Pluto Aldair

2457020 24570202457020 2457020
Vágólapra másolva!
2014.10.08. 17:10
A válogatottak miatt szünetel az olasz bajnokság, mérkőzések hiányában itt az alkalom, hogy újra felidézzük a Roma múltját és megemlékezzünk...

A válogatottak miatt szünetel az olasz bajnokság, mérkőzések hiányában itt az alkalom, hogy újra felidézzük a Roma múltját és megemlékezzünk egy romanista legendáról, a felejthetetlen "Pluto" Aldairról.

A Roma hagyományosan vonzódik a brazil játékosokhoz, a klub fennállása óta a legtöbb külföldi játékost Brazíliából igazolta, a brazilok, ha nem is sokkal, de még az argentinokat is megelőzik. Minden brazil játékos közül az egyik legnépszerűbb "Pluto" Aldair.

Aldair tisztességes neve Aldair Nascimento do Santos, Rómában becézték "Alda"-nak is, de a közismert becenevét, a "Plutót" a rajzfilmkarakter, Miki Egér kutyája után kapta, állítólag egyrészt azért mert hasonlít rá, másrészt mert Pluto azon kevés Disney karakterek közé tartozik, akik nem tudnak beszélni és a fiatal Aldair enyhén szólva sem volt az a szószátyár fajta.

Az évek folyamán néha egészen furcsa frizurái voltak

Aldair 1965 novemberében született Brazíliában, Ilheus városában, az Atlanti Óceán partján. Miután végigjátszotta a korosztályos csapatokat, bemutatkozott a Flamengoban, Dél-Amerika legnépszerűbb egyesületében, ahol 1985-től 1989-ig szerepelt és ahol 1987-ben nyert egy Carioca bajnoki címet is. Aztán megtetszett egy egykori romanistának, Sven Göran Erikssonnak, aki akkor épp a Benficát edzette és elvitte Aldairt a portugál bajnokságba, ahol nyert egy bajnoki címet is. Alig 33-szor öltötte magára a Benfica piros-fehér mezét, mert a Roma legendás elnöke, Dino Viola, elhozta őt az olasz fővárosba, állítólag pont Eriksson hívta fel Viola figyelmét Aldairra.

Rómában aztán igazán magára talált, egy egészen kivételes viszony alakult ki, a csendes, visszahúzódó brazil és a római szurkolók között, akik a mai napig rajonganak érte, természetes, hogy az elsők között választották be a Roma dicsőségcsarnokába. Aldair az egyetlen játékos akinek a Roma visszavonta a mezszámát, hacsak tíz évig is. Mikor Strootmant leigazolták és a holland kérte a 6-os számot, a klub új vezetése odaadta neki, természetesen Aldair lelkes beleegyezésével és támogatásával.

Apropó furcsa frizurák

Aldair tizenhárom hosszú évet töltött sárga-piros mezben, 1990-től egészen 2003-ig. Jöttek és mentek a csapattársak, az edzők, még az elnökök és tulajdonosok is, de Aldair mindig ott volt. Bruno Conti még a keretben volt mikor Aldair megérkezett és mikor távozott már Totti volt a kapitány.

A fővárosban töltött tizenhárom év alatt Aldair volt a garancia, hogy történhet bármi, de a védelem mindig jó lesz. Minden idők egyik legerősebb védője volt a Rómában, páratlan profizmussal, eleganciával és sportszerűséggel irányította a romanista védelmet. Összesen 415 alkalommal lépett pályára, 20 gólt szerzett és rendszeresen viselte a kapitányi karszalagot. Római évei alatt 1991-ben nyert egy olasz kupát, 2001-ben egy szuperkupát és főleg tagja volt 2001-ben a harmadik bajnoki címet elhódító csapatnak.

"Értem, tudom. Nem kell kiabálni."

A 2003-ban, a kor és a sérülések miatt, végül elhagyta a Rómát és egy évre elment játszani a másodosztályba, a Genoa csapatába, gyakorlatilag itt is fejezte be az aktív karrierjét. Valójában három évvel később visszatért a focipályákra, egy egészen meglepő helyen bukkant fel, a san marinói bajnokságban, konkrétan a Murata csapatában, akikkel azért, ha már úgyis ott volt, nyert egy bajnoki címet is.

Aldair labdarúgói karrierje természetesen nemcsak a klubokról szólt, a Roma mellett a másik nagy szerelme a brazil válogatott volt, ahol legalább tíz évig volt a védelem oszlopos tagja. Hazája válogatottjával nyert egy olimpiai bronzérmet az 1996-os atlantai játékokon, két Amerika Kupát, 1989-ben Brazíliában és 1997-ben Bolíviában, egy Konföderációs Kupát 1997-ben Szaúd-Arábiában és egy világbajnoki címet 1994-ben az USA-ban.

A 94-es világbajnok csapatban

Tehát Aldair egy hosszú és irigylésre méltó karriert tudhat a háta mögött, de Rómában nemcsak az eredményei miatt szeretik. A szerény és visszafogott természete, a pályán és azon kívül tanusított példás magatartása tették Aldairt igazán naggyá, egy igazi példaképpé, minden csapat, nemcsak a Roma labdarúgóinak a számára.

Aldair búcsúja a Rómától 2003-ban egy a maga nemében páratlan esemény volt, az Olimpiai Stadionban rendezték meg az "Aldair Day"-t, egy barátságos mérkőzést, ahol Aldair egy az alkalomra összeállított, nagyon különleges Rómában lépett pályára a brazil válogatott ellen. Aznap este Aldair csapattársai között, a teljesség igénye nélkül, ott voltak Conti, Nela, Balbo, Giannini, Konsel, Samuel, Totti, Emerson... A végeredmény 3-3 lett, a brazilok góljait Romario és Elber szerezték, a Roma góljait meg Aldair és Totti, mert Aldair természetesen aznap csak a Rómában játszott.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik