Múltból épülő szép jövő reménye

168774 168774168774 168774
Vágólapra másolva!
2015.11.07. 11:11
A Leverkusen elleni sorsdöntő nemzetközi mérkőzést követően jön az olasz főváros, vagy talán az olasz labdarúgás legfontosabb városi derbije...

A Leverkusen elleni sorsdöntő nemzetközi mérkőzést követően jön az olasz főváros, vagy talán az olasz labdarúgás legfontosabb városi derbije, az AS Roma – Lazio mérkőzés. Tudom, sokan akadnak a magyar szurkolói közösségben, akik szimpla meccsként próbálnak tekinteni erre a bajnoki találkozóra, de én nem tartozom ebbe a táborba. Nekem a derbi egy külön kis döntő a calcio mindennapjain belül, a nagy és végtelenségig kiélezett futballközeg centrumában egy picit eltérő, picit radikális és az utolsókig izgalmas összecsapás ez, nem más!

Micsoda gól volt!

Amikor a poszt megírására készültem, mindenképpen fel akartam eleveníteni jó pár régebbi emlékemet, élményemet a Derby della Capitale kapcsán. Ha csak a legdurvábbakat akarom kiemelni, egyből eszembe jut a szelfivel megtámogatott Totti dupla, vagy a nem is oly régi ötmeccses nyertes széria, vagy a Balza féle győztes gól, de a Ranieri által eszközölt Totti-DDR lecserélés, majd fordítás sem egy utolsó élmény, Montella négyeséről már nem is beszélve. Persze van pár keserű is, mint például a 2013-s kupadöntő, vagy a szünetben félbeszakadt találkozó, amikor az utcán komoly zavargások voltak. Hogy is lehetne egy ilyen (közel)múlttal rendelkező összecsapást egy sima bajnokiként aposztrofálni?

A múltba révedés után térjünk vissza a jelenbe. Sajnos Totti dupla vélhetően nem lesz vasárnap, mivel a rangidős kapitány sérüléséből lábadozik. Bár egyre közelebb a visszatérés, egyelőre még nem bevethető. Apropó sérülések, igen nehéz dolga lesz a hétvégi meccs kapcsán Garcia mesternek. Florenzi, Maicon és DDR játéka is kérdéses, Keita már edzett a héten, ki tudja hogyan tudna beszállni egy ilyen mérkőzésen. Pjanic eltiltott, szóval a középpálya kialakítása komoly feladat lehet.

Gól-gól-gól!

Ráadásul a folyamatosan játszó Ninja teljesítménye is halványult az elmúlt hetekben. Kíváncsi vagyok hogyan tud regenerálódni ilyen rövid időszak alatt. Aztán az is nagyon érdekelne, hogy mit lép Garcia, beveti keveset használt fiataljait, gondolok itt Vainqueurre, vagy Ucanra. Ha szűken veszem, egészséges vagy bevethető középpályás összesen van három. Bízzunk az orvosokban, és a stáb ötletességében.

Hátul a folyamatosan dumáló és egyre többet hibázó lengyel lassan az agyamra megy, de a védők terén megvagyunk. Létszámba mindenképp (hat egészséges játékos áll rendelkezésre), kapott gólokat tekintve kevésbé. De egy derbi előtt talán ez nem túl fontos, hiszen egyetlen góllal kell többet lőni aztán jól van. Így megérkezünk a csapat legerősebb területéhez, a támadó játékhoz. Itt is megvagyunk szépen, Tottit leszámítva mindenki bevethető.

Szurkolók pár évvel ezelőtt

Dzeko fontos lelki tehertől szabadulhatott szerdán este, hátha a hasznos „labdagyűjtögető-kiválóan passzoló” játékát további gólokkal fogja fűszerezni. Ha ez a derbin sikerülne, biztosan javítana a szurkolók szemébe egyre mélyebbre merülő szálkán. Gervinho és Salah most egy másik dimenzióból nyomja, folytatásban reménykedhetünk a vasárnapi mérkőzésen.

Érdekes dolog ez, hiszen a rajtnál nagyjából egyet értettünk abban, hogy ez a keret most okosan, létszámban és tudásban is megfelelően lett bővítve a kettős terhelésre. Aztán november első napjaiban már arról folynak a viták, hogy mennyire szűk ez a keret. Kiváló példa erre a Leverkusen elleni kispad. Magáért beszélt. Na de ezek a dolog mind értelmetlenek egy local derbi előtt. Ezen a meccsen az ifi korú játékosok is vért isznak és életük árán nyerni akarnak!

Némi kakaskodás

Szánjunk pár gondolatot a strandkorlátnak. Pioli mester legényei fáradni látszanak. Sorozatban véreznek el közepes erősségű bajnoki ellenfeleik ellen. Berganoban szenvedtek kínos vereséget, majd a lassan de annál bizonytalanabbul fejlődő Milan a fővárosban volt képes nyerni. Kevesebb, mint 30.000 laziole előtt. Mélyrepülésben a csapat támogatása és az eredmények is elmaradnak.

Ezen felül még Norvégiába kellett utazniuk Európa Liga mérkőzést játszani csütörtökön. Szóval a megyeiek szintén küzdenek az elemekkel. Ez persze ugyancsak nem fontos egy ilyen mérkőzés előtt. Pioli az EL sajtótájékoztatóján szintén a derbiről beszélt, és ígéretéhez híven tartalékolt a vasárnapi meccsre.

Szurkolók a 90/91-s idényben

Hogy mi fontos ilyenkor? A pillanatnyi motiváltság, az edző megfelelő feltüzeltsége, a hangulat pozitív megélése és persze a győztes gól. Hogyan fog ez sikerülni, nem lehet megítélni. Ha mindenki hadra fogható lenne az AS Roma egyértelmű esélyesé lépne elő. Ilyen foghíjas középpálya növeli valamelyest a strandkorlát esélyeit. Nem győzöm hangsúlyozni, ezek a meccsek döntően fejben dőlnek el. Ebben kell jobbnak lenni…

ermes79 kolléga promo videoja...

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik