Női röpi Eb: Csak apróságok döntenek a pontok és a meccsek sorsáról – Jakub Gluszak

PAPP BÁLINTPAPP BÁLINT
Vágólapra másolva!
2021.08.18. 11:00
null
A játékosai gyűrűjében álló Jakub Gluszak szerint apróságok fognak dönteni az Európa-bajnokságon, mert hasonló játékerőt képviselnek a csoportellenfelek (Fotó: MRSZ/Muzslay Péter)
A sorozatban negyedik kontinenstornája előtt álló magyar válogatott kapitánya jó színvonalú röplabdát vár csapatától Zadarban.

 

Útra kelt és szerdától már Zadarban végzi az utolsó simításokat a magyar női röplabda-válogatott, amely péntek este Szlovákia ellen kezdi el szereplését a hivatalosan szerdán rajtoló Európa-bajnokságon. A Szerbiában, Bulgáriá­ban, Horvátországban és Romániában sorra kerülő, 24 csapatos torna zadari mérkőzéseit a világjárvány miatt zárt kapuk mögött rendezik meg.

GYIMES ZSÓFIA, A MAGYAR VÁLOGATOTT CENTERE
„A selejtezőket is beleszámolva hosszú ideje, április óta tart már a közös munka és a válogatott program. Egészséges önbizalommal, jól összeszokva várhatjuk az Európa-bajnokságot. Erősségünk, hogy megfelelő a fiatal és a rutinosabb játékosok aránya a keretben. Épp ezért az együttesünkben rengeteg energia rejlik. Mindenkiben nagy a bizonyítási vágy, a lelkesedés, emellett megvannak azok a stabil játékosaink, akik többéves tapasztalatukkal nagyon sokat segítenek a többieknek, erőt adnak és nyugalmat árasztanak.”

„Az utolsó hétre fordulva is jó színvonalon dolgozott a csapat, az elmúlt edzéseken már a frissítésre is hangsúlyt fektettünk. Napról napra jobban festünk, jó úton haladunk a rajt előtt – mondta a sorozatban negyedik kontinenstornáján szereplő nemzeti csapatunk lengyel szövetségi kapitánya, Jakub Gluszak  – Noha mindig nyerni szeretnénk, az Eb előtti Savaria-kupán nem a győzelem volt az elsődleges célunk, hiszen kemény felkészülésből érkeztünk. A lényeg az volt, hogyan működnek a játékrendszereink, miként reagálnak a kerettagok kritikus szituációkban, így minden esetleges hibát vagy gyenge pontot felmérhettünk a tétmeccsek előtt, és ezeken igyekeztünk javítani az elmúlt napokban. Ebből a szempontból mindenképpen fontos, hasznos és sikeres volt a szombathelyi felkészülési torna.”

A lengyel szakember az Eb-re térve leszögezte, világos célokkal vágnak neki a zadari mérkőzéseknek.

„Minden meccsen jó színvonalú röplabdát szeretnénk mutatni, aztán majd kiderül, hogy a csoportkör végén ez milyen pozícióra lesz elég, de természetesen szeretnénk továbbjutni. Ha kihozzuk a legjobbat magunkból, elérhető ez a cél –   folytatta Gluszak. – Rendkívül érdekes és izgalmas a csoportunk, hiszen a legtöbb válogatott a hatosban közel azonos szintet képvisel, így az egyes meccseken csak apróságok dönthetnek a pontokról. Éppen ezért szigorúan tartani kell magunkat a taktikánkhoz, mert tényleg minden egyes pontnak jelentősége lesz a játszmákban.”

PALLAG ÁGNES, A MAGYAR VÁLOGATOTT VÉDŐJE
„A hat évvel ezelőtti nagyon jó mentalitású együttes volt, a fiatal és a rutinos játékosok aránya megfelelően alakult a keretben, nagyszerű egységet alkottunk, nem voltak klikkek.
A mostani csapatnál is ezt érzem, megvan a szív, az egymásért való küzdés, ami nagy erősségünk lehet az Eb-n. Fontos, hogy a nyitásfogadásunk is legalább olyan stabil legyen, mint a májusi selejtező során. Sok olyan reggeli edzéssel készültünk, amelyen csak a nyitást, nyitásfogadást gyakoroltuk. Stabil a fogadójátékunk, s több olyan játékosunk is van, aki húzott, agresszív szerváival meglepheti az ellenfelet.”

A keret pontgyárosa és legrutinosabb tagja, Szakmáry Gréta a negyedik kontinenstornáján léphet pályára, Zadarban csapatkapitányként vezeti társait. Ennek kapcsán a hazai szakszövetség honlapján kiemelte, hatalmas megtiszteltetésnek érzi, hogy kapitányként először vághat neki Eb-nek, és igyekszik a legjobb tudása szerint ellátni a feladatot.

„Fiatal csapatunknak extra motivációt ad, hogy megmutassa a tudását az Európa-bajnokságon – szögezte le az ősztől a török élvonalban röplabdázó kulcsember.  – Jó csoportba kerültünk, csaknem azonos erejű ellenfelekkel. Benne van a továbbjutás lehetősége is, de ezért nagyon keményen meg kell dolgoznunk. Mindenki motivált, a legjobb formában utaztunk a tornára, és mindent megteszünk a továbbjutásért. Jó a csapategység, mint minden évben, ezzel sohasem volt problémánk.”

PEKÁRIK ESZTER, A MAGYAR VÁLOGATOTT CENTERE
„Érezhető, hogy napról napra közelebb kerülünk az első Eb-meccshez. Remek a csapategység, szeretünk együtt játszani, a hosszú edzőtábori munka nagyon jó hangulatban telt. Szeretném jó játékkal segíteni a csapatot, a nehéz helyzetekben is bizonyítani, hogy képes vagyok végrehajtani a rám bízott feladatokat. Ami biztosan nem változott, az a motivációm és a győzni akarásom. A csoportból való továbbjutás a célunk, utána pedig
a lehető legjobb eredményt szeretnénk elérni a kontinenstornán.”


A NŐI VÁLOGATOTT EURÓPA-BAJNOKI KERETE     

Feladók: Bagyinka Fanni (Újpesti TE), Király-Tálas Zsuzsanna (Vasas Óbuda)
Ütők: Kiss Gréta (Szent Benedek Balatonfüred RA), Németh Anett (SC Potsdam, német), Pallag Ágnes (VfB Suhl, német), Szakmáry Gréta (Aydin Büyüksehir Belediyespor, török), Szűcs Kinga (klub nélküli) Török Kata, Vezsenyi Adrienn (mindkettő Vasas)
 Centerek:  Gyimes Zsófia (Újpest), Papp Orsolya (Vasas), Pekárik Eszter (Swietelsky-Békéscsabai RSE)
Liberók: Juhár Dalma (Vasas), Tóth Fruzsina (Fatum-Nyíregyháza)

NŐI RÖPLABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG (SZERBIA-BULGÁRIA-HORVÁTORSZÁG-ROMÁNIA)
A magyar program
, C-csoport (Zadar)
Augusztus 20.: –Szlovákia, 20.15
Augusztus 21.: –Svájc, 20
Augusztus 22.: –Olaszország 20
Augusztus 24.:  –Horvátország 17
Augusztus 25.: –Fehéroroszország 18.
A mérkőzéseket az M4 Sport élőben közvetíti.

A-csoport (Belgrád): Szerbia, Azerbajdzsán, Oroszország, Belgium, Franciaország, Bosznia-Hercegovina
B-csoport (Plovdiv): Bulgária, Lengyelország, Németország, Spanyolország, Csehország, Görögország
D-csoport (Kolozsvár): Románia, Törökország, Hollandia, Ukrajna, Finnország, Svédország.

A csoportokból az első négy helyezett jut tovább a nyolcaddöntőbe (AC- és BD-ág).

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik