Női röpi Eb: „Nem lesz könnyű dolgunk senki ellen sem”

PAPP BÁLINTPAPP BÁLINT
Vágólapra másolva!
2021.08.17. 09:38
null
A balkezes feladó-átló Németh Anett úgy véli, ha hatékonyan hozzák a játékukat, még a csoport második helyére is odaérhetnek (Fotó: MRSZ/Muzslay Péter)
A női nemzeti csapatra nem vár gyenge rivális a zadari csoportkörben, ahol nagyon meg kell küzdeni mindenkivel a nyolcaddöntőért.

 

Sorozatban a negyedik Európa-bajnoki szereplését kezdi el péntek este Zadarban a Szlovákia elleni csoportrangadón a magyar női röplabda-válogatott. Magán a tényen, az újabb Eb-fellépésen túl az is örömteli és pozitív fejlemény, hogy a horvátországi mérkőzéseken a nemzeti csapatban az egyik legtermékenyebb pontgyáros, egyúttal talán a legkiemelkedőbb hazai tehetségnek számító Németh Anett is ott lehet. A 21 éves balkezes feladó-átló tavaly november végén szenvedett keresztszalag-szakadást, több hónapos kihagyást követően júniusban az Arany Európa-liga prágai csoportmérkőzéseire már a kerettel tartott, a júliusi, baki edzőtáborban az azeriek elleni felkészülési mérkőzéseken és az augusztus eleji, szombathelyi Savaria-kupán az aze­riek, a csehek és a hollandok ellen pedig már pontjaival segítette a válogatottat.

VÉLEMÉNY

Jakub Gluszak, a női válogatott szövetségi kapitánya:
„Hosszú kihagyás után tért vissza az átlóposztra Németh Anett, még nem tudjuk, hogyan bírja a sorozatterhelést. Elővigyázatosságból öt nyitásfogadó ütőt neveztünk az Eb-re, hogy minden eshetőségre felkészüljünk. Sokat elemeztük a különböző játékhelyzeteket, a felkészülési meccseken is folyamatosan forgattuk a játékosokat. A szakmai stábbal közösen úgy határoztunk, hogy ez a legjobb megoldás, mert az Eb-n is szükség lehet mindenkire.”

„Teljes erőbedobással csak júliustól kezdtem el edzeni, ezért az elején nehezebb volt felvennem a ritmust és hét hónap után visszacsöppenni a munkába, ahol mindent százszázalékosan, teljes terheléssel kell csinálni – mondta Németh Anett, aki az elmúlt három évben az amerikai Coastal Carolina Egyetemen tanult és röplabdázott, ősztől pedig két évig Potsdamban folytatja pályafutását.  – A Savaria-kupa meccsein úgy éreztem, egyénileg és csapatszinten nagyon jó momentumok és kevésbé jók is kiütköztek, így látjuk, min kell változtatni, javítani. De ez is volt a cél, hiszen kemény terhelésből, nem csúcsformában vágtunk neki a tornának, meg akartuk nézni, hogyan állunk a riválisokhoz képest. Jól szolgálta a felkészülésünket a szombathelyi három meccs. Szerencsére ki tudtam zárni a sérülésemet, ami nekem a második volt pályafutásom során, ezért már óvatosan kezelem azokat a szituációkat, amelyeknél bizonytalan vagyok, hogyan érkezem vissza a talajra. Igyekszem ezekre odafigyelni, de alapvetően nem félek vagy izgulok különösebben emiatt játék közben.”

A második kontinenstornájára hangoló fiatal ütő leszögezte, minden kerettag úgy érkezett a válogatotthoz, hogy tudta, mire számítson, hiszen sok hosszú felkészülést, egész nyaras programot csináltak végig a korábbi években. Németh szerint nyilván akadtak hullámvölgyek az elmúlt hetekben, amikor nehezebben bírták és nem úgy ment a munka vagy a játék, ahogy szeretnék, de alapvetően mindenki a maximumot nyújtva dolgozik.

„Egyre nagyobb a várakozás bennünk. A múlt héten kialakult a végleges keret is, mindennap emlékeztetjük magunkat, mennyi idő van hátra a rajtig, érezzük, hogy már tényleg a felkészülés végén járunk, nagyon várjuk az első meccset – tekintett előre Németh Anett. – A csoportunkból kiemelkedő olaszokat leszámítva a többi csapat hasonló szintet képvisel, azok a találkozók tényleg azon múlnak, hogy az adott napon ki akarja jobban a győzelmet, ki van jobb formában. Ez egyrészt jó, másrészt talán rossz is, hiszen magas színvonalon kell minden meccset végigjátszani, nincs gyengébb ellenfél, minden fordulóban oda kell tennünk magunkat. Ezzel viszont az is járhat, hogy ha hatékonyan hozzuk a játékunkat, a második helyre is odaérhetünk, ami a nyolcaddöntős ellenfél szempontjából könnyebbséget jelenthet. Az elsődleges cél viszont a továbbjutás, ami reális, ugyanakkor nagyon kell küzdeni, mert nem lesz könnyű dolgunk senki ellen sem.”

A NŐI VÁLOGATOTT EURÓPA-BAJNOKI KERETE     
Feladók: Bagyinka Fanni (Újpesti TE), Király-Tálas Zsuzsanna (Vasas Óbuda)
Ütők: Kiss Gréta (Szent Benedek Balatonfüred RA), Németh Anett (SC Potsdam, német), Pallag Ágnes (VfB Suhl, német), Szakmáry Gréta (Aydin Büyüksehir Belediyespor, török), Szűcs Kinga (klub nélküli) Török Kata, Vezsenyi Adrienn (mindkettő Vasas)
 Centerek:  Gyimes Zsófia (Újpest), Papp Orsolya (Vasas), Pekárik Eszter (Swietelsky-Békéscsabai RSE)
Liberók: Juhár Dalma (Vasas), Tóth Fruzsina (Fatum-Nyíregyháza)

NŐI RÖPLABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG (SZERBIA-BULGÁRIA-HORVÁTORSZÁG-ROMÁNIA)
A magyar program
, C-csoport (Zadar)
Augusztus 20.: –Szlovákia, 20.15
Augusztus 21.: –Svájc, 20
Augusztus 22.: –Olaszország 20
Augusztus 24.:  –Horvátország 17
Augusztus 25.: –Fehéroroszország 18.
A mérkőzéseket az M4 Sport élőben közvetíti.

A-csoport (Belgrád): Szerbia, Azerbajdzsán, Oroszország, Belgium, Franciaország, Bosznia-Hercegovina
B-csoport (Plovdiv): Bulgária, Lengyelország, Németország, Spanyolország, Csehország, Görögország
D-csoport (Kolozsvár): Románia, Törökország, Hollandia, Ukrajna, Finnország, Svédország.

A csoportokból az első négy helyezett jut tovább a nyolcaddöntőbe (AC- és BD-ág).

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik