Kezdjük elölről

2457020 24570202457020 2457020
Vágólapra másolva!
2015.09.25. 16:09
A Roma szombat este hatkor fogadja az Olimpiai Stadionban a Carpit, a tavalyi Serie B abszolút meglepetés csapatát. Most elég nehéz felvezetőt...

A Roma szombat este hatkor fogadja az Olimpiai Stadionban a Carpit, a tavalyi Serie B abszolút meglepetés csapatát.

Most elég nehéz felvezetőt írni a Carpi elleni meccsre, alig egy hónapja tart a bajnokság de a Roma már eredményválságban van. A csapat, amit azért építettek, hogy a bajnoki cím megszerzéséért küzdjön, alig 5 forduló után a táblázat közepén tanyázik a kilencedik helyen, messze leszakadva az élmezőnytől.

A Carpi ellen tehát az lenne a feladat, hogy megfordítsuk a negatív tendenciát és pontokat szerezzünk, most már mindegy hogyan, csak győzni kéne. A Carpi első ránézésre az ideális áldozat, a Serie B tavalyi meglepetésbajnoka látszólag elég nehézkesen kezdte az első osztályú szereplését.

Pár hete a Frosinone elleni meccs előtt azt írtam, hogy a Frosinone feljutása az első osztályba egy csoda, valójában az igazi csoda a tavalyi olasz másodosztályban a Carpi volt. A Carpi, az azonos nevű városka csapata, Modena megyében, Emilia Romagnában. Több mint százéves múltjuk során többnyire a negyedosztályban, ritkábban a harmadosztályban vitézkedtek. Aztán 2013-ban kisebb csoda történt, feljutottak a másodosztályba, tavaly pedig a csoda kozmikus méreteket öltött, amikor a Carpi szinte átgázolt a Serie B mezőnyén. A bajnokság felénél már kilenc pont előnyük volt a második helyezett előtt és már áprilisban, négy fordulóval a bajnokság vége előtt, bebiztosították a feljutást az első osztályba. A klub kétezerben még a csőd szélén állt, de az elmúlt hat év alatt négyszer tudtak magasabb osztályba lépni. Hihetetlen!

A Carpi ünnepli a feljutást

A Carpit radikálisan átalakították az első osztályú szerepléshez, a kispadon megtartották Castori mestert, a tavalyi hősies szezon vezérét, ugyanakkor megbízható, első osztályú tapasztalatokkal rendelkező játékosokat igazoltak, mint Zaccardo, Lazzari, vagy a mi egykori "hősünk", Borriello. Közben megerősítették a csapatot olyan játékosokkal is, akik nem kaptak volna játéklehetőséget a saját klubjukban, mint Spolli, Gabriel Silva, Marrone, Cofie és Ryder Matos.

A másodosztályból megtartottak több játékost, akik tavaly a csapat gerincét alkották és minden várakozást felülmúltak a Serie B-ben, mint a jobb szélső Letizia, a védő Romagnoli (semmi köze a milanistához), vagy a csatár Lasagna.

Azt mondtam a Carpi látszólag az ideális áldozat a Roma számára, de ez sosem ilyen egyszerű. A Carpi eddig az első osztályban nem sok sikert ért el, öt meccs után két döntetlen és három vereség, minden csak nem siker. Már kaptak egy méretes zakót is, egy ötöst mindjárt a bemutatkozó meccsükön a Samdoriától.

De ha kicsit alaposabban megnézzük a Carpi meccseit, hiába keressük az összeomlás jeleit, eddig tisztességesen helytálltak, kiharcoltak egy döntetlent Palermóban és egyetlen góllal kaptak ki a Fiorentinától és az Intertől is. De a mi szempontunkból különösen jelzés értékű lehet az utolsó forduló, amikor megállították egy 0-0-val a Napolit! Számunkra teljesen mellékes, de a szezonkezdet óta volt egy pár elég nyilvánvaló bírói tévedés is a Carpi kárára. Tehát hiába a Roma az esélyes, a Carpi nem fogja könnyen adni a bőrét, ha a Roma nem lesz észnél nagyon könnyen pórul járhat!

Pár napja megállították Higuainékat

A Roma elleni meccsre a szakértők egy 3-5-1-1-es felállást jósolnak, a Carpi már a másodosztályban se a sok gólról szólt, sokkal inkább a hatékony védekezésről, ez fokozottan igaz az első osztályban. Castori mester nem számolhat majd Marroneval és Benussival, mindketten izomsérüléssel bajlódnak, meg Spollival és Mbakoguval sem, apróbb sérülés miatt. Itt egy tipp a Carpi kezdőjére:

Carpi (3-5-1-1): Brkic; Zaccardo, Romagnoli, Gagliolo; Letizia, Bianco, Cofie, Fedele, Gabriel Silva; Matos; Borriello.

A meccs kimenetele szempontjából sokkal fontosabb, hogy mihez kezd majd a Roma. A Sampdoria ellen hiába játszott néha nyomasztó mezőnyfölényben, mégis kikapott és ismétlem magam, de nem engedhet meg magának több hibát, főleg nem otthon, az utolsó helyeken tanyázó Carpi ellen.

A Roma kezdő összeállításával sokkal több kétely merül fel, részben a közelgő újabb BL meccs miatt is. A mai edzésen Totti már a csapattal dolgozott, nem úgy mint Florenzi és Rüdiger, akik külön edzettek. A német még a térdével bajlódik, biztosan nem fog játszani, Florenzi pedig összeszedett egy ütést a combjára, holnap fog kiderülni, hogy mennyire bevethető.

"Ekkora gólt rúgtam!" Igen, de lehet, hogy holnap nem tud játszani

Egyenlőre a kapus adott De Sanctis személyében. A szakértők biztosra vélik a védelemben Digne, Manolas és De Rossi játékát, a jobb szélen Maicon, vagy ha tud Florenzi fog kezdeni. A középpályán biztosnak tűnik Keita és Nainggolan szereplése, eleinte sokan várták Vainqueur bemutatkozását, de Garcia mester sajtótájékoztatója után, most úgy néz ki, hogy a harmadik helyen inkább Pjanic, vagy még inkább Ucan fog játszani.

A csatársort illetően a legnagyobb a bizonytalanság, túl a Totti-Dzeko kérdésen, gyakorlatilag bármilyen variáció elképzelhető kettővel Falque, Salah, Gervinho és Iturbe közül. A fentiek alapján itt egy tipp a Roma kezdőjére:

Roma (4-3-3): De Sanctis; Maicon, De Rossi, Manolas, Digne; Nainggolan, Keita, Ucan; Salah, Dzeko, Gervinho.

Holnap az ő napja lesz?

A holnapi meccsel kapcsolatban felesleges esélyekről beszélni, akkora különbség van a Roma és a Carpi között, hogy a hazai győzelmen kívül minden más eredmény nagy meglepetés lenne. Egy nagy meglepetés, ami "tragikus" következményekkel járna a Roma számára.

Alig tartunk az ötödik fordulónál, de a Sampdoria elleni vereség óta, egymást érik a hírek a sajtóban, amik Garcia bizonytalan helyzetéről szólnak. Az biztos, hogy a Juve elleni győzelem és a Barca elleni döntetlen után, nem sokan gondolták, hogy ilyen rövid időn belül kétségek merülhetnek fel az edzővel kapcsolatban. Most ott tartunk, hogy a klub vezetése természetesen nyilvánosan megerősítette a Garcia mesterbe vetett bizalmát és többek között az egykori nagy romanista Zibi Boniek is letette a voksát a sajtóban a francia mester mellett.

Mindeközben a fogadóirodák csendben megváltoztatták Garcia mester római pályafutására vonatkozó oddszaikat, az egyiknél például eddig 3,6-ra adták, hogy Garca mester karácsonyig távozni fog, a Samp után ez az opció már csak 2,5-öt ér. Ez természetesen nem jelent semmit, még ne temessük Garciát és ne kezdjük el gyártani a transzparenst Ancelotti üdvözlésére. Ez is csak a rossz eredmények miatt Rómában most uralkodó hangulat egy újabb megnyilvánulása.

Garcia a mai sajtótájékoztatón: "Én csak a holnapi meccsel törődök"

Mindenesetre az elmúlt két szezonban nem ilyen gyatra kezdéseket láttunk Rudi Rómájától, épp ezért én most egy komoly reakciót várok, attól függetlenül, hogy kik fognak játszani. Itt az idő, hogy a Roma helyre tegye a dolgokat, hogy visszategye azt a templomot a falu közepére!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik