Rio 2016: eldőlt, indulhatnak az orosz kézi- és röplabdázók

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2016.08.04. 18:39
Az orosz női kézilabda-, valamint a férfi és női röplabda-válogatott is megkapta az indulási engedélyt a pénteken kezdődő Rio de Janeiró-i olimpiára.

A férfi röplabdázók olimpiai, a nők pedig Európa-bajnoki címvédőként várják a brazíliai seregszemlét. Az orosz férfiválogatott egyik legjobbja, Alekszandr Markinszervezetében januárbanmeldonium jelenlétét mutatta ki a doppingvizsgálat. Ideiglenesen felfüggesztették a játékjogát, de később megállapították, hogy nem hibázott, így visszakerülhetett a keretbe.

Jevgenyij Trefilov, a női kézilabdázók szövetségi kapitánya egy szerdai interjúban még arról beszélt, rendkívül bizonytalan a helyzetük, mert két nappal a megnyitóünnepség előtt még nem döntöttek az indulásukról.

Július 18-án hozták nyilvánosságra Richard McLarennek, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) fővizsgálójának a 2014-es szocsi téli olimpiáról készített jelentését, amely államilag irányított doppingolással vádolta Oroszországot. A jelentés nyomán a WADA azt javasolta a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak (NOB), hogy a teljes orosz csapatot zárja ki a riói játékokról. A szervezet végrehajtó testülete azonban július 24-én úgy döntött, hogy nem így jár el, de a részvételhez az orosz versenyzők mindegyikének egyéni engedélyre van szüksége sportágának nemzetközi szövetségétől.

Később bejelentették, hogy a legvégső szót az érintettek olimpiai indulásáról a NOB háromfős bizottsága mondta ki. A grémiumot a sportolói bizottság előző vezetője, a német Claudia Bokel, valamint az orvosi bizottságot irányító török Ugur Erdener és a spanyol ifj. Juan Antonio Samaranch alkotja.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik