Ennek megfelelően remekül kezdtek a magyarok, akik az MTK-ban játszó átló, Vezsenyi Adrienn ponterős játékának köszönhetően 21:14-nél magabiztosan vezettek. A horvátok ezt követően ritmust váltottak, a lengyel Jakub Gluszak edzette magyar válogatott viszont egyre többet rontott, így a nagyot fordító rivális került előnybe.

A második szettben végig a horvátok vezettek, a magyarok futottak az eredmény után, 18:13-nál már öt pont is volt a hátrányuk. Ekkor a rivális elkezdett hibázni, Török Katáék pedig pár okos, majd néhány erőteljes támadással előbb egyenlítettek, majd 22:19-nél ismét közel kerültek az egyenlítéshez, ami egy horvát rontással össze is jött.

A harmadik játszma első harmada fej fej melletti küzdelmet hozott, de a játékrész derekán a horvátok elhúztak és hatpontos előnyüknél úgy tűnt, magabiztosan révbe érnek. A Kiss Gréta vezette magyarok azonban nem adták fel, a hajrában kiegyenlítettek, majd a maratoni végjátékban szettlabdájuk is volt, végül a rivális nagy csata után ismét előnybe került.

A negyedik etap elején úgy tűnt, hogy a horvátok a magyarok fölé kerekednek, 7:10 után azonban új erőre kapott a nemzeti csapat, amely fordított és 19:13-ra elhúzott. A hajrában ugyan az ellenfél közelebb tudott zárkózni, de Török és Vezsenyi pontjaival egyenlített a magyar csapat.

A rövidített szett első felében a Gluszak-tanítványok teljesítettek jobban, a térfélcserénél kettővel vezettek. A folytatásban sem remegtek meg a magyarok, akik Bodovics Hanna támadásával zárták le a 140 perces összecsapást. A mérkőzés legeredményesebb játékosa a 24 pontos Kiss Gréta volt.

A magyarok szombaton a fehéroroszokkal, vasárnap a házigazda csehekkel találkoznak, majd szerdától péntekig ugyanitt ismét összecsapnak mindhárom nemzeti csapattal.

A csoportokból az első helyezett jut biztosan a június 19-20-i, bulgáriai négyes döntőbe. Amennyiben a final four házigazdája első helyen zár csoportjában, úgy a három csoport legjobb második helyezettje is kvalifikálja magát a végjátékra.

A csoportriválisok közül a magyar csapat a horvátokkal és a fehéroroszokkal az augusztus 18-án kezdődő Európa-bajnokságon is azonos csoportban szerepel.

RÖPLABDA
EURÓPA-LIGA, ARANY-DIVÍZIÓ
C-csoport, 1. forduló, Prága

Magyarország–Horvátország 3:2 (-24, 20, -29, 21, 11)
Prága. V: Marschner (cseh), Szirakov (bolgár)
MAGYARORSZÁG: Török 21, Bodovics 6, Vezsenyi 19, Kiss G. 24, Gyimes 11, Bagyinka 2. Csere: Tóth F. (liberó), Szűcs K., Bleicher. Szövetségi kapitány: Jakub Gluszak
HORVÁTORSZÁG: Peric 5, Pavicic 6, Butigan 6, Fabris 22, Ikic 6, Dumancic 8. Csere: Sain (liberó), Mlinar 14, Samadan 8, Deak, Mihaljevic, Milos 5, Strunjak 1. Szövetségi kapitány: Daniele Santarelli
MESTERMÉRLEG
Jakub Gluszak: – Nagyon büszke vagyok a csapatra, mert a nehéz pillanatokban is helyén volt a szívük. Fent is és lent is voltunk a mai mérkőzésen, de egyetlen labdamenetet sem adtunk fel, nagyon szépen röplabdáztunk egy nálunk sokkal tapasztaltabb csapat ellen. Örülök, hogy jó ellenfelei tudtunk lenni a horvátoknak, akikről nem tudtunk szinte semmit, mert ez volt az első meccsük ebben a válogatott időszakban. A találkozó közben remekül lereagáltuk az ellenfelünk lépéseit, örülök, hogy ilyen eredménnyel tudtuk elkezdeni a sorozatot.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik