Megyünk Frosinonéba!

2457020 24570202457020 2457020
Vágólapra másolva!
2015.09.10. 23:09
A Roma, szombat este hatkor, a Serie A harmadik fordulójában, ellátogat az idei abszolút újonc Frosinone otthonába. A Frosinone Calcio címerén...

A Roma, szombat este hatkor, a Serie A harmadik fordulójában, ellátogat az idei abszolút újonc Frosinone otthonába.

A Frosinone Calcio címerén büszkén díszeleg a város szimbóluma, az oroszlán.

Frosinone? Frosinone. Mondjuk együtt: fro-zi-nó-ne, Frosinone. Eddig oké, de mi az? Egy festői városka, kb. 70 kilométerre délre Rómától, az azonos nevű megye székhelye és a Ciociaría nevű történelmi terület központja, nagyjából 45.000 lakossal. Mi van Frosinonéban? Tulajdonképpen semmi különösebben rendkívüli, van egy katedrális, meg egy pár templom, de ez melyik olasz városban nincs? Ott van az Edera felhőkarcoló! Felhőkarcoló? Igen, 90 méter magas és a 70-es években építették, az olasz gazdasági csoda egyik késői megnyilvánulása, építészeti szempontból... Na ez az, ami senkit nem érdekel!

Meg ugyebár ott van a focicsapat, a Frosinone Calcio, ami eddigi történelme során többnyire a harmadosztályban szokott szerepelni és a Latina ellen szokta játszani a helyi derbit. Aztán 2006-ban egyszer csak bejutottak a másodosztályba, a Serie B-be! De 2011-ben kiestek. Aztán 2014-ben megint bejutottak a másodosztályba! És 2015-ben egyből feljutottak az első osztályba!

Pedig februárban Lotito elnök úr, a Lazio elnöke és a labdarúgó szövetség tanácsosa, még azt mondta, Andrea Abodinak, a Serie B elnökének, hogy csináljon valamit és ne hozzon fel neki olyan csapatokat, mint a Carpi, meg a Frosinone, mert azokkal nem lehet pénzt keresni. Konkrétan úgy fogalmazott, hogy "faszt se érnek", meg hogy "ki a fasz fogja megvenni a közvetítési jogokat? Azt se tudják, hogy létezik a Frosinone!" És most itt vannak! Hoppácska! Már alig várom a Frosinone-Lazio meccset!!!

Látkép Frosinonéról, középen a "világhírű" Edera felhőkarcolóval... Igen, ekkora. Most mégis mekkora "felhőkarcolóra" számítottatok Frosinonéban?

De elkalandoztunk, térjünk vissza a Frosinone csapatára, van ám nekik saját stadionjuk is, úgy hívják, hogy Stadio Comunale Matusa, a Matusa kifejezés a bibliai Matuzsálemre utal, mert olyan régi a létesítmény. A Matusa jelenleg 10.000 férőhelyes, de a nézőcsúcs a 88-89-es harmadosztályú bajnokságon született, a Campobasso elleni rangadón, amikor körülbelül 12.000 néző volt jelen. Valójában a Matusa elméletileg nem felelne meg a Serie A által támasztott követelményeknek, de a Frosinone külön engedélyt kapott, hogy egyenlőre itt játszhassa a meccseit, amíg el nem készül az egyenlőre Stadio Casaleno néven ismert, új 16.000-es létesítmény. A Roma szurkolóknak összesen 2.000 jegyet biztosítottak a szombati meccsre, természetesen mind el is fogyott mindjárt az első nap. Frosinone közelsége azt jelenti, hogy egy csomó római romanista szurkoló számára egyszerűbb elmenni Frosinonéba, mint az Olimpiai Stadionba! Maurizio Stirpe, a Frosinone elnöke eleinte azt is felvetette, hogy esetleg jobb lenne az Olimpicóban rendezni a meccset, mert olyan sok romanista szurkolóra számítanak, de ezt az ötletet később szerencsére/sajnos elvetették.

Mellesleg Stirpe elnök úr amúgy civilben gyerekkora óta nagy Roma szurkoló, a kedvenc romanista játékosai De Sisti, majd később Falcao voltak, Tottit meg természetesen bálványozza. Többször nagy tisztelettel és szeretettel beszélt a Roma néhai elnökéről, Franco Sensiről, aki az elmondása szerint nélkülözhetetlen segítséget nyújtott neki 2003-ban, amikor átvette a Frosinone irányítását. De erre a hétvégére természetesen csak a Frosinonénak fog szurkolni.

A Frosinone edzője Roberto Stellone, az egykori jó nevű focista, a Napoli, a Genoa és a Torino egykori csatára, 2011-ben a Frosinonéban fejezte be játékosi pályafutását és miután a Frosinone korosztályos csapatának az edzőjeként megnyerte a harmadosztályú bajnokságot, 2012 nyarán átült a nagycsapat kispadára. Stellone mester az első szezonjában hetedik lett, majd 2014-ben második lett, az osztályozón kiverte a Leccét és feljutott a másodosztályba. Ezek után, fittyet hányva minden jóslatnak és ellentmondva a józan észnek, Stellone csapata feljutott az első osztályba, nem is akárhogy, már a bajnokság utolsóelőtti fordulóján bebiztosították a második helyet, a másik meglepetéscsapat, a Carpi mögött.

A Matusa stadion ünnepli a feljutást a Serie A-ba

A Frosinone feljutása a Serie A-ba egy igazi csoda, nincs rá jobb kifejezés. Többek között olyan történelmi csapatokat utasított maga mögé, mint a Bari, a Brescia, a Perugia, a Livorno, nem is beszélve a nagy riválisukról, a Latináról.

Térjünk a lényegre, mit érdemes tudni a Frosinone csapatáról? Valójában nem sok mindent, ha létezik olyan az olasz első osztályban, hogy országos kettes, akkor a szombati meccs elméletileg az. Az ellenfeleink kalandjai a Serie A-ban nem a legjobban kezdődtek, a két első fordulóban már kikaptak a Torinótól (1-2) és az Atalantától is (2-0), tehát most 0 ponttal, 1 szerzett és 4 kapott góllal a táblázat alján tanyáznak, olyan viszonylag szerényebb csapatok társaságában, mint az Empoli, a Carpi, vagy a Juventus (elnézést, de ezt nem lehetett kihagyni, túl magas labda volt).

A csapatban sok az újonc és minden jel arra mutat, hogy Stellone mester csapata egy nagyon nehéz szezon előtt áll. A Frosinone rendelkezik a legalacsonyabb fizetési kerettel az első osztályban, összesen 8,9 millió eurót költenek fizetésekre, a legjobb játékosok "mindössze" évi 300.000 eurót keresnek és az edző is "csak" 100.000 eurót visz haza évente.

A csapat legreprezentatívabb játékosa Samuele Longo, a 23 éves csatár az Interben nevelkedett és megjárta az U-21-es válogatottat is, a milánóiak minden évben máshová adják őt kölcsön, az idén Frosinonéban kötött ki. Ott van egy tavalyi ismerősünk, Daniele Verde, akit a Roma idén kölcsönadott Frosinonéba, bár eddig csak az első meccsen kapott csereként lehetőséget, összesen 10 percet a lefújás előtt. Egy másik volt romanista, aki viszont eddig alapember volt, az idén Firenzéből igazolt Aleandro Rosi, tehát van kitől tartani a szombati meccsen.

Longo, a Frosinone "sztárja"

Két forduló után még nem illik ítéletet hirdetni, de eddig a keret meglehetősen középszerűnek tűnik, a legbizonytalanabb pont a védelem és nemcsak a 2 meccsen kapott 4 gól miatt, kijelenthetjük, hogy eddig nagyon bizonytalanul játszottak. De a támadó részleg sem vizsgázott túl jól, a csapat egyetlen gólját egy középpályás szerezte, Soddimo, aki viszont elég jó formában van. De aki tényleg nagyon jó formában van az a kapus, Leali, aki az Atalanta ellen elveszített meccs egyik főszereplője volt, ha ő nincs, sokkal csúnyább vége is lehetett volna.

Stellone mester eddig megpróbálta továbbvinni azt a játékstílust, amivel a másodosztályban is eredményesek voltak, a recept sok futás és 4-4-2. De egyes szakértők azt rebesgetik, hogy mivel eddig ez csak két vereségre volt elég, lehet, hogy át fognak váltani a 4-3-3-ra, bár ez egyenlőre még csak spekuláció és nagyon valószínűtlen, hogy pont a Roma ellen fognak váltani.

Tehát a 4-4-2-nél maradva, Leali helye a kapuban biztosnak tűnik, ahogy a védelem jobb szélén Rosi játéka is. A védelem közepén még nem dőlt el, hogy Blanchard, vagy Russo fog kezdeni, ahogy a középpályán sem biztos, hogy a szélen Paganini fog játszani, vagy Verde kap lehetőséget a volt csapata ellen. Elől valószínű, hogy Dionisi és Longo fognak kezdeni, Castillo viszont nem fog tudni játszani.

Fentiek alapján itt egy tipp a Frosinone kezdőjére: (4-4-2) 33 Leali; 28 Rosi, 24 Diakité, 6 Blanchard, 3 Crivello; 17 Paganini, 5 Gori, 8 Gucher (C), 10 Soddimo; 12 Longo, 18 Dionisi.

Aleandro Rosi is ott lesz, szerencsére most nem Roma mezben.

És velünk mi van? Semmi extra, Pjanic lesérült 15-20 napra, a jobb vádlijára szedett össze valami izomsérülést a bosnyák válogatott meccsén Andorra ellen. A Roma állítólag picit össze is veszett a bosnyák válogatottal és Bazdarevic edzővel, mert Pjanicnak a Juve elleni meccs óta voltak panaszai, ehhez képest végig játszott a belgák ellen és még Andorra ellen sem hagyták pihenni. A bosnyákon kívül Torosidis állapota még bizonytalan és Rüdiger sem egyértelmű. Capradossi és Strootman pedig sajnos még nagyon sokáig nem fognak játszani.

A sérülteken kívül, a másik tényező, ami befolyásolhatja a Roma frosinonei szereplését, az a szerdai BL meccs lesz a Barca ellen. Kiket fog pihentetni Garcia mester? Fog egyáltalában pihentetni valakit? Pjanic hiánya és a közelgő BL meccs, elég bizonytalanná teszik a jósolgatást. A médiában keringő számos lehetséges összeállítás közül, én most felkarolom a Mediaset "elméletét", szerintük Totti fog kezdeni, Dzeko és Salah mögött, Iago Falque pedig a kispadra fog szorulni. Hátul pedig Manolas mellé vissza fog térni Castan a védelem közepére.

Tehát itt egy tipp a Roma kezdőjére, egyenesen a Mediasettől átmásolva: (4-3-1-2) Szczesny; Florenzi, Manolas, Castan, Digne; De Rossi, Keita, Nainggolan; Totti; Salah, Dzeko.

Pjanic és Dzeko örülnek valaminek a válogatottban.

Annyiból feltétlenül érdekes lesz a meccs, hogy egy papíron gyengébb ellenfél ellen, a Barcelona elleni meccs előtt, meglátjuk Garcia mester mennyire fog ragaszkodni a fix kezdőcsapatához és mennyire fogja rotálni a játékosokat. Bár Pjanic sérülése ebből a szempontból sem szerencsés, most a mi Rudinknak muszáj lesz átalakítani a csapatot.

Ami valószínűnek tűnik, hogy a Roma fogja irányítani a játékot és a Frosinone elsősorban a védekezéssel lesz elfoglalva. Számíthatunk egy behúzódó hazai csapatra, a Roma feladata elméletileg az lesz, hogy feltörje valahogy a Frosinone védelmét és erre minden esélye megvan, tekintettel a két keret közötti minőségi különbségre.

A meccset Gervasoni bíró úr fogja vezetni, akivel a Rómának nagyon is pozitív a mérlege, 11 vezetett meccsből, 8 győzelem, 2 döntetlen és 1 vereség. A Frosinonénak korábban csak harmad- és másodosztályban voltak meccsei Gervasonival, 3 győzelem és 3 vereség a mérlegük, döntetlen nélkül.

Közben a mieink lelkesen edzenek.

Az idén talán a Frosinone lesz papíron az egyik leggyengébb ellenfelünk, hiába játszunk idegenben, evidens, hogy nyerni kéne. Minden szempontból a Roma az esélyes és ez tükröződik a fogadóirodáknál is, az egyiknél például ezek az oddszok : 1:7,5; x:4,33; 2:1,42. A két klub természetesen eddig még sosem játszott egymással tétmeccsen, de azért az elmúlt 12 évből van 3 barátságos előzmény, természetesen megannyi Roma győzelemről beszélünk, ahogy az el is várható egy akkor alacsonyabb osztályban játszó ellenfél ellen: 2003-ban 4-2, 2007-ben 1-0 és 2008-ban 1-0. Ezek az előzmények viszont az égadta világon semmit sem jelentenek a szombati meccsre nézve! A Frosinone nem véletlenül van a Serie A-ban és a Roma nem engedheti majd meg magának, hogy elbízza magát.

A meccset Magyarországon élőben közvetíti a Digi Sport 2 17:55-től. Tehát jó szurkolást és forza Roma mindenkinek!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik