Rio 2016: Szilágyi Áron mexikói kardozóval kezd – sorsolás

NSO/MTI NSO/MTINSO/MTI NSO/MTI
Vágólapra másolva!
2016.08.04. 19:11
Sorsoltak a vívószámokban a riói olimpiára. A címvédő Szilágyi Áron a mexikói Julian Ayala ellen kezd a férfi kard 1. fordulójában. Párbajtőrben Rédli Andrással szemben Boczkó Gábor és Imre Géza az első fordulóban még nem lép pástra. Női párbajtőrben Szász Emese az első körből erőnyerőként továbbjutott, ellenfele a 2. körben az észt Julia Beljajeva lesz, női kardban Márton Anna ellenfele egy venezuelai vagy egyiptomi kardvívó lesz, Knapek Edina kínai, Mohamed Aida kolumbiai tőröző ellen rajtol.

A párbajtőröző Szász Emese a 2013-as budapesti világbajnokság győztesével, az észt Julija Beljajevával vív a legjobb 16 közé jutásért a riói olimpia vívóversenyeinek szombati nyitó napján. Szász Emese a 2013-as budapesti világbajnokság győztesével, az észt Julija Beljajevával vív a legjobb 16 közé jutásért a riói olimpia vívóversenyeinek szombati nyitó napján.

Az asszóra magyar idő szerint 16.45 órakor (helyi idő 11.45) kerül sor. A győztes a csapatban olimpiai és világbajnok kínai Szun Jü-csiével vagy a dél-koreai Kang Jung Mivel csap majd össze a negyeddöntőért. Szász Emese ágán van a címvédő ukrán Jana Semjakina is, akivel a legjobb nyolc között futhat össze.

A vasárnapi férfi tőrversenyben nem lesz magyar induló, hétfőn, női kardban viszont már igen. Márton Anna Szászhoz hasonlóan nem lép pástra a hiányos 64-es táblán, a 32 között kapcsolódik be a versenybe, ahol a venezuelai Alejandra Benitez Romeróval vagy az egyiptomi Nada Hafezzel mérkőzik 16 órakor (11.00). Világranglista-negyedikként a legjobbakkal csak az elődöntőben futhat össze. Amennyiben első olimpiáján összejönne ez a bravúr a 21 éves vívónak, a rangsorban első, tavaly világbajnok, Londonban olimpiai ezüstérmes orosz Szofija Velikajával kellene megküzdenie a döntőért.

A női kardozók után, kedden a férfi párbajtőrözők lépnek pástra. Rédli Andrásnak már a 64-es táblán vívnia kell, mégpedig 14.30-kor (9.30) a kuvaiti, de Rióban független olimpikonként szereplő Abdulaziz Alsattival. Győzelem esetén erős ellenfél, a francia Yannick Borel várna rá. Boczkó Gábor a szenegáli Alaxandre Bouzaiddal vív a 32 között, míg a tavaly világbajnok Imre Géza ugyanitt az ukrán Dmitro Karusenkóval vagy a kolumbiai Jhon Rodriguezzel csap majd össze. Előbbi asszó 16.15-kor (11.15), utóbbi 16.45-kor (11.45) kezdődik. Ha továbbjut, a két magyar egymással vív majd a nyolcaddöntőben.

Szerdán a női tőrözők és a férfi kardozók versenyével fejeződnek be az egyéni küzdelmek. Knapek Edina a kínai Liu Jong-sivel kezd 15 órakor (10.00), a hatodik olimpiáján részt vevő Mohamed Aida pedig a kolumbiai Saskia van Erven Garciával 15.25-kor (10.25). Itt a magyar párharchoz nagy bravúrra lenne szükség, mert csak az elődöntőben jöhetne össze.

Férfi kardban a címvédő Szilágyi Áron a mexikói Julian Ayalával vív 18.45-kor (13.45), míg Decsi Tamásnak a 2014-ben világbajnok orosz Nyikolaj Kovaljovval kell mérkőznie a legjobb 16 közé kerülésért. Decsinek a következő körben is nagyon erős ellenfele lenne, valószínűleg a 2004-ben olimpiai bajnok Aldo Montanóval találkozna, míg Szilágyinak a papírforma alapján a fehérorosz Aliakszandr Bujkeviccsel kellene asszóznia. Magyar párharc elvileg itt is előfordulhatna, de csakúgy, mint női tőrben, az elődöntőig mindkettejüknek el kellene jutnia.

FÉRFI PÁRBAJTŐR

1. FORDULÓ
Rédli András (magyar, 27.)–al-Satti (független, 38.)
2. FORDULÓ
Boczkó Gábor (magyar, 13.)–Bouzaid (szenegáli, 20.)
Imre Géza (magyar, 4.)–Rodríguez (kolumbiai)/Karjucsenko (ukrán)

FÉRFI KARD
1. FORDULÓ
Decsi Tamás (magyar, 25.)–Kovaljov (orosz, 8.)
Szilágyi Áron (magyar, 4.)–Ayala (mexikói, 29.)

NŐI PÁRBAJTŐR
2. FORDULÓ

Szász Emese (magyar, 6.)–Beljajeva (észt, 27.)

NŐI KARD
2. FORDULÓ
Márton Anna (magyar, 4.)–Benítez (venezuelai)/Hafez (egyiptomi)

NŐI TŐR
2. FORDULÓ
Knapek Edina (magyar, 13.)–Liu Jung-si (kínai, 20.)
Mohamed Aida (magyar, 15.)–Van Erven García (kolumbiai, 18.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik