Kis zebrák jönnek vendégségbe

Vágólapra másolva!
2015.10.27. 22:10
Hétközi forduló lesz a Serie A-ban, konkrétan a tizedik, szerda este 20:45-kor fog fellépni az Udinese a Római Olimpiai Stadionban. Tehát jön az...

Hétközi forduló lesz a Serie A-ban, konkrétan a tizedik, szerda este 20:45-kor fog fellépni az Udinese a Római Olimpiai Stadionban.

Tehát jön az Udinese, a Pozzo család nemzetközi focivállalatának az ékköve. Ki mondta, hogy egy olasz klubnak nem lehetnek fiókcsapatai? Olaszországban nem is, de a Pozzo család bebizonyította, hogy nincs lehetetlen, csak tehetetlen. Megvették Spanyolországban a Granadát, meg Angliában a Watfordot és íme, meg van oldva a probléma.

Az Udinese mindig is egy érdekes "állatfajta" volt, egyesek szerint övék a világ talán legjobb játékosmegfigyelő rendszere, világszerte kiváló szakemberek dolgoznak, hogy a Pozzo család valamelyik csapatába kerüljenek a jövő legmegfizethetőbb tehetségei. A végső sikert pedig nem megnyert trófeákban, hanem pénzben mérik.

Miután tavaly megbukott a Stramaccioni-projekt, az Udinese újra indult a nyáron, a római és romanista érzelmű Colantuono mesterrel, meg az új stadionnal (18.000 férőhely, de készen majd 25.000 lesz). Vegyesen igazoltak tapasztalt játékosokat és egy sor szépreményű fiatalt, híven a klub hagyományaihoz. De az idén ezek a fiatalok még nem igazán váltak be, pedig eddig azt szoktuk meg, hogy Udinében mindig van 1-2 játékos, akire a nagyobb klubok fenik a pénztárcájukat. A szakértők szerint, most nem találták meg azt az irányító játékost, aki értelmet tudna adni a fekete-fehér gárda játékának. Az utolsó pillanatban igazolt Lodi egy szükségmegoldás volt és hiába talált be szabadrúgásból a Frosinone ellen, nem ő fogja megoldani az Udinese gondjait.

A játékban mutatkozó problémák eredménye a bajnoki táblázaton elfoglalt 14-ik hely, alig 11 ponttal. A bajnokságban eddig kevés fantázia és eredménytelen támadójáték jellemezte a mini-zebrákat. Szerdán egy sérülések által megtépázott Udinese látogat majd az Olimpicoba, akik első ránézésre nem sok jóra számíthatnak a listavezető Roma otthonában. Viszont mellettük szól egyrészt, hogy a 11 pontjukból 7-et idegenben szereztek, másrészt ott lesz az elpusztíthatatlan Totó Di Natale, a Roma "mumusa", aki 14 gólnál tart a főváros csapata ellen, végül pedig ott lesz Théréau, aki a nagy csapatok elleni döntő fontosságú gólokra szakosodott, az elmúlt két évben már kivégezte a Juvét, a Napolit, az Intert és a Laziót (tudom, hogy "nagy csapatokról" beszéltem, de a madarászokat tavaly sokan annak nézték).

Thereau, a "giant killer"

A Roma szokásos szerencséjére jellemző, hogy az Udinese talán most van a legjobb formában a bajnokság kezdete óta. Utoljára megverték a Frosinonét, ezzel megszerezték az első győzelmet az új stadionjukban és sikerült zsinórban negyedszer pontot szerezniük, két győzelemmel és két döntetlennel. Azért nagyon megijedni se kell, a védelem eléggé bizonytalannak tűnik és a csatárok sem remekelnek. Eddig két meccsen tudtak kettőnél is több gólt szerezni és összesen 9 találatnál tartanak. A védelem viszont már kapott 11 gólt (ugyanannyit mint a Roma). Tény, hogy utoljára a Frosinone ellen megúszták kapott gól nélkül, de akkor sem valószínű, hogy a Wague, Piris és Danilo trió által alkotott védelem "szűzen" le fogja hozni a meccset a Serie A leggólerősebb csapata ellen.

Mint már mondtam sok a sérültjük, de a Roma otthonában szerintem akkor is ugyanazt játszanák, ha mind egészséges lenne, ez fekszik nekik az idén a legjobban: mindenki védekezik és lesik a kontra lehetőségét. Ez azt jelenti, hogy 3-5-2, hátul a már említett védelmi trió, a középpályán Iturra, Badu és Lodi, a széleken Adnan és Widmer (vagy esetleg Edenilson), elől pedig Thereau és Di Natale. Egyesek szerint Di Natale a kispadról fog kezdeni, már be kell osztani az "öreg" energiáit. De mások azt jósolják, hogy mivel Zapata is sérült, Di Natalénak muszáj lesz játszani és talán majd Bruno Fernandessel fogják váltani egymást. Mindenesetre itt egy népszerű verzió a vendégcsapat kezdőjére:

Udinese (3-5-2): 31 Karnezis; 2 Wague, 5 Danilo, 89 Piris; 27 Widmer, 7 Badu, 20 Lodi, 16 Iturra, 53 Adnan; 10 Di Natale, 77 Thereau

Az örök Toto Di Natale

Nekünk azért van mitől tartani és nemcsak az Udinesére gondolok. Ez a látszólag ártalmatlan kis meccs, egy sor, többé-kevésbé sorsdöntő, rangadókkal és kupameccsekkel telitett sorozat közepén érkezik és hogy a nagy bosnyák filozófust és gondolkodót, Edin Dzekót idézzem ,"semmit sem érünk a Juventus elleni győzelemmel, ha nem fogunk nyerni a Frosinone ellen is". Magyarul mondva, szép a Fiorentina elleni győzelem, meg az első hely a tabellán, de egy másodperc alatt vissza tudnánk esni akár az 5-ik helyre is, ha elrontjuk ezt a meccset!

A firenzei kirándulás nem múlt el nyomtalanul, De Rossi lesérült és begyűjtötte az 5-ik sárgáját, tehát most pihenni fog. De vasárnap Orsato bíró úrnak volt egy másik "áldozata" is, kiállította a firenzei közönség "nagy kedvencét", a legyintgető Salah-t, szóval ő sem lesz a pályán. Ezek is hozzáadódtak Rudi Garcia már meglévő problémáihoz.

Nyugi főnök! Most nem kell, majd szombaton...

A védelemben megint lehet találgatni, hogy ki lesz Manolas párja, a sokak által kritizált Rüdiger, vagy az egyre csak gyógyuló Castan. A középpályán még nincs Keita, meg most már De Rossi se, szóval vagy jön Vainqueur, vagy fellép Florenzi és az ő helyére jön Torosidis. Elől a Capitano még sérült, Salah meg most gyakorolja, hogy nem gesztikulálunk vadállatok felé, mert annak sosincs jó vége (főleg ha az említett vadállatnak síp is van a szájában), tehát jöhet Iago Falque.

Persze azt sem lehet kizárni, hogy Garcia mester beveti a mostanában kevésbé használt játékosok valamelyikét, mint Ucant, Maicont, Gyömbért, vagy Iturbét. De az eddigiek alapján én azt a véleményt osztom, hogy egy begyakoroltabb, Garcia szerint erősebbnek ítélt kezdővel fog indítani és a többiek majd a cserepadról beállva kaphatnak lehetőséget.

Falque viszont ott lesz

Itt egy tipp a Roma kezdőjére is:

Roma (4-3-3): Szczesny; Florenzi, Manolas, Rüdiger, Digne; Pjanic, Nainggolan, Vainqueur; Iago Falque, Dzeko, Gervinho.

Esélylatolgatásnak most nincs sok értelme, a Roma papíron elsöprő fölényben van szinte minden szempontból, például becslések szerint, az Udinese kerete 77,6 milliót ér, a Rómáé 255,8 milliót. Természetesen a fogadóirodák is egyértelmű romanista győzelmet jósolnak, az egyiknél például ezek az oddszok: 1: 1,42; X: 4,50; 2: 8,00. Sajnos ezúttal a meccset Magyarországon nem fogják élőben közvetíteni, a szerkesztők érdekesebbnek ítélték a középmezőny egyik ki-ki rangadóját, a Juve és a Sassuolo között. Gondolom legalább ennyi öröm jár az idén különösen hányattatott sorsú zebrák szimpatizánsainak. Remélem sokkal több örömük már nem is lesz. Jó hír viszont, hogy a Digi Sport 1-en, 22:45-től, le fogják adni felvételről a mi meccsünket is.

Na meg ő is ott lesz

Összegezve elmondhatjuk, hogy a Rómának elsősorban önmagától kell tartania, hogy nehogy megismétlődjenek a flegmán eltékozolt félidők, a papíron esélytelen csapatok ellen, vagy azok a pillanatnyi kollektív elmezavarra emlékeztető epizódok, amik semmiből bekapott gólokkal végződtek. Ha kellő alázattal és koncentrációval lépünk pályára, akkor nem lehet gond, pontosabban akkor az Udinese nagy gondban lesz. Forza Roma!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik